Roger Coulon Champagne

Op deze extreem late zomerdag even een terugblik op een champagne-lunch een paar maanden geleden op het terras van Elzenduin Beach.

Champagne steekt energie in duurzame wijnbouw, vertelde Thibaut Le Mailloux, PR-directeur van het Comité interprofessionnel du vin de Champagne.

Zo wordt al het water dat in de wijnkelders voor reiniging wordt gebruikt gerecycled en verdwijnt 100.000 ton snoeihout uit de wijngaarden in de ovens die gebruikt worden bij de productie van de flessen, die zelf bovendien steeds lichter in gewicht worden.

Nadat we waren bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de Champagne-streek werden we op het terras van (toenmalige) Elzenduin Beach verwend met een informele, staande champagne-lunch.

Met schijnbaar gemak had Marco Westmaas gerechten van de vaste kaart met minimale wijzigingen van de receptuur op de wijnen afgestemd. Alleen de langoustine kreeg geen plaats op onze champagnelunchkaart, want dit schaaldier weigerde zich te voegen tot een perfecte combinatie met een van de champagnes, zei sommelier Allard Sieburgh.

Ze waren opvallend droog, de zes champagnes die we kregen voorgezet. Een dosage is steeds minder nodig, zo wordt gezegd, doordat de druiven rijper worden geoogst dan vroeger, een gevolg van de klimaatverandering en de verbeterde technieken in de wijngaard.

Toch waren de zachte, volle, lichtzoete, notige en patisserie-achtige aroma’s van de brut nature Esprit de Vrigny van Roger Coulon een onverwacht rijpe verrassing, vervolmaakt door zijn romige, zeer fijne mousse. Dat de chardonnay in de blend (met pinot noir en pinot meunier) zeven maanden op hout heeft gerijpt zal daaraan ook hebben bijgedragen.

Ook mooi waren de Cuvée Vendemiaire van Doyard (brut, blanc de blancs, biodynamisch, blend van gemiddeld 4 jaar oude wijnen, deels houtgerijpt), Les Beaux Regards van Bérêche et Fils (blanc de blancs, brut nature, houtgerijpt, biologisch, niet gefilterd) en Philipponat Brut Royale Reserve 2006 (veel pinot noir in de blend, limoen, toast, heerlijk zacht).

Maar de Roger Coulon Esprit de Vrigny was wat mij betreft de onbetwiste winnaar van een mooie stranddag. Wat een prachtwijn, verkrijgbaar bij Ovino.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes