Appeltjes voor de dorst

De eeuwenoude, traditionele cider heeft gezelschap gekregen van een nieuwe generatie appelwijnmakers. Het aanbod van stijlen en smaken is daarmee flink verbreed. Ook Nederlandse appels en peren eindigen steeds vaker in de fles. 

De laatste tien à vijftien jaar is de wereld van de alcoholische dranken behoorlijk in beweging. Het begon met de onbevangen, creatieve en eigenzinnige benadering van een nieuwe generatie bierbrouwers. Het aantal onafhankelijke ‘craft beer’ brouwerijen in Nederland is sinds 2011 toegenomen van 24 tot meer dan 750. De meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is dat zowel de grondstoffen als de benodigde apparatuur voor het brouwen veel beter beschikbaar zijn geworden.

Het succes van de nieuwe bieren inspireert de producenten van andere drankcategorieën, waaronder die van cider. Dankzij de belangstelling voor cider bij jonge ondernemers in diverse delen van de wereld hebben de traditionele ciderlanden als Frankrijk, Spanje en Zuid-Engeland gezelschap gekregen van een nieuwe en vernieuwende generatie cidermakers in onder andere Estland, Polen, Duitsland, Zweden, Letland, de VS en Nederland.

Wouter Bijl was dertien jaar geleden een van de eersten in Nederland die een importbedrijf oprichtte voor cider (cidercider.nl). Inmiddels maakt hij de drank ook zelf. Voor zijn Lightship Cider gebruikt hij appels en peren van zeldzaam – en voor de grootschalige handel onrendabel – geworden hoogstamboomgaarden in de polder ten zuiden van Rotterdam. Tevens gebruikt hij fruit dat het supermarktkarretje niet haalt omdat het er afwijkend uitziet, beschadigd is of overrijp dreigt te worden.

Gevarieerd smaakprofiel

“De consumptie van cider neemt in beperkte mate toe”, zegt Wouter. “Maar het blijft een niche, het is een moeilijk te categoriseren product.” Het smaakprofiel van cider is dan ook nogal gevarieerd. Cider heeft vaak in meer of mindere mate een zoetje, maar kan ook beendroog zijn. Het is vaak licht mousserend, maar lang niet altijd. Je hebt cider van appel, van peer (poiré) en blends van beide. Het alcoholpercentage varieert van zo’n 4 tot 8%. Soms zijn ze licht bitter en astringent van de tannine, vaak ook niet. En omdat cider als productnaam niet is beschermd, bevatten veel van de nieuwe ciders behalve appel en peer ook nog allerlei andere smaakmakers.

Wouter: ”Cider is een drank voor nieuwsgierige consumenten die zich willen laten verrassen.” Om het publiek gelegenheid te geven kennis te maken met cider, opende hij de eerste ciderbar van Nederland in De Hofbogen in Rotterdam. Negen ciders van diverse herkomst zijn verkrijgbaar op tap, naast wat frisdrank, bier, wijn en cocktails met cider en Calvados. Hapjes zijn er in de vorm van tapas, kaas en charcuterie.

Natuurlijke smaakmakers

Volgens Wouter vindt cider zijn afnemers vooral in kringen van liefhebbers van biologische en ambachtelijke producten waaraan niets kunstmatigs wordt toegevoegd. De vergelijking met ‘natuurwijn’ is snel gemaakt omdat bij beide de filosofie minstens zo belangrijk is als de smaak, een idealistische visie die maker en afnemer in veel gevallen met elkaar delen. Daarbij experimenteert de nieuwe generatie cidermakers er lustig op los, niet het minst in ons eigen land. Zij gebruiken alle mogelijke natuurlijke smaakmakers; hop, kruiden, bloemen en ook wel andere fruitsoorten dan appel en peer, soms ook ‘Nederlandse’ wijndruiven.

Dat is niet zo vreemd, want de meeste nieuwe cidermakers gebruiken geen ciderappels zoals in de traditionele ciderlanden. Ciderappels zijn niet bedoeld en ook niet lekker om ‘rauw’ te eten. Traditionele cidermakers selecteren meerdere appel- en perenrassen voor de gewenste verhouding van bitters, zoetheid, zuurgraad en tannine. De handperen, handappels of kookappels zoals Goudreinet die de meeste Nederlandse cidermakers gebruiken, hebben een heel andere samenstelling. Daardoor kan het meegisten van ander fruit en extra smaakmakers welkom zijn.

Een beetje verwarrend voor de consument is het misschien wel. Maar ja, al is de productnaam cider op EU-niveau niet beschermd, de traditionele ciderlanden gebruiken wel herkomstlabels zoals Sidra de Asturias in Spanje en Cidre Pays d’Auge in Frankrijk. Daarmee kunnen de klassiekers zich profileren als de meest authentieke vorm van cider.


Cider & Spijs

“Cider kan bij bijna alles”, vat Wouter de cider-spijsmogelijkheden krachtig samen. “Alleen bij rood vlees en wild is het lastiger.” Perencider is lekker als aperitief en goed bij heel veel kazen. Een klassieke combinatie is Franse demi-sec (halfzoete) cider bij camembert. Mildzoete cider smaakt goed bij kip en ander wit vlees. Drogere ciders passen het beste bij vis en fruits de mer. Beendroge ciders, zoals de Spaanse sidra, zijn perfect bij droge kazen en pittige worst zoals chorizo.

Leuke cideradresjes

CiderCider – cidercider.nl
Ciderwinkel – ciderwinkel.nl
Het Ciderhuis – hetciderhuis.nl
Pomme d’Or – pommedor.nl
Ciderlab – ciderlab.nl
De Ciderbar – deciderbar.nl
Nederlandse ciderproducenten – cidervoorieder.nl

Share

Comments are closed

Welkom

Vijf in de klok. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes