’t Lag in een kribbe, bedekt met wat hooi

Ter gelegenheid van de verschijning van De Wijnalmanak 2020 van Gall & Gall kwam de postbode zes nieuwe wijnen brengen uit het aanbod van totaal 500 prijswinnende wijnen in de gids.

Drie keer raak en twee keer…😍 😍

😋 Niepoort Fabelhaft Tinto 2018 – Gall & Gall, € 9,99
Bont pakket ‘portdruiven’: touriga franca, tinta roriz, touriga nacional, tinta barroca en tinto cão. Deze wijn was oorspronkelijk voor de Duitse markt bedoeld, vandaar de naam. De Nederlandse versie heet Gestolen Fiets, de Engelstalige Drink Me.
Dat doe je met plezier als je de bitterkruidige tonen en pregnante, aalbessige zuren voor lief neemt. Verwacht geen fruitschaal. Eerder de bloemenvaas en het kruidenrek. Herfstbladeren, knorrige tannine, vanille, leer. Apart, origineel. Geen allemansvriend, wel lekker eigenwijs.

😀 Niepoort Tawny – Gall & Gall, € 9,99
Van touriga nacional en touriga franca, 19,5% alc.
De tawnies van Niepoort zijn vaak fruitiger dan zijn soortgenoten. Behoorlijk zoet deze, met een lekker pittige bloemkruidigheid, chocola, karamel, koffie, mild meubelhout en veel frisse zuren. Heel fijne tawny voor deze prijs.

😋 San Silvestro Barbera Appassimento 2018 – Gall & Gall, € 9,99
Van ingedroogde druiven, 14% alc.
Heerlijk dat in antiek meubelhout verpakte bitterzoetzure, licht jammige kersfruit. Verleidelijk en bekoorlijk, maar op den duur gaat het zoet en de vanille tegenstaan. Ik kan me er wel een glaasje bij een niet te zoet kerstdessert bij voorstellen.

😍 Faustino Gran Reserva 2008 – Gall & Gall, € 19,99
86% tempranillo met 9% graciano en 5% mazuelo. De wijn rijpt 26 maanden op Amerikaans eiken en daarna nog 3 jaar op fles.
Uiterst frisse zuren, zoet fruit, vanille, rozenwater en door de jaren getemde houttannine. Niet spectaculair complex, wel heel gracieus en beminnelijk met de charme van evenwichtigheid en wijsheid die komt met de jaren.

😍 San Silvestro ‘Patres’ Barolo 2015 – Gall & Gall, € 19,99
Gerijpt op grote vaten van Slavonische eikenhout, 14,5% alc.
Wat een wijn. Die ingetogen en tegelijk overtuigende kracht. Dat strenge en toch zo minzame mondgevoel. Die ranke intensiteit. Die achteloze evenwichtigheid. De lengte. Die mysterieuze, sobere diepgang. Het is een wonder. ’t Lag in een kribbe, bedekt met wat hooi.

Share

Comments are closed

Welkom

Vijf in de klok. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes