Ex-medici brouwen nu bier

De huidige directeur van Gulpener studeerde ooit chirurgie, de eigenaar van brouwerij Brasserie de Bellevaux was jarenlang apotheker en de medeoprichter van het Groningse Baxbier is biochemicus.

We lieten de brouwers zelf drie bieren uit hun assortiment kiezen die we proefden. Ze stelden niet teleur. Wat is er veel mooi nieuw bier!

De speciaalbieren in Nederland – tegenwoordig meestal craftbeer genoemd – hebben de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Nooit eerder werden er in ons land zoveel verschillende soorten bieren gebrouwen. India Pale Ale, Märzen, Saison, Doppelbock, Triple, Dubbel, Black, Session, (hout)gerijpt bier, rauchbier, ongefilterd bier, door vrouwen gebrouwen bier.

Er zijn dan ook meer kleine brouwerijen dan ooit. De ledenlijst in een folder uit 2009 van het toenmalige Klein Brouwerij Collectief telt 60 brouwerijtjes en 10 brouwerij-huurders, veelal particulieren of startende bierondernemers. Bijna tien jaar later heeft de huidige branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse brouwers CRAFT 160 leden in het bestand, terwijl er volgens deze club op dit moment ruim 400 zelfstandige brouwerijen zijn.

Baxbier

Seriously playfull is de slogan van Baxbier, dat met een assortiment elf biersoorten en nog enkele wisselende seizoensbieren en diverse experimenten voor een microbrewery behoorlijk productief is.

Kon Minder Blond (5,1%). Tropisch fruit en knapperig frisse citrus zetten de toon bij dit onstuimig schuimende bier met een hoppige bloemkruidigheid en pittige witte bessen. Uitdagend blond bier met veel smaak voor maar net 5% alcohol.

Bij stevige witvis, zachte kazen, risotto.

Rokkenjager Lentebok (6,6%) is een lichtzoet amberkleurig bier met milde, zachte bitters en licht gebrande mouttonen. Nieuwe smaak, anders, apart. Dropachtig, koriander, romig, vanille. Toegankelijk bier, luchtig, doet niet moeilijk.

Salades, niet al te pittig gekruide oosterse gerechten.

Abel’s Ale Pacific IPA (7,8%) is een van de nieuwste creaties van Baxbier. Krachtig bier met stevige hoparoma’s en hopbitters, abrikoos, citrusfruit en flink wat muntachtige kruidigheid. Fruitig, pittig, floraal kruidig en redelijk droog. IPA next level. Zeer geslaagd wat ons betreft.

Mooi bij blauwschimmelkaas, oude geitenkaas en currygerechten.

Gulpener

Aan Lager Wal (3,5%) is een zogenoemde session lager, een licht biertype dat vermoedelijk van Engelse oorsprong is.

Kruidig en hoppig in de geur, gedroogde bloemen. Fruitig, licht en fris van smaak. Een zeer vriendelijk en toegankelijk bier met een snufje karamel en zacht hopbittertje.

Aanbevolen bij lichte maaltijden, salades en vis.

Ur-Hop (6%) is een India Pale Lager. Vergelijkbaar met India Pale Ale (IPA, extra hoppig en bitter bier), maar dan van lage gisting, een verschil in gistsoort. Pils is van lage gisting, de meeste speciaalbieren zijn van hoge gisting. Gulpener is de eerste en waarschijnlijk enige die een IPL brouwt.

Ongefilterd. Vol en kruidig met een mooie balans van hopbitters en een verzachtend karamelzoetje. Uitgesproken hoparoma, maar milder dan een IPA. Een vernieuwende pils waarmee Gulpener de Nederlandse biertraditie een dienst bewijst.

Lekker bij lichte maaltijden met een bitter element, zoals gegrilde kip of salades met rucola.

Château Neubourg (5,5%) is waarschijnlijk de meest geprezen Nederlandse pils. Een chique bier dat al drie keer werd uitgeroepen tot ‘Beste Pilsner van Nederland’ op de jaarlijkse Dutch Beer Challenge.

Bloemkruidig en fruitig aroma, zachte bitters, romige schuimkraag met een fijne mousse, frisse citruszuren. Elegant bier met een subtiele balans en doordrinkbaarheid.

Snacksuggesties: schaal- en schelpdieren, asperges, kip, voorjaarsgroente.

Brasserie de Bellevaux

Bellevaux Blonde (7%) is een blond bier in de stijl van de Belgische abdijbieren.

Fijne, compacte mousse. Fruitig, romig en zacht, snufje vanille. Het milde zoet is goed in balans met de florale kruidigheid. Bier met de kracht van een tripel, een stevig mondgevoel en een mooie lengte.

Boeren camembert, Livarot, oude schapenkaas.

Bellevaux Black (6,3%) is een bijna zwart winterbier van donkergeroosterd mout en Engelse hop.

Fijne crèmekleurige schuimkraag. Fruit en kruidigheid met geroosterde tonen en karamel, maar goed droog en verfrissend. Een genietbier met lichte, zachte bitters en een vleugje laurierdrop in de afdronk.

Moet heerlijk zijn bij gegrilde groente, knapperig gebakken steak en bij de barbecue.

Malmedy Triple (9%). Heftig bier, intens, vineus, zoetzuur als Amsterdamse uitjes. Heel veel smaak, complex en rijk, met abrikoos, kruidige witte bloesem, karamel en een krachtig kruidige afdronk. Een bijzonder bier voor kleine slokjes, die tijd en aandacht eist. Wordt elke slok boeiender.

Ambachtelijke salami en krachtige kazen als munster en manchego.

Jammer dat Bellevaux maar zeer beperkt op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Bellevaux Black is online verkrijgbaar bij beerwulf.com.

(Dit artikel verscheen eerder in magazine Arts & Auto)

Share
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes