Nederlandse lasertechnologie verjaagt vogels in Californische wijngaard

(Ingezonden bericht)

De Agrilaser Autonomic, een met de TU Delft ontwikkelde laser-oplossing, boekt succesvolle resultaten op een wijngaard in Californië. Het is de eerste keer dat de vogel-afschrikkende lasertechnologie hier wordt gebruikt. Sinds de wijngaard de robotlaser in gebruik nam, is het aantal vogels met 99,8 procent afgenomen. Besparing? Zeker 25.000 dollar.

Net als veel andere wijngaardhouders ondervond Jim Griffin, eigenaar van het 8,5 hectare grote Griffin’s Lair in Sonoma County, hinder van vogels die zijn oogst beschadigden. Het ophangen van netten en andere arbeidskosten, nodig om de vogels op afstand te houden, kostten hem rond de 25.000 dollar per jaar. Dit was veel werk en loste het vogelprobleem bovendien niet op. Netten zijn niet effectief op plaatsen waar veel vogels neerstrijken en naar voedsel zoeken. De vogels kunnen de druiven alsnog beschadigen, doordat ze onder het net kunnen komen. Ook bemoeilijkt het net het jaarlijks snoeien, bemesten, en het weghalen van kapotte druiven.

Vogels verjagen met laser

Griffin hoorde over de nieuwste lasertechnologie en was gefascineerd toen hij de Agrilaser Autonomic ontdekte. Deze automatische laser wordt wereldwijd op veel wijngaarden gebruikt, waaronder Devonian Coast Wineries in Canada, Bodega Catena Zapata in Argentinië en Summerhill Road Vineyard in Australië. Nadat hij contact had opgenomen met Bird Control Group, liet de agrariër vier lasers op zonne-energie installeren. De lasers staan op palen en bedekken de gehele wijngaard. Het resultaat: Griffin’s Lair bespaart nu 25.000 dollar per jaar en zag het aantal vogels met 99.8 procent afnemen. “We hebben veel verschillende afschrikmiddelen voor vogels geprobeerd, maar de meesten zijn lastig in gebruik. Lasers maken het makkelijker en zijn erg effectief”, zegt de wijngaardhouder.

De vogel-afschrikkende lasertechnologie maakt gebruik van het natuurlijke instinct van vogels. Zij zien een naderende laserstraal als gevaar en vliegen weg om zichzelf in veiligheid te brengen. Er zijn meer dan 6000 gebruikers wereldwijd, maar dit is de eerste keer dat de vogel-afschrikkende lasertechnologie op wijndruiven in Californië wordt gebruikt.

Nederlandse perenteelt

In Nederland boekt Bird Control Group al langer mooie resultaten in de strijd tegen vogeloverlast bij agrariërs. Onder meer in de perenteelt. Schade door vogels nam daar de afgelopen jaren sterk toe. “De schade treedt vooral op in de laatste maand voor de oogst en is het sterkst in de laatste week voor de oogst, dan is het fruit rijp en zoet”, vertelt Steinar Henskes, oprichter van Bird Control Group.

Zo wordt de Agrilaser Autonomic nu onder meer gebruikt door Vermeer Fruit in Goirle. Eerder probeerde eigenaar Rik Vermeer de vogels te verjagen met gaskanonnen en knalapparaten. Niet ideaal, want je moet hier een vergunning voor aanvragen en het zorgde regelmatig voor overlast bij buren. De Agrilaser Autonomic heeft deze beperkingen niet. Het apparaat haalt betere resultaten dan een gaskanon, behoeft geen vergunning en is een stuk gebruiksvriendelijker. “De aanwezigheid van de laserstraal maakt het onprettig voor de kraaien. Hierdoor mijden ze mijn boomgaard en komen ze niet meer terug”, aldus Vermeer.

Beschadiging door vogels

De Amerikaanse wijndruiven-industrie staat er weliswaar goed voor, toch lijden druiventelers ieder jaar verliezen van miljoenen dollars door problemen met vogels. Volgens onderzoek hebben de staten Californië en Washington er het meeste last van. De kapotte druiven zorgen in Californië voor een schade van 50 miljoen dollar, in Washington is dat bijna 13 miljoen dollar. De vogelsoorten die verantwoordelijk zijn voor het beschadigen van druiven zijn onder meer het Amerikaanse roodborstje en de Europese spreeuw.

Steinar Henskes, CEO van Bird Control Group, is blij om druiventelers te kunnen helpen bij het oplossen van de vogelproblemen: “Ik ben trots op de besparingen die Bird Control Group heeft gerealiseerd bij de Griffin’s Lair wijngaard. Californië is een van de grootste druiventeeltgebieden ter wereld en heeft daarom veel baat bij onze oplossingen.”

Twee video’s over de Agrilaser Autonomic: https://youtu.be/Bzq0ZXULtIA & https://youtu.be/v7VfmRUGEyc.

Over Bird Control Group

In een wereld waarin de vraag naar voedsel steeds groter wordt, is het effectief en langdurig controleren van vogels cruciaal. Bird Control Group biedt innovatieve producten om vogels weg te houden van commerciële werkzaamheden, waardoor een veiliger werkomgeving en een zeer effectieve manier van schadepreventie wordt gewaarborgd. Bird Control Group heeft klanten in de luchtvaart, landbouw, olie- en gaswinning en de vastgoedsector. Frankfurt International Airport, Shell en Total zijn al klant. Bird Control Group is wereldwijd actief in meer dan 75 landen, met kantoren in de Verenigde Staten en Nederland. Bird Control Group is een Rising Star in de Deloitte Technology Fast50. Meer informatie: www.birdcontrolgroup.com.

Over Griffin’s Lair

Griffin’s Lair wijngaard ligt in het meest zuidelijke stuk van de Sonoma Country in Californië. Eigenaren en managers zijn Joan en Jim Griffin. De Griffin’s Lair wijngaard zet zich in voor duurzaamheid, zowel op milieu- als op sociaal gebied. Dat doet het door het verbeteren van de grond, wateren, leefgebieden van dieren, graslanden en andere natuurlijke hulpbronnen op het terrein; door te investeren in biologische producten en geïntegreerde plaagbestrijding; en met respect voor de werknemers op de wijngaard.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes