Shochu bij de sushi

In de VS, New York voorop, schenkt een groeiend aantal Japanse bars en restaurants shochu bij de sushi. Ook in Japan zelf wint shochu de laatste tijd terrein, ten koste van bier, sake en vooral whisky.

Shochu is een kleurloos distillaat dat wordt gestookt van allerlei grondstoffen, onder andere gerst (mugi shochu), zoete aardappelen (imo shochu), suikerriet (kokuto shochu) en rijst (kome shochu). Er is moderne, neutrale shochu uit continue distillatie die lijkt op wodka. Maar de echte, oorspronkelijke shochu ontstaat na één distillatie, zodat er veel aroma en smaak van de gebruikte grondstof in de drank is terug te vinden.

De shochu die ik heb geproefd (foto) is een authentieke kome shochu (100% rijst dus) van producent Yokaichi. Hij is zacht, iets zoet en ruikt heel licht naar bloemen en vers gezaagd hout, waardoor het in de verte aan gerijpte witte wijn doet denken. Een milde, delicate drank met een subtiele smaak en 25% alcohol.

Volgens sommelier en sake-kenner Simon Hofstra (www.sake.nl) is shochu van zoete aardappelen de lekkerste. “Die heeft een uitgesproken smaak”, vindt hij. Hoe drink je shochu? Simon: “In Japan drinken ze het vaak met warm water. Ik vind shochu het lekkerste met een klontje ijs. En shochutini is lekker, een dry martini, maar dan met shochu in plaats van wodka. Je kunt in elke cocktail wodka vervangen door shochu.”

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes