Elzas Pinot Gris op zijn mooist

Domaine Simonis Pinot Gris, ElzasSoms is het meteen raak. Geen twijfel mogelijk. Eén slok is genoeg.

Dit is het, hier hoop je op, dit is waar elke wijnliefhebber naar verlangt, dit is wat elke wijnmaker wil bereiken. Dit is schoonheid, kunst, perfectie, vloeibare liefde.

Dit is het bewijs dat mensen die geen wijn drinken niet goed bij hun hoofd zijn.

Dit is zó mooi dat je rare dingen gaat zeggen.

En dan is deze wijn er een uit het basisassortiment (Vins de Cépage) van de wijnmaker. Domaine Etienne Simonis in de Elzas maakt ook Vins de Réserve, Vins de Terroir en Grand Cru Kaefferkopf. Hoe lekker moet dat dan wel niet zijn.

Domaine Simonis bezit zeven hectare wijngaarden in Ammerschwihr en omgeving (Bennwihr, Kaysersberg, Sigolsheim), die deels biologisch en deels biodynamisch worden bewerkt.

Domaine Simonis Elzas wijn

Etienne Simonis

Deze Pinot Gris heeft een subtiele, ogenschijnlijk bescheiden complexiteit. Een serene, ingetogen rijkdom. Bedwelmende geur van noten, bloemen en honing. Stroperig zacht en rond in de mond, mild en verfijnd, met een schone, minerale afdronk.

Tijdens een bezoek aan de Elzas heb ik ontdekt dat Pinot Gris uit de Alsace perfect combineert bij alle mogelijke paddenstoelen.

Op de foto boven staan portobello’s. Snij het voetje eraf en leg ze op hun rug op een bord waarop wat zeezout is gestrooid. Leg ze daarna in een met roomboter ingesmeerde ovenschaal met de steelkant naar boven en klontjes roomboter erop. Grill ze zo gaar. Houd wat gesmolten boter bij de hand om te besprenkelen als ze dreigen uit te drogen. Lekker met een beetje geblancheerde kervel, peterselie en een drupje citroensap.

Domaine Etienne Simonis, Pinot Gris 2010, € 13,50, www.biowijn.info

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes