Rivesaltes Ambré

In de kelder van Domaine Cazes

Van de versterkte wijnen uit de Roussillon verschilt Rivesaltes Ambré het meest van port.

Rivesaltes wordt op nagenoeg dezelfde manier gemaakt als port. Dit geldt ook voor Muscat de Rivesaltes – de grootste categorie vin doux naturel uit de Roussillon – alleen is deze wijn niet met port te vergelijken omdat hij niet rijpt maar direct wordt gebotteld en gedronken. Bovendien geeft het aromatische druivenras Muscat een met port onvergelijkbare smaak.

Voor Rivesaltes Ambré (amberkleurig) worden alleen witte druiven gebruikt en vaak ook samen met een kleiner deel blauwe druiven: Grenache Blanc, Grenache Noir, Grenache Gris, Macabeo, Carignan en Tourbat (Malvoisie du Roussillon).

Als de blauwe druiven overheersen wordt de wijn Rivesaltes Tuilé (dakpannen-rode kleur) genoemd. Daardoor lijkt het Tuilé-type net als Banyuls en Maury (van uitsluitend blauwe druiven, vooral Grenache Noir) meer op port dan het Ambré-type.

Een tweede verschil tussen Rivesaltes en port is het lagere alcoholpercentage (16%), wat overigens geen nadelige gevolgen heeft voor de houdbaarheid. Tijdens een recente wijnbeurs in Perpignan mocht ik meegenieten van de Rivesaltes Cuvée Puig-Parahy uit 1875 (!).

Wie zichzelf wil overtuigen van de kwaliteit die Rivesaltes Ambré kan bereiken, moet de Rivesaltes Cuvée Aimé Cazes 1978 van Domaine Cazes eens proberen (80% Grenache Blanc, 20% Grenache Noir). Wat een prachtig evenwichtige, verfijnde en subtiele wijn. Floraal en mildzoet, met licht geconfijt fruit, sinaasappelschil, zoete kruiden en noten, lang en complex. Als je dit proeft, begrijp je niet waarom Rivesaltes Ambré niet net zo beroemd is als port.

De Cuvée Aimé Cazes kost wel wat: in de winkel ongeveer € 80,-. Wie voor een mildere prijs de smaak te pakken wil krijgen, zou de Rivesaltes Ambré 1998 van Domaine Cazes kunnen proberen. Winkelprijs ca. € 14,- voor een half flesje (375 cl). Ook erg mooi. Bedwelmend aroma van karamel, noten, bloemen, kaneel, chocola en bourbonachtige houttonen. Kruidig/pikant van smaak, met geconfijte citrusschillen, krenten, toffee, appelstroop en honing.

(Importeur: Verbunt Wijnkopers, voor particulieren: kijk voor verkoopadressen op www.wijnkring.nl)

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes