Bonbon win-win

Banyuls, een versterkte zoete wijn uit het uiterste zuidoosten van Frankrijk, wordt in wijnboeken steevast genoemd als een van de weinige wijnen die standhouden bij desserts met chocola. Deze wijnwijsheid is achterhaald. Geen enkele wijn is wat hij twintig jaar geleden was.

Ook wijn-spijsinzichten veranderen. Bovendien komt er steeds meer concurrentie. Je hebt theesommeliers. Er zijn koffie-kaascombinaties. Op een experimentele proeverij werd ik eens aangenaam verrast door de smakelijke match van cabernet sauvignon en trekdrop.

Een gerenommeerde chocoladeproducent in Châteuneuf-du-Pape biedt sinds kort zelfs (droge) wijn-chocolaproeverijen aan. Het idee dat dessertwijn per se zoeter moet zijn dan het dessert klopt namelijk ook niet (meer).

De Banyuls (zie tip) bewijst het. Weliswaar kleedt de bonbon de wijn als het ware een beetje uit, maar dat maakt de combinatie juist zo mooi. Het geeft een spannende dynamiek. De wijn wordt frisser en fruitiger. De ragfijne zuren die daarbij worden geaccentueerd maken de mond schoon; klaar voor een nieuw brokje bonbon. Win-win.

Domaine de la Casa Blanca, Banyuls Rimage 2016
Als port, maar frisser en eleganter. Prachtig met en zonder bonbon, 16,5%, 50cl (Les Généreux, € 15,95).

Gon­zá­lez By­ass, Nec­tar Pe­dro Xi­me­nez Dul­ce
Écht zoet, als een vloeibare bonbon met rozijnen, karamel en vijgen, 15%, 37,5cl (Gall & Gall, € 6,99)

Share

Comments are closed

Welkom

Vijf in de klok. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes