Umami, heerlijk

Zoet, zuur, zout en bitter zijn de vier basissmaken die we waarnemen met de tong. Vijftien jaar geleden kwam daar een vijfde smaak bij: umami. Onderzoekers ontdekten smaakpapillen voor het aminozuur glutamaat.

De smaak van umami is wat onbestemd. Het zit bijvoorbeeld in kaas, fond, paddenstoelen, krab en moedermelk. Maar hoe het smaakt? Het Japanse woord umami betekent ‘heerlijk’.

Umami geeft een mollig mondgevoel en net als zout versterkt umami de smaak van andere ingrediënten. Milde umami als in champignons is zeer wijnvriendelijk, het is hier eerder de room die grenzen stelt.

Houtgerijpte Chardonnay zal er goed bij smaken. Evenals stevige Pinot Gris uit de Elzas, die dol is op paddenstoelen.

Ik ging voor karaktervol rood met een beetje houtrijping. Ook heerlijk.

Doña Dominga, Costa Fría Pinot Noir 2015  Floraal-frisfruitig, tuinkruiden, aards, peperig en een beschaafd snufje chique hout (€6,99, Dirck III).

Casa Amada Carmenère Reserva 2015  Zwoel en sappig, met zoete kersen, bloemen, frisheid, fijne kruidigheid, peper en een drupje koffie (Mitra, €10,99).

Share

Comments are closed

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes