Vranec, de ster van Macedonië

Macedonie2Volle zaal in Hotel Casa 400 in Amsterdam vandaag voor een presentatie over Macedonische wijn en de druif vranec in het bijzonder.

Een van de oudste wijnlanden ter wereld spreekt tot de verbeelding.

Macedonië telt bijna 25.000 ha grond voor wijn (plus nog 10.000 voor tafeldruiven). Er zijn ruim tachtig producenten, waaronder enkele moderne, ambitieuze, grote wijnbedrijven. Het overgrote deel van de wijn, 85%, wordt geëxporteerd.

Opvallend detail: gebottelde wijn gaat vooral naar de buurlanden, waaronder Griekenland en Servië, terwijl wijn in bulk (niet-gebottelde wijn), die 60% van de totale productie uitmaakt, vooral naar Duitsland gaat. Roept iemand in de zaal die het kennelijk kan weten: ‘Voor Glühwein!’.

Van de lokale druiven heeft vranec de beste kaarten. Aanleiding om deze druif centraal te stellen op de proeverij voorafgaand aan de ‘beurs’ waarvoor negen wijnbedrijven uit Macedonië waren overgevlogen om hun portfolio aan wijnprofessionals te laten proeven.

Vranec (‘Wranetsch’ zeggen ze daar ongeveer: zo klinkt vranec in het Macedonisch) is een stevige blauwe druif met frisse zuren, veel kleur en tannine, en een exotisch warmbloedig, rijp en kruidig karakter, dat wel wat houtrijping kan verdragen.

Macedonie1Het was deze houtrijping, die samen met het soms uitbundig alcoholpercentage (tot soms over de 16%) onderwerp van discussie werd tijdens de proeverij onder leiding van Ingrid Larmoyeur en de sommeliers Ronnie Brouwer en Simon Veldman.

De alcohol stoorde mij niet, omdat vranec daar genoeg frisheid tegenover stelt. De houtrijping kan soms wel wat minder. Niet alleen in Macedonië trouwens. Van mij mogen barriques van nieuw eikenhout op rantsoen in de hele wijnwereld. Zo’n gek idee vind ik dat zelf helemaal niet. Zeg nou zelf: ooit klachten gehoord over te wéinig houtrijping?

Nieuwe barriques – Frans en Amerikaans, maar ook van Macedonisch en Hongaars eikenhout – is in de mode op dit moment in Macedonië bij de productie van vranec. Ze zijn er zelf nogal dol op, begrijp ik, dus ik denk niet dat we het de wijnmakers uit het hoofd kunnen praten.

Stobi Vranec Veritas 2011 kreeg bij de meeste proevers de hoogste waardering. Mij beviel de prettig frisse en toegankelijk milde Chateau Sopot Vranec 2013 het beste, met in smaak en geur kruiden, bloemen en onbestemd donker fruit.

Heel apart en verrassend is de dessertwijn Kagor Macedonian 2009 van Imako Vino. Met 16% alcohol, 160 gram restsuiker, die is gepimpt met een kruidenmengsel die de wijn iets meegeeft dat doet denken aan jenever, vermout of jägermeister. Hoor ik daar iemand Glühwein roepen?

Share

Leave a Reply

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2018 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes