Prijs de Wijn, want de Wijn is goed

Meer dan 85% van de HEMA-wijnen is op een of andere manier bejubeld. Aldus HEMA zelf. Dit zijn er 4 van. Oostenrijk (nr. 1 en 3 op de foto) is kampioen.

Prijzen, punten en medailles zijn vage dingen. Goud is goud en brons is brons, maar de scheele is een koningh onder de blinde.

Volgens de veelgebruikte 100-puntenschaal bijvoorbeeld is elke wijn met 90 punten een topper. Dat mag zo zijn, maar een Beaujolais Villages met een score van 90 punten is niet te vergelijken met een Bourgogne Grand Cru met 90 punten.

Tanto bijvoorbeeld (nr. 4 op de foto) is een met een gouden medaille bekroonde bulkwijn. Is dat dan te vergelijken met Rata Road (nr. 2) met zijn 93 punten? Nee, want je legt de lat lager bij bulkwijn dan bij sauvignon uit Nieuw-Zeeland. Deden we dat niet, dan eindigde elke bulkwijncompetitie met een handjevol bronzen toevaltreffers.

Sam Kim is de man die Rata Road 93 punten gaf. Al 30 jaar proeft en beoordeelt Sam voornamelijk Nieuw-Zeelandse wijn. Dit kan de royale score verklaren. No hard feelings – er is niks mis met een beetje chauvinisme.

De prijs-kwaliteit van Rata Road (7 euro) is goed, maar vergeleken bij mijn winnaars uit Oostenrijk (7 euro en 1 kwartje) is Rata Road brons en zijn de twee wijnen van Domäne Wachau goud.

😍 Domäne Wachau, Grüner Veltliner 2019 – Hema €7,25
Afkomstig uit misschien wel de mooiste vallei langs de Donau, 13%, Vegan.
Al jaren een geprezen wijn (en coöperatie), en niet alleen door kenners. Bloemen en kruiden in de geur. Strak en boeiend dankzij spannende, bitterkruidige zuren. Mineralig drogend en mondvullend, met ingetogen perzikachtig fruit en pittige peperigheid. Verfijnde intensiteit met balans en lengte. Zeldzaam mooie prijskwaliteit.

😍 Domäne Wachau, Pinot Blanc 2019 – Hema €7,25
Het verlegen zusje van de Grüner Veltliner kende ik nog niet, 12,5%, Vegan.
Kruidig witte bloemetjes, citrusfruitschilletjes, charmante pittigheid. Knapperig appelzuur als van granny smith zorgt voor bite en lengte. Fijne notigheid in de afdronk. Zachter, ronder en bescheidener dan de Grüner Veltliner. Maar broer? Ja bro? Die zus van jou man, wow!

😊 Rata Road, Sauvignon Blanc 2019 – Hema €7,-
Marlborough, Nieuw-Zeeland, 13,5%.
Het contrast met de twee Oostenrijkers kan niet groter zijn. Het is ‘oude wereld terroir en finesse’ versus ‘nieuwe wereld fruit fruit fruit en testosteron’. Direct na de twee wijnen van Domäne Wachau noteerde ik ‘penetrant’, ’technisch’, ‘heftig’ en ‘zoet’. Een dag later zonder voorgerecht kan ik de brutale uitbundigheid beter waarderen. Vettig, rond en zoet, deels door de alcohol. Rijp tropisch fruit en stevig limoenzuur. Het zoet blijft me storen, al staat er een gezonde dosis zuur tegenover. Sappig, royaal en mondvullend. Oké voor een Nieuw-Zeelandse sauvignon in deze prijsklasse, maar 93 punten is way too much voor een Europese tong.

😊 Tanto Malbec 2018 – Hema, €6,50
Uit Mendoza, Argentinië, 13,5%. Fairtrade. Won een gouden medaille op de Internalional Bulk Wine Competition.
Fluweelzacht en toegankelijk. Zoetig aardbei- en pruimfruitig, fris bessig zuur, miniem snufje tannine, beetje chocola, restje tabak, iets vanille. Goede balans van zoet, zuur en een lichte kruidige pittigheid. Toch gaat dat zoetje tegenstaan. Party-wijn. Kampioen slobberwijn. 

Share

Comments are closed

Welkom

Vijf in de klok. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes