François Chidaine

cave Insolite Francois chidaine

La Cave Insolite

In dit wijnwinkeltje (foto) in Montlouis-sur-Loire kocht ik Clos Baudoin 2008 van François Chidaine. Die kostte daar € 14,40, ruim € 7,- minder dan hier in de wijnwinkel. Jammer dat benzine zo duur is.

Chidaine werkt biodynamisch. Zijn thuishaven is Montlouis-sur-Loire, waar de meeste van zijn 17 ha wijngaarden liggen. Clos Baudoin bevindt zich aan de overkant van de rivier, in Vouvray. Dit is een beroemde, historische wijngaard die Chidaine een jaar of tien geleden overnam van de destijds 80-jarige Poolse prins Philippe Poniatowski, die geen opvolger kon vinden.

Een uitzonderlijke gang van zaken, want Vouvray en Montlouis zijn buren, maar daarmee is het hartelijkste over de relatie wel gezegd. Een inwoner van Montlouis-sur-Loire die wijn gaat maken aan de overkant van de Loire, dat is hier eigenlijk ondenkbaar. De verkoopster in La Cave Insolite, een vinotheek van François Chidaine in het dorp, was duidelijk geïrriteerd dat ik geen wijn uit Montlouis had uitgezocht, maar de zaak verliet met een doos Clos Baudoin uit Vouvray.

Niet dat zijn ‘eigen’ wijnen minder goed zijn. Integendeel, de Montlouis-sur-Loire Clos du Breuil van François Chidaine is prachtig, een van mijn favoriete wijnen. Montlouis-sur-Loire is veel zachter dan de strengere Vouvray, die dan ook langer kan en moet rijpen.

De Clos Baudoin 2008 was een jaar geleden nog niet wat ik ervan verwachtte. Chenin blanc van dit kwaliteitsniveau moet een paar jaar rijpen op fles om op dronk te komen. De 2008 begint nu pas lekker te worden.

Clos Baudoin is met zijn natuurlijke gisten op houten vaten van 600 liter vergist (dit schijnt wel zes maanden te kunnen duren) en heeft daarin tevens elf maanden op de gistresten gerijpt, sur lie zoals de Fransen zeggen. De wijn krijgt daar iets champagne-achtigs van en wordt ook hartig, misschien mogen we dat wel umami noemen. Volgens mij verhoogt dat de kans dat-ie goed smaakt bij de maaltijd.

Net als Savennières – die je ook niet te jong moet drinken (ik heb nog wat Roche aux Moines liggen waar ik voorlopig van afblijf) – smaakt Vouvray telkens perfect bij varkenshaas met in roomboter, knoflook, witte wijn en een klein rawit-pepertje gestoofde groenten, in dit geval wortel, pastinaak, courgette, ui, tomaat en venkel. En ik ben niet snel tevreden als het gaat om wijn-spijscombinaties, maar deze combi is subliem.

Ik eet die groentestoof trouwens bijna elke week wel een keer sinds Alain Caron dit eens bereidde voor een kookrubriek die ik destijds maakte voor een inmiddels overleden tijdschrift. Het werkt met alle groenten en alle kruiden, zolang het knolachtige voer (wortel, aardappel, pastinaak, etc) niet ontbreekt en de roomboter, knoflook en wijn niet vergeten worden.

La Cave Insolite, tot slot, is een erg mooie winkel. Er zijn niet alleen wijnen van Chidaine zelf te koop, de man biedt een selectie wijnen aan, de meeste uit de Loire, van wijnmakers die hij zelf goed vindt en/of die er min of meer dezelfde biologische of biodynamische filosofie op nahouden. Een mooi adres om onderweg naar huis langs te rijden om nog even je kofferbak vol te tanken met mooie wijn.

Als je de benzine te duur vindt, moet je voor François Chidaine zijn bij wijnwinkels die zaken doen met importeur De Vier Heemskinderen (verkoopadressen staan op de website).

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes