Wijnen in de Business Class

harry menswijnDeze wijnen worden in juli en augustus (2013) geschonken in de World Business Class van KLM.

Ik heb eens gelezen dat wijn in een vliegtuig krachtiger van geur en smaak mag (of moet) zijn om in de (luchtdruk)omstandigheden in een vliegtuig tot hun recht te komen.

(Ik kwam dit artikel tegen, voor wie wil weten hoe het zit met smaakbeleving in de lucht: De wetenschap van de vliegtuighap.)

De meeste van deze wijnen zijn inderdaad behoorlijk expressief. De Viognier is me te heftig, vooral door de 14,5% alcohol, en de Sauvignon Blanc heeft uitzonderlijk veel van het bekende pyrazine-aroma. Direct nadat de dop er was afgeschroefd leek het wel terpentine, zo penetrant. Ben benieuwd hoe dat in de lucht overkomt. Domaine de la Clapière heeft een nadrukkelijk garrigue-aroma. Ik kon het eerst niet plaatsen, maar opeens wist ik aan welk kruid het deed denken: jeneverbes.

De wijn die wat mij betreft op de begane grond het beste smaakt, is de Pinot Noir van Cono Sur, voor aardbewoners te koop bij Mitra voor € 14,99. Mooie expressieve geur van aardbei, met houttonen en zoete kruiden (vanille, kruidnagel). Frisse zuren en milde tannines maken de wijn lekker doordrinkbaar, ondanks het stevige alcoholgehalte van 14%. Sappig en stijlvol. Ik heb het eerste glas geproefd, de rest met plezier opgedronken.

Ouma se Wyn van Weltevrede Estate uit Zuid-Afrika heb ik me in 2010 al eens goed laten smaken. Nu is 2012 op de markt. Hij wacht in de koelkast op een mooi dessert. Een fijne, elegante en friszoete wijn voor net geen tientje (eveneens verkrijgbaar bij Mitra). ‘Hierdie Wit Muskadel is intens met geure van heuning, lemoenskil en sitrusbloeisels.

De wijnen (op de foto van links naar rechts):

Domaine du Tariquet, Gros Manseng-Chardonnay 2012
Casa Silva, Reserva Cuvée Colchagua, Viognier 2012
Cono Sur, Single Vineyard Block 21, Pinot Noir 2011
Domaine de la Clapière, Jardin de Jules 2012
Villa Maria, Organic Sauvignon Blanc 2012
Weltevrede Estate, Ouma se Wyn 2012

(Importeur: Groupe LFE)

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes