Bien Boire en Beaujolais

(Eerder verschenen in Horeca Entree)

Beaujolais
Wijngaard van Cédric Vincent

Bijna tachtig wijnboeren presenteerden dit voorjaar hun wijnen tijdens de Bien Boire en Beaujolais (BBB) in de twee buurdorpjes Saint-Lager en Cercié.

Drie groepen producenten kwamen hier bij elkaar, elk op een eigen locatie. Zij zijn verenigd als La Beaujoloise (natuurwijn), La Biojolaise (biologische wijn) en La Beaujol’Art (artisinale wijn).

Bekende wijnhuizen als Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean Paul Thévenet en Guy Breton stonden aan de wieg van dit evenement. Deze ‘natuurwijnmakers’ van het eerste uur (jaren tachtig), die ooit werden aangeduid als de ‘bende zonder zwavel’, hielden vijf jaar geleden samen met hun navolgers de eerste bijeenkomst.

Later sloten de ambachtelijke en biologisch werkende wijnboeren zich erbij aan; Biojolaise in 2011 en Beaujol’Art vorig jaar.

Dit jaar waren er tevens wijnboeren van buiten de regio van de partij, onder meer uit de Loirevallei en de Maconnais. Zo groeit de proeverij nog eens uit tot de lokale versie van de grootste internationale biowijnbeurs Millésime Bio die jaarlijks wordt gehouden in beurtelings Montpellier en Perpignan.

Kaart Beaujolais
Klik om te vergroten

Het was een vrolijke boel. Hoofddoel is het proeven van de nieuwste wijnen, maar het is ook een broederlijke ontmoeting van wijnboeren die met elkaar een visie op wijn maken gemeen hebben. Min of meer althans, want eensluidende definities van ‘natuurwijn’ of ‘ambachtelijke wijn’ zijn niet zo makkelijk te geven, en ‘biologische wijn’ kan op duizendeneen manieren tot stand komen.

Op de laatste avond sleepten alle tachtig wijnhuizen hun wijn mee naar een informeel en luidruchtig diner in het lokale buurthuis om die aan lange tafels met elkaar te delen. Ik had niet de indruk dat er ongeopende flessen overbleven.

Het succes van dit evenement maakt duidelijk dat de Beaujolais na de vergane glorie van de Beaujolais Nouveau (of Primeur) een nieuwe koers is ingeslagen. Er is meer aandacht voor authenticiteit, individualiteit, kwaliteit en terroir. Een initiatief om de beste percelen (lieux-dits) in de diverse regio’s van de Beaujolais een officiële ‘premier cru’-status te geven, sluit hierbij aan. Het kan nog járen duren voordat hierover overeenstemming wordt bereikt, maar aandacht voor het terroir in de Beaujolais is een goede zaak.

Ook buiten de drie BBB-groeperingen is veel nieuw elan te bespeuren. Zo zijn er opvallend veel jonge wijnboeren en –boerinnen actief. In de Beaujolais is duidelijk een nieuwe generatie aangetreden.

> > > Lees of download (pdf) hier een gratis e-book met dertig portretten van jonge wijnmakers in de Beaujolais: Young Stars in the Beaujolais.

Julien Merle

Mijn tips:

Cédric Vincent
Domaine du Vissoux
Jean Foillard
Jean-Paul en Charly Thévenet
Manoir du Carra
Domaine Clos de Haute Combe
Domaine de la Madone
Yvon Métras
Domaine de la Grand’Cour
Domaine Louis-Claude Desvignes
Domaine des Marrans
Marcel Lapierre
Château de Bellevue
Domaine Sanvers et Cotton
Julien Duport
Julien Merle (foto)

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes