Thee Grand Cru

(Eerder verschenen in Horeca Entree)

Single estate thee, thee-spijscombinaties en speciale theeoogsten die als limited editions worden vermarkt. Thee zoekt het hogerop, met stijl en smaak.

Het wordt gelanceerd alsof het gaat om een nieuwe oogst Bordeauxwijn uit een topjaar: Seasonal Flush uit Sri Lanka. Boutique thee noemen ze het. ‘Very Special Rare Tea’, staat op het etiket van producent Dilmah. Thee voor de echte liefhebbers, voor connaisseurs.

De theebladeren worden geoogst op de beste plantages en alleen als de klimatologische condities uitzonderlijk gunstig zijn geweest. De thee wordt vervolgens in beperkte oplage op de markt gebracht, in dit geval 4800 genummerde en gesigneerde doosjes van honderd gram.

Mixologist en theesommelier Robert Schinkel, die de theeplantages op Sri Lanka meerdere malen bezocht, presenteerde namens Dilmah de exclusieve thee op een salonboot tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten.

Dezelfde thee werd op hetzelfde moment ten doop gehouden in Australië, Nieuw-Zeeland en Polen.

(Polen? Het was voor de meeste aanwezigen een verrassing te vernemen dat de Polen fervente theeliefhebbers blijken te zijn.)

Bijzondere oogstmomenten

Het moment van oogsten is een belangrijke factor voor de smaak en de kwaliteit van thee. Zo verwijzen First Flush en Seasonal Flush naar theeoogsten in een bepaalde periode van het groeiseizoen. First Flush is de eerste oogst van het (voor)jaar in het Indiase streek Darjeeling. Seasonal Flush is de oogst in augustus van de op vijftienhonderd meter hoogte gelegen theeplantages in de Uva–vallei op Sri Lanka.

In tegenstelling tot de First Flush vindt de Seasonal Flush echter niet elk jaar plaats. Wat nodig is om een Seasonal Flush te kunnen oogsten is een perfecte combinatie van temperatuur, vocht, wind, regen en zon. Met name hoge temperatuur overdag en een koude droge wind in de nacht na het regenseizoen (april-juli) zijn gewenst.

“Deze omstandigheden geven de theeplant stress”, legt Robert Schinkel uit. “De plant reageert daarop door stoffen in de bladeren te vormen die later veel smaak aan de thee geven. De thee is helder van kleur, licht en delicaat, subtiel van smaak, met aardse tonen.”

Thee-spijscombinaties

We kregen er petits fours en diverse kazen bij (met dank aan de bekende fromagerie l’amuse uit Santpoort), want in het kielzog van de wijn-spijsrage staan thee-hapjescombinaties de laatste tijd volop in de belangstelling.

Niet zonder reden, bleek tijdens deze bijzondere high tea op het water. De combinaties met de kazen en de zoetigheden gaven elk op hun eigen manier een verrassende en smakelijke sensatie, mede doordat de warme thee de koude hapjes in de mond verwarmt.

Tijd voor een nieuwe impuls voor high tea in de horeca?

Nieuw: Oolong en Souchong

Onlangs introduceerde Dilmah twee nieuwe theesoorten in Nederland: Oolong en Souchong. Oolong is half gefermenteerde of geoxideerde thee in Chinese stijl. Souchong is op Chinese wijze, boven kaneelhout gerookte thee. Beide zijn Single Estate theeën, dat wil zeggen dat ze afkomstig zijn van één plantage.

Dilmah is op Sri Lanka in 1988 opgericht. Het familiebedrijf scoort hoog op de MVO-meetlat; tien procent van de winst wordt via een fonds geïnvesteerd in sociale projecten op Sri Lanka.

Meer info: dilmah.nl.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes