Trepat uit Catalonië

Trepat is een druif die vrijwel uitsluitend voorkomt in het wijngebied Conca de Barberá in Catalonië, een kleine 100 km ten oosten van Barcelona.

Rode wijn van deze druif is nog zeldzamer. Als ik het goed begrijp, zijn er maar twee producenten die rode wijn maken van trepat. De druif werd tot voor kort uitsluitend gebruikt als smaakmaker in rosé en Cava.

Dat klinkt logisch als je deze wijn hebt geproefd. Trepat heeft een eigenzinnige en eigenaardige smaak, waarvan je je kunt voorstellen dat die in kleine hoeveelheden welkom is in blends waarin andere druiven de hoofdrol mogen spelen. Trepat heeft bovendien weinig kleur.

Des te leuker om te ontdekken dat rode wijn van trepat verrassend lekker kan zijn.

Ik vind de Josep Foraster Trepat 2011 geweldig. Hij is spannend, energiek, gelaagd. Wijn waarin veel te ontdekken is. Heel bijzonder, met geen enkele andere wijn te vergelijken.

De wijn heeft een pittige kruidigheid, vermengd met een bitter-zoetzure smaak als van onrijpe rode besjes, waaraan je even moet wennen om het te waarderen. Heel in de verte doet dit me denken aan de kruidige, bitterzure trekjes van Mondeuse uit de Savoie in Frankrijk. Tevens is de zuurgraad redelijk hoog.

Deze combinatie maakt de wijn levendig en origineel, terwijl het zuur hem ook lengte geeft. Verder ruik en proef je kersen, bloemen en aardbei, met in de afdronk op de achtergrond wat koffie en chocola.

Omdat het bitterzure, peperige element zo prominent aanwezig is, moet je een beetje moeite voor deze wijn doen om zijn bijzonderheid op waarde te kunnen schatten. De wijn vraagt aandacht. Giet hem niet achteloos naar binnen.

De 33-jarige wijnmaker Ricard Sebastiá, een zoon van de zus van de inmiddels overleden Josep Foraster, maakt deze rode wijn van trepat sinds 2009. Hij beperkt de oogst met 50% van de gebruikelijke opbrengst – ik neem aan door ‘groene oogst’ (het wegknippen van een deel van de druiventrossen) om de overige druiven meer smaak te geven – en oogst laat (eind oktober). De wijn komt van 50 jaar oude planten en rijpt vijf maanden op eikenhouten vaten.

Andere wijnen van Mas Foraster worden gemaakt (in diverse samenstellingen) van garnacha blanca, macabeo, chardonnay, tempranillo (ull de llebre) en cabernet sauvignon.

Kijk voor meer informatie op de website van Mas Foraster.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes