Professioneel wijn proeven?

Ontluisterend noemden velen de resultaten van het onderzoek van professor Robert Hodgson naar de (on)betrouwbaarheid van wijnbeoordelingen tijdens wijncompetities.

Hodgson (een gepensioneerde professor van Humboldt State University) deed een interessant experiment gedurende vier edities van de California State Fair Competition. Net als bij vele andere wijnconcoursen krijgen de juryleden per sessie dertig wijnen ter beoordeling voorgezet, zonder dat zij weten om welke wijnen het gaat.

Hodgson zette voor zijn onderzoek drie keer een glas van dezelfde wijn in willekeurige rangorde tussen deze dertig wijnen. Na afloop registreerde hij in hoeverre de drie beoordelingen van deze wijn verschilden.

Je voelt hem al aankomen: de waardering van dezelfde wijn varieerde enorm.

Tien procent van de juryleden was redelijk consistent (maar niet elke dag in dezelfde mate), maar een andere 10% gaf de wijn de ene keer brons en de ander keer zilver of goud. De overige 80% van de proevers zat daar ergens tussenin. Hodgson concludeert dat het proeven van zoveel wijnen op één dag gewoon teveel gevraagd is.

Voor de liefhebbers het volledige rapport: Robert Hodgson Tasting Unconsistent

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes