En Rama, ongefilterde sherry

Ik weet het niet met die Sherry En Rama.

Bertrán Domecq, voorzitter van het Consejo Regulador Jerez-Sherry-Xérès, presenteerde deze ongefilterde fino en manzanilla vorige week in Level Eleven in de Zilveren Toren.

Hier was een proeverij (‘The Great Sherry Tasting’) van ICEX/Vinos de España met zeventien producenten en meer dan honderd wijnen, plus onder andere een voorproefje van de jaarlijkse sherry-spijswedstrijd Copa Jerez.

En de En Rama-proeverij dus. Ze zijn mooi, die ongefilterde fino’s en manzanilla’s die Bertrán Domecq ons liet proeven. Lustau, Sanchez Romate, Fernando de Castilla en Barbadillo vond ik de lekkerste. Maar de gefilterde versies zijn óók mooi. Ik kreeg niet de indruk dat het verschil zo spectaculair was.

Sherry En Rama wordt uit het vat getapt en zonder enige behandeling en zonder toevoegingen gebotteld – dus ook zonder zwavel, neem ik aan. Daardoor zijn het kwetsbare, zeer beperkt houdbare wijnen, die binnen drie maanden moeten worden opgedronken. Je moet er dus snel bij zijn en als horecaondernemer is het zaak om ervoor zorgen dat ze snel worden uitgeschonken. Dat maakt het niet gemakkelijk ermee te werken.

Het kost al zoveel moeite om mensen te overtuigen van de schoonheid van de reguliere sherry’s. Die van de verkwikkend strakdroge fino en manzanilla, maar ook die van de oxidatieve en complexe amontillado en oloroso. En niet te vergeten van de spannende combinaties met spijzen die er te verzinnen zijn bij deze fascinerende wijnen.

Ik heb het idee dat de korte houdbaarheid van de Sherry En Rama de promotie van het unieke Spaanse product alleen maar gecompliceerder maakt. Laten we eerst maar eens proberen de ‘gewone’ sherry een prominentere plaats op de wijnkaart te geven.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes