Het roséhokje

Niets zo leuk als je laten verrassen. Gewoon proberen deze twee pretentieuze rosés uit de Provence, nam ik me voor.

Miraval is het wijnhuis van het celebrity-duo Brad Pitt en Angelina Jolie. AIX is het marketingsucces van de Nederlandse entrepreneur Mark Kurver.

Rosé is niet alleen vanwege de kleur een aparte categorie wijn. Rosé is ‘per definitie’ een toegankelijke, ongecompliceerde frisfruitige plezierwijn voor een breed publiek. Rosés die niet aan dit profiel voldoen, passen niet in het roséhokje.

Master of Wine Elisabeth Gabay schijft in haar boek over rosé: ‘Critici zeggen altijd: rosé is saai, het heeft geen karakter en complexiteit. Laat ik ze rosé proeven die anders is, dan zeggen ze: ja, maar deze is niet fris en fruitig.’

De rosés van dienst zijn ambitieus, maar houden zich keurig aan de roséregels.

De match met de gember en sereh (waar ik niet zuinig mee was) is bijzonder. Altijd moeilijk te zeggen wat er dan precies gebeurt tussen wijn en kruid. Ze doen elkaar een groot plezier.

Miraval 2017
Romig rond en sappig, met rode vruchtjes, wit steenfruit, bloesem, tuinkruiden en een prettig bittertje voor de bite (De Gouden Ton, € 19,95).

AIX 2017
Licht kruidige bloesem, roze perzik en bitterzoete mandarijntjes, soepel met pittigheid en een stevige zuurgraad (Henri Bloem, € 10,25).

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes