Chili zoekt de koelte op

(Dit artikel verscheen eerder in Horeca Entree)

casa silvaAndere druivenrassen, de juiste druif op de juiste bodemsoort en nieuwe wijngaarden op koelere locaties. Zo kunnen we de gemeenschappelijk trends in de nieuwewereld-wijnlanden wel samenvatten.

Om de verschillen in herkomst te benadrukken heeft Chili een nieuwe indeling van de diverse wijnregio’s geïntroduceerd: Costa, Entre Cordilleras en Andes.

Entre Cordilleras beslaat het grootste deel van de Central Valley, waar de meeste Chileense wijn vandaan komt. De nieuwe indeling lijkt dan ook vooral bedoeld te zijn om de andere twee meer in het licht te zetten. Het zijn immers vooral de Costa- en de Andes-wijngaarden die een nieuwe, cool-climatestijl wijn voortbrengen.

De relatief nieuwe Costa-wijnen trekken vooralsnog de meeste aandacht. Casablanca Valley, San Antonio Valley en Leyda aan de kust ten westen van de hoofdstad Santiago, waar de zeewind verkoeling brengt, zijn de bekendste. Hier zijn veel mooie wijnen van onder andere sauvignon, chardonnay en pinot noir te vinden.

De Andes-wijnen zijn veel minder zichtbaar. Bladerend door het proefboekje van de Chilean Wine Tour tijdens de laatste Drank & Pakket Expo in Houten zijn de kustwijnen direct herkenbaar aan namen als Casablanca en Leyda op het etiket. Waar je moet zijn voor de wijnen die hun cool-climatekarakter te danken hebben aan de nabijheid van het Andesgebergte, is veel minder duidelijk. Wie kent Molina, Puente Alto of Pirque? Wie maakt wijn uit San Clemente of Requinoa? Ík heb geen idee.

Casa-Silva-Cool-Coast

Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc

Relatief nieuw zijn de Costa-wijngaarden uit de regio Colchagua, zo’n tweehonderd kilometer zuidelijker dan Casablanca en Leyda. Hier zijn twee zones die onder de nieuwe appellatie Costa vallen: Lolol en Paredones.

In Paredones liggen de jongste wijngaarden (40 ha) van Viña Casa Silva. Als ik me niet vergis is Casa Silva nu nog het enige wijnbedrijf dat actief is dit deel van Colchagua. Op ongeveer tien kilometer van de kust oogste het wijnhuis hier in 2009 de eerste sauvignon blanc. Inmiddels is er ook pinot noir op de markt.

Paredones een zeer geslaagd project. De Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc 2012 is een intense en krachtige wijn met limoen, boontjes, kruisbessen en minerale tonen. Knisperend, bijna bijtend droog, met een stevige body en een mooie lengte. Veel pit en power, maar de wijn is tegelijkertijd verfijnd, vol, rond en rijk.

De Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2011 is misschien wel nóg mooier. Een sappige, zuivere wijn met een chique houtgeur, een snufje eucalyptus en veel florale tonen. Fluweelzacht, met elegantie, opwekkend fruit, zoete kruiden, fijne zuren, lengte, mild-strenge tannine en een pepertje in de afdronk.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes