Over champagne en andere feestbubbels

Is elke champagne zijn prijs waard? En waarom is champagne eigenlijk zoveel duurder dan de andere, op dezelfde manier gemaakte mousseux?

De beste (en duurste) manier om mousserende wijn te maken is de van oorsprong Franse méthode traditionnelle. Daarbij vindt de tweede gisting, waarbij de belletjes ontstaan, plaats in de fles.

Deze methode wordt gebruikt voor champagne, maar ook voor crémant (crémant de Loire, crémant d’Alsace, enz.), voor Spaanse cava (método tradicional), Italiaanse spumante (metodo classico), sommige Duitse sekt (traditionelle of klassische flaschengärung) en sparkling wine uit de nieuwe wereld (méthode traditionnelle of fermented in this bottle).

Duur doen

Waarom is champagne dan zoveel duurder dan de andere traditioneel gemaakte mousseux? Ten eerste omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. De hele wereld wil champagne drinken en de producenten weten dat goed uit te buiten.

We betalen heel wat euro’s voor de naam, de marketing, de Porsche van de directeur en het pensioen van de aandeelhouders. Maar champagne is natuurlijk niet voor niets zo gewild. Het koele klimaat en de bodem (kalk) zijn ideaal voor het aroma, de mineraliteit en de frisse zuren. Ook de vaak jarenlange rijping op de gistresten maakt champagne duur.

Prosecco

Veel andere mousserende wijn, zoals de meeste prosecco en sekt, krijgen hun tweede gisting niet op fles, maar in een gesloten tank, de zogenoemde méthode charmat of cuve close. Dat maakt deze wijnen aanzienlijk goedkoper. Niettemin kunnen ze best lekker zijn.

Soms staat op het etiket van sparkling wine uit de nieuwe wereld ‘bottle-fermented’. In tegenstelling tot ‘fermented in this bottle’ betekent dit echter niet dat de wijn is gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Bottle fermented mag worden gebruikt voor wijn die is gemaakt volgens de tranfer method.

Transfer method

Daarbij wordt de mousse wel gevormd in de fles, maar vervolgens worden grote hoeveelheden flessen tegelijk in een tank onder druk geleegd, gefilterd om de gist eruit te halen en daarna opnieuw gebotteld. Het resultaat is beter dan de méthode charmat, maar niet zo mooi als bij de méthode traditionnelle. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen de Duitse termen flaschengärung en klassische of traditionelle flaschengärung. Kortom, achtung!

Niet alles wat glimt is van goud

Volgens de Engelse Master of Wine Jancis Robinson, een autoriteit in de wijnwereld, is hooguit 30% van de champagne zijn geld waard. De hoge prijzen zeggen soms meer over het succes van de marketingafdeling dan over de kwaliteit van de wijn.

Tijdens een blinde test met tachtig non-vintage champagnes (champagnes zonder jaartal) eindigden grote merken als Moët en Veuve Clicquot bij de laatste dertig. Het populaire merk Piper Heidsieck kreeg zelfs de op één na laagste score.

Wat zijn dan wel goede merken volgens Robinson? Billecart-Salmon, Bollinger, Dom Pérignon, Fleury, Henri Giraud, Gosset, Charles Heidsieck, Larmandier-Brunier, Pol Roger, Louis Roederer, Salon, Taittinger, Vilmart.

Ik heb zelf mooie herinneringen aan Pol Roger, Taittinger, Guy Larmandier, Billecart Salmon en Agrapart.

Voor de zogenoemde prestige cuvées worden exhorbitant hoge prijzen gevraagd, vindt Robinson, al kunnen ze wel erg lekker zijn. De beste, zoals Dom Pérignon (van Moët), Roederer Cristal and Taittinger Comtes de Champagne, zijn volgens Jancis Robinson hun prijs “bijna waard”. Wat is dan de beste keuze? Vintage champagne (champagne met oogstjaar) is “betrouwbaar superieur”, vindt Robinson.

* * *

Brachetto d’Acqui

Het best bewaarde decembergeheim is misschien wel Brachetto d’Acqui. Een rode spumante uit Italië waarmee je iedereen verrast. Een aromatische, mildzoete taart- en dessertwijn met circa 6% alcohol. Hij geurt en smaakt naar aardbeien, tafeldruiven, mint, rozen en vanille. Heerlijk bij de high tea, vruchtengebak, vanille-ijs met vruchten, aardbeientaart of panna cotta met frambozencoulis. Vrolijk kerstfeest voor een prikkie.

Bubbels bij het eten

Zoete mousseux is lekker bij sorbetijs, (bruids)taart, fruitsalades, (blauwschimmel)kazen en paté.

Licht zoete en halfzoete bubbelwijn smaakt goed bij stevige salades en bij vis en wit vlees met een romige saus.

Droge varianten zijn lekker bij oesters, kreeft, carpaccio, rauwe tonijn, coquilles en sushi.

Champagne bij de oliebollen of appelflappen? Niet doen. Koffie of thee zetten!

Praktische bubbeltips

– De meeste mousserende wijn is het eerste jaar op zijn best. Houd er rekening mee dat er vaak geen jaartal op het etiket staat.

– Goede mousseux kan wel een paar jaar mee, eenvoudige bubbels zoals prosecco frizzante moeten echt binnen een jaar het glas in. Alleen de allerbeste (vintage) champagne kan tien jaar of langer worden bewaard.

– Met stoppers blijft de mousse twee tot drie dagen op peil. Is de fles voor minder dan de helft gevuld, zorg dan dat hij dezelfde dag nog wordt uitgeschonken.

– Hoe eenvoudiger de wijn, hoe koeler je hem schenkt: 6 à 8ºC is lekker fris voor een simpele bubbel. Voor topkwaliteit champagne is 11 à 12ºC de beste temperatuur.

– Chique mousseux hoort in een klassieke flûte, maar een eenvoudige prosecco kan best in een ander slank glas waarin de belletjes goed tot hun recht komen.

– Sec, extra-sec en demi-sec zijn verwarrende termen. Sec klinkt droog, maar champagne met de aanduiding sec is behoorlijk zoet, afhankelijk van de zuurgraad van de wijn. Demi-sec smaakt niet ‘halfdroog’ zoals de naam doet vermoeden, maar echt zoet. Demi-sec is daarom eigenlijk alleen lekker als dessertwijn.

– Dit zijn de termen voor het suikergehalte van champagne:
Extra-Brut: zeer droog, geen suiker (soms ook aangeduid als Non Dosé, Brut Zéro, Non Dosage of Brut Nature) of maximaal 6 gram suiker per liter.
Brut: droog, maximaal 15 gram suiker per liter.
Extra-Sec of Extra Dry: licht zoet, 12-20 gram suiker.
Sec of Dry: halfzoet, 17-35 gram suiker.
Demi-Sec: zoet, 33-50 gram suiker.
Doux: zeer zoet, meer dan 50 gram suiker per liter.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes