Roussillon uit 1945, 1932, 1925, 1910…

Honderd jaar Roussillon staat voor ons klaar. Rivesaltes, Maury en Banyuls. We beginnen in 2008 en eindigen in 1910. Fascinerend. Wijnen uit 1989, 1969, 1945, 1932, 1925, 1910… ze zijn er alleen maar mooier op geworden.

De bijna honderdjarige heet Rivesaltes Cuvée Veuve Parahy (Domaine Puig-Parahy), gebotteld in 2003 na 93 jaar luieren in het vat. De wijn heeft nog zoveel kleur en vitaliteit dat ik me niet kan voorstellen dat de vaten in de loop der jaren niet af en toe zijn bijgevuld met verse wijn. Zo’n van de sherry bekend solera-systeem is niet ongebruikelijk in deze eerder Catalaanse dan Franse wijnstreek.

Unieke wijnen zijn het, de Vins Doux Naturels uit de Roussillon. Ze worden op nagenoeg dezelfde manier gemaakt als port, maar leiden daarmee vergeleken een onzichtbaar bestaan.

De eeuwenoude handel met (en door) de Engelsen heeft port over de wereld verspreid. Die kans heeft het tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee verscholen stukje Frankrijk nooit gekregen.

Ondertussen is de zonnigste provincie van Frankrijk wel de bakermat van de versterkte wijn.

In de dertiende eeuw, toen Roussillon nog deel uitmaakte van het koninkrijk Majorca, experimenteerde de Catalaanse wetenschapper Arnaldus de Villanova met gedistilleerde alcohol om de vergisting van wijn voortijdig te stoppen. Vermoedelijk is hij de uitvinder van deze techniek, die pas vierhonderd jaar later in Portugal in zwang raakte.

Een echte Roussillon-specialiteit

De producenten in de Roussillon maken hun vin doux van Muscat, Grenache Noir, Grenache Blanc, Grenache Gris, Maccabéo, Tourbat en Carignan. Versterkte Muscat is een frisse, jong te drinken wijn, die ook in veel andere wijnstreken te vinden is, al is hij daar vaak niet versterkt, maar gemaakt van overrijpe of in de zon gedroogde druiven. Het Grenache-type daarentegen, zeker de langgerijpte, oxidatieve soort, is een echte Roussillon-specialiteit.

Ze heten Ambré (amberkleurig), Tuilé (oranjebruin), Hors d’Age (extra oud) of Rancio (extra oxidatief) en hebben vaak vele jaren achter de rug op oude houten vaten van diverse afmetingen of in grote, bolvormige flessen, die soms buiten in de zon staan te stoven, bewust op zoek naar die speciale rijpe aroma’s.

Authentieke en spannende wijnen zijn het, maar wie kent ze? “De meeste mensen weten alleen dat het zoete wijnen zijn”, zegt Eric Aracil van het Conceil Interprofessionnel des Vins du Roussillon. “Het is moeilijk mensen ervan te overtuigen hoe bijzonder ze zijn. Ik heb daarbij de hulp van sommeliers nodig.”

We proeven ze samen met Eric Aracil. Ze zijn inderdaad een beetje zoet, maar ze smaken niet naar suiker. Ze smaken naar vijgen, gedroogde pruimen, kruidnagel, paddestoelen, amandelen, abrikozencompote, oude kaas, menthol, walnoten, gesmolten boter, cognac, dennennaalden, koffie, kastanjes, rozemarijn, cacaobonen, tabak, foelie, vleesnat, gekarameliseerde uien, honing, toffee, noga, gember, laurier, kaneel en citroenschil op suikerwater.

Aracil stelt er meteen diverse gerechten bij voor. Niet alleen desserts zoals crème brûlée, flan, een kaasplankje, ijs met chocola of taart met pruimen en dadels, ook pittige oosterse gerechten, stoofvlees, tapenade, een wildterrine of kip met gember en gekarameliseerde citroenschil weet hij ons overtuigend voor te spiegelen. Als de match goed is, moet dat verrukkelijk zijn.

Share

2 Comments for “Roussillon uit 1945, 1932, 1925, 1910…”

  1. Tja, wat heet expliciet. Ruik en proef de wijn en stel je daar vervolgens gerechten bij voor. Dat is het spannende spel van het combineren van smaken en texturen.
    Het zoet in deze wijnen gaat sowieso goed met de pittigheid in Oosterse gerechten, net zoals licht zoete Riesling uit Duitsland of mildzoete witte wijnen uit de Elzas dat doen.
    Het is aan de kok en de restaurateur om de beste wijn te kiezen bij een bepaald Oosters gerecht. Andersom kan ook: pas een bestaand Aziatisch gerecht een beetje aan de wijn aan, bijvoorbeeld door kruiden aan het gerecht toe te voegen die lijken op één van die vele rijpe aroma’s in de wijn.
    Als dát lukt, dan bezorg je je gasten een onvergetelijke gastronomische beleving.

  2. Als eigenaar van de sites http://www.asiagastronomica.com en http://www.deaziatischekeuken.web-log.nl ben ik geinteresseerd in de wijn-spijscombinaties van deze wijnen met (pittige) Oosterse gerechten.
    Heeft Eric Aracil zich ook expliciet uitgesproken over die combinaties?

You must be logged in to post a comment Login

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes