Thank you Jess Jackson (18/2/1930-21/4/2011)

Kendall-Jackson is na 28 jaar nog steeds een familiebedrijf en als het aan oprichter Jess Jackson ligt, zal het dat altijd blijven. Dit schreef ik kort geleden na een bezoek aan Nederland van wijnmaker Randy Ullom van het Californische wijnbedrijf.

Jess Stonestreet Jackson is vandaag in zijn woonplaats Geyserville in California overleden. Hij was 81 jaar.

Het is uitzonderlijk dat zo’n groot wijnbedrijf, een van de grootste in Californië, nog steeds in familiebezit is. De onafhankelijkheid van aandeelhouders heeft veel voordelen, vindt ‘winemaster’ Randy Ullom. “We kunnen doen wat we willen”, zei hij tijdens zijn bezoek aan Nederland. “We doen veel projecten, proberen nieuwe dingen uit. Jess Jackson is niet geïnteresseerd in snelle winst. Hij kijkt honderd jaar vooruit, hij denkt aan zijn kleinkinderen.”

Het bedrijf bezit wijngaarden in Mendocino, Sonoma, Napa, Monterey en Santa Barbara. De wijnen van Kendall-Jackson zijn echte wijnmakerswijnen in de Californische traditie, waarbij de smaak en stijl zorgvuldig worden gemanaged. Maar het zijn geen massawijnen zoals veel van zijn beursgenoteerde concurrenten.

Elk wijnmerk van Kendall-Jackson heeft zijn eigen wijnproductiefaciliteiten en zijn eigen wijnmaker. De merkwijnen worden samengesteld uit wijnen van diverse oorsprong, maar de druiven van elk verschillend stukje wijngaard worden apart geoogst, gevinifieert en zonodig opgevoed in een eigen houten vat. Kendall-Jackson heeft zijn eigen vatenproductiebedrijf, dus ook daarover houdt de familie volledige controle.

Randy Ullom (links) en Peter van Houtert van Verbunt Wijnkopers

Ullom liet ons fraaie wijnen proeven van onder andere Merlot, Pinot Noir, Chardonnay en Zinfandel. Toch was de relatief eenvoudige Vintner’s Reserve Cabernet Sauvignon 2007 (goed jaar, zegt Ullom) mijn favoriet. Met deze blend van wijn uit Sonoma, Napa en Mendocino, heb je voor een fatsoenlijke prijs een mooie echte ‘American Cab’ op de wijnkaart of in je wijnkast staan. (Importeur: Verbunt Wijnkopers)

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes