50% wijn,100% Chinees

Botrytisdruiven in de Sauternes

Franse producenten van alle mogelijke gedistilleerde dranken hebben de website Spiritourisme.com in het leven geroepen. Met informatie over bijna honderd distillateurs, bezoekmogelijkheden, evenementen, musea en wat dies meer zij. Handig voor toeristen met of zonder professionele belangen. Maar, typisch Frans, de website is alleen in de Franse taal.

Dit terwijl de export voor Frankrijk steeds belangrijker wordt, want de consumptie van wijn en spirits uit eigen land neemt alleen maar af.

In Bordeaux begrijpen ze dat inmiddels wel. Zo kan sinds kort zoete wijn zoals de beroemde Bordeaux-wijn Sauternes worden verkocht in China.

Tot voor kort mocht dat niet omdat China een maximum van 250 gram stelde aan het gehalte aan zwaveldioxide in wijn. Sauternes en veel andere zoete wijn heeft meer dan 250 gram zwavel nodig om te voorkomen dat de wijn bederft of in de fles opnieuw begint te gisten.

Dat de Chinese autoriteiten deze regel serieus namen, mag blijken uit de inbeslagname en vernietiging afgelopen voorjaar in Shanghai van een hele pallet wijn van Château Bastor Lamontagne (Sauternes). Zonde!

Uiteraard is het voor de wijn- en drankenhandel belangrijk dat China als afzetmarkt toegankelijk is of wordt. Het is nog relatief recent dat over dit soort kwesties overleg is tussen China en de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin).

De eerste overeenkomst werd gesloten in 2005, toen China ermee akkoord ging dat wijn uitsluitend van druiven mag worden gemaakt.

Het was voor mij nieuw om te lezen dat het altijd normaal is geweest in China om wijn van vijftig procent druivensap te maken. Geen idee waarmee dit dan werd aangevuld, mogelijk gewoon met water. Ik neem aan dat in China wijn gedronken blijft worden die is gemaakt van minimaal de helft druiven, alleen mag die niet meer als wijn worden geëxporteerd.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes