Chenin blanc op zijn allerbest

Intens geluksmomentje. Dan weet je weer waarom je ooit op wijn verliefd werd.

Ruim een jaar geleden schreef ik nog dat deze wijn niet klaar was, dat hij nog moest rijpen. Het blijft een slag in de lucht om te voorspellen dat een bepaalde wijn zich zal ontwikkelen tot iets wat het op dat moment nog niet is. Iets mooiers. Soms, als je écht geluk hebt, wordt het iets heel erg moois.

Het is gebeurd. Hij is geweldig nu, deze Savennières Roche aux Moines 2008 van Domaine aux Moines. Dit wijnhuis zit naast de wijngaarden van de bekende biodynamische wijnboer Nicolas Joly. Moeder en dochter Monique en Tessa Laroche bewerken hier negen hectare wijngaard van de 33 hectare van de officieel erkende cru Roches-aux-Moines, waar behalve Joly en Laroche nog vijf of zes wijnboeren land bezitten.

Wat een wijn. Chenin blanc op zijn allerbest. Wat is dit ongrijpbaar mooi. De opwinding deed me onrustig door de kamer ijsberen, pratend tegen mezelf omdat er niemand was om de bewondering mee te delen.

Hij is krachtig, intens en complex, maar nergens zwaar. Het zuur is verpakt in veel extract en volmaakt in balans met het restzoet en de alcohol (14,5%). Zacht en filmend in de mond, met veel lengte. Hartig en mild zoet tegelijk. Honing, gember, pittig, kruidig. Rokerig mineraal en karamel-zoetig in de geur. Ook bloemen en noten, marsepein, kweepeer. Intrigerend en spannend, je blijft nieuwe smaken ontdekken, de wijn eist je aandacht op. Deze wijn kán niet gaan vervelen.

Ik kocht er een stuk of wat flessen van in de vinotheek van François Chidaine in Montlouis-sur-Loire, voor €14,50 per fles. Een mooie, normale prijs – ook dat bestaat nog.

Er ligt er nu nog één in mijn wijnkast. Ik durf er niet naar te kijken. Ik durf hem niet open te trekken. Tegelijkertijd ben ik bang om hem te lang te laten liggen. Je kunt niet winnen. Eens is het weg.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes