Magische wijn heeft geen haast

belluad-savoieEr is veel lekkere wijn. Er is wijn voor iedereen, voor elke gelegenheid, gerecht, levensfase, stemming, weet ik veel wat, het is soms maar waar je trek in hebt.

Er is ook magische wijn. Wijn die je bij de kladden grijpt, ongeacht hoe, wanneer en waarom. Onvermijdelijk, totaal en onvoorwaardelijk.

Soms gebeurt het direct bij de eerste slok, vaker besef je het pas bij het tweede of derde glas omdat dit soort wijn altijd zo individueel, eigenwijs, mysterieus en anders is. En waarschijnlijk ook omdat je als magische wijn even op adem moet komen als je met je hele indrukwekkende hebben en houden drie jaar lang in een fles opgesloten hebt gezeten. Magische wijn heeft nooit haast.

Deze witte wijn uit de Savoie van de zeldzame lokale druif gringet, gemaakt door Domaine Belluardkrijgt je onvermijdelijk te pakken. Gemaakt volgens de ideeën van de biodynamische wijnbouw. Vinificatie met druifeigen gisten. Rijping in eivormige betonnen vaten. Lichte filtering, minimaal sulfietgebruik, 12% alcohol. Noem het gerust natuurwijn.

Licht goudkleurig en heel licht troebel. In de geur vooral florale aroma’s, met bedwelmende witte bloemen (jasmijn?) en iets honingachtigs. Fris en filmend soepel op de tong, met abrikoos en perzik. De wijn leeft in het glas, opent zich langzaam, waarna hij zachte grapefruitachtige en abrikoosschillige bitters, mineralige vuurstenigheid, salmiak en veel lengte toont. Het lijkt of de textuur steeds fermer wordt, dat aangenaam drogende tannines en zachtbijtende schone zuren pas loskomen na een half uur ademen.

Neem de tijd voor deze wijn. Of eigenlijk: je kúnt niet anders. Hij eist al je aandacht op. Hij dwingt je te luisteren. Deze wijn neem bezit van al je zintuigen en verbiedt je aan andere dingen te denken. Hij grijpt je, vloert je, verovert je. Je verdrinkt erin.

Ik was zuinig op de tweede helft van de fles, die in de koelkast stabiel bleef en een week lang perfect op dronk. Drink hem niet té koel.

Domaine Belluard, Les Alpes, Cépage Gringet 2011
Te koop bij Vleck Wijnen in Amsterdam.

Share

Leave a Reply

© 2018 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes