Italiaanse wijn in beweging

(Dit artikel verscheen eerder in Horeca Entree)

De ontwikkelingen staan niet stil in Toscane en Umbrië. Integendeel, de wijnbusiness is er meer in beweging dan ooit.

Herbeplante wijngaarden beginnen letterlijk hun vruchten af te werpen, wijnhuizen verbeteren hun wijn met hulp van moderne oenologen en gigantische bedragen worden geïnvesteerd in nieuwe wijnbedrijven.

Hoezeer de Toscaanse economie floreert blijkt uit nieuwe ondernemingen zoals L’Andana Hotel in de kustregio Maremma. Een kamer in dit superluxe landhuishotel komt al gauw in de buurt van 500 of 600 euro per nacht. Daar heb je dan wel 45 m2 ruimte voor, met een open haard en een badkamer ter grootte van een Romeins kuuroord. Het eten zit ook wel goed, want de Franse succeskok Alain Ducasse is een van de partners in dit prestigieuze project.

De nieuwe wijnbedrijven in de Toscaanse kuststreek zijn al net zo ambitieus en imponerend. Als je ziet hoeveel er wordt geïnvesteerd in splinternieuwe bedrijven als Petra en Rocca di Frassinello, dan vraag je je af of het ooit met de wijn kan worden terugverdiend.

Petra is eigendom van Vittorio Moretti, die ook verantwoordelijk is voor L’Andana Hotel. Rocca di Frassinello is een samenwerkingsproject van de beroemde Bordeaux-baronnen Rothschild en Chianti-producent Castellare di Castellina.

Bij deze nieuwe wijnbedrijven wordt werkelijk nergens op bezuinigd. De duurste architecten zijn ingehuurd om de meest fantastische bedrijfspanden met kolossale en oogverblindende wijnkelders te bouwen waar de bestbetaalde oenologen aan het werk mogen om nieuwe supertoscanen te produceren.

Astronomische investeringen

Petra

De astronomische investeringen in dit soort nieuwe bedrijven kunnen alleen worden terugverdiend als de wijnen net zo’n wereldwijde aandacht gaan trekken als de beroemde supertoscanen van het eerste uur zoals Sassicaia, Tignanello en Solaia.

Net als hun voorlopers maken de nieuwe Toscaanse en Umbrische bedrijven wijnen van internationale druivenrassen zoals cabernet sauvignon en merlot, al of niet in combinatie met de inheemse succesdruif sangiovese. De resultaten zijn nog niet optimaal te beoordelen omdat de druivenplanten nog jong zijn.

Bij Frassinello is het nog maar een paar jaar geleden dat de eerste druiven werden geoogst. De wijnen zijn evenwel nu al erg mooi. Dat belooft wat voor de toekomst. Belangstellenden kunnen ze zelf proeven want de wijnen van Frassinello en Petra worden in Nederland al geïmporteerd.

Umbrië heeft zijn eigen variant op de supertoscanen van zijn noorderburen. Castello delle Regine bijvoorbeeld is een enorm landgoed met wijngaarden, luxe vakantiehuizen, olijfbomen en zelfs een veebedrijf. Met wisselend succes streeft Regine naar topwijnen van merlot, cabernet en sangiovese. Vooral de merlot levert in sommige jaren al mooie wijnen op.

Grappa-producent Argillae werkt sinds kort met hulp van de succesvolle oenoloog Lorenzo Landi – die zijn naam vestigde bij Lungarotti, de beste producent van Torgiano Rosso – aan een nieuw wijnbedrijf. Stevig gestructureerde, frisse witte wijn van grechetto (= greco di tufo) lijkt vooralsnog het meestbelovend te zijn.

Chianti nieuwe stijl

 

meletoOndertussen zitten de wijnboeren in de Chianti-streek ook niet stil. Het succes van de supertoscanen is in Chianti niet onopgemerkt gebleven want de meeste producenten maken tegenwoordig naast de traditionele Chianti Classico ook wijnen in de stijl van de supertoscanen, zoals Castello di Meleto met verve doet.

Al is in de Chianti-streek alle voor wijnbouw geschikte grond wel zo’n beetje vergeven, een recente nieuwkomer is Colombaio di Cencio, die sinds enkele jaren zowel mooie Chianti Classico maakt als karaktervolle internationale wijnen van cabernet, merlot en sangiovese. Maar Colombaio is een uitzondering.

De meeste wijnboeren produceerden al wijn lang voordat de bekende dikbuikige mandflessen de markt gingen domineren. De inferieure kwaliteit van de Chianti uit die tijd was er tien jaar geleden de oorzaak van dat de Chianti Classico een proces van vernieuwing en modernisering heeft ingezet.

Chianti Classico heeft sinds 1996 zijn eigen beschermde herkomstbenaming DOCG Chianti Classico. Ook de andere Chianti-wijnen, zoals Chianti Rufina en Chianti Colli Senesi hebben een eigen DOCG. Chianti Classico profiteert echter het meest van deze opdeling van de grote Chianti-streek.

Chianti Classico komt uit het meest centrale deel van dit wijngebied tussen Siena en Florence. Hier is het succes van Chianti ooit begonnen. Chianti Classico wordt algemeen beschouwd als de beste Chianti-wijn. Chianti Classico moet minimaal 80% sangiovese bevatten. De wijn kan 100% sangiovese zijn, maar mag maximaal 20% canaiolo, colorino, merlot en/of cabernet sauvignon bevatten. Vroeger werden ook witte druiven in de blend gedaan, maar dit is sinds de oogst van 2006 verboden.

Op zoek naar de beste sangiovese

 

savignola-paolinaHet toevoegen van cabernet of merlot kan Chianti goed doen, maar bij de vernieuwing en verbetering van de wijn is het vervangen van sangiovese-planten door betere klonen van dit druivenras het belangrijkste.

In de afgelopen jaren is op een ‘proefwijngaard’ van 25 ha intensief geëxperimenteerd met een groot aantal verschillende klonen van de sangiovese. De planten die de beste resultaten gaven zijn vervolgens in veel wijngaarden in de plaats gekomen voor oude stokken sangiovese die aan vervanging toe waren.

De nieuwe sangiovese heeft kleinere druiven, waardoor hij meer kleur en concentratie geeft aan de wijn. De kleinere druiven zorgen er ook voor dat de tannines beter rijp worden, wat de wijn zachter en toegankelijker maakt dan vroeger.

De resultaten van deze betere sangiovese-planten zitten nog niet zo lang in de fles want veel wijngaarden zijn pas een jaar of zeven geleden herbeplant. Bovendien mogen de druiven van een nieuwe druivenstok pas na vijf jaar voor Chianti worden gebruikt. Daarbij mag de wijn pas na een jaar hout en/of flesrijping worden verkocht. Chianti Classico Reserva moet zelfs twee jaar rijpen, waarvan minimaal drie maanden op fles.

Chianti bij het eten

Chianti Classico is op zijn best een harmonieuze, niet te zware wijn met de geur van viooltjes, frisse zuren en donker fruit dat samen met een niet te lange rijping op houten vaten zorgt voor extra diepgang met koffieachtige aroma’s en kruidigheid.

Chianti is geen moeilijke wijn en past mede door de frisse zuurgraad bij veel gerechten, waaronder gegrild vlees, wild, stoofgerechten, orgaanvlees, paddenstoelen, pittige kazen, worst en typisch Italiaanse gerechten met tomaat zoals pasta’s, pizza en spaghetti bolognese.

Chianti-producenten die mij goed bevielen zijn Castellare di Castellini, Castello di Meleto, Badia a Coltibuono, Colombaio di Cencio, Savignola Paolina, Panzanello, Poggio Bonelli en Livernano. Met uitzondering van 2002 zijn recente oogstjaren vanaf 1996 van goede kwaliteit. Volgens de producenten die we spraken zijn met name 2004 en 2006 excellente jaargangen voor Chianti Classico.

Tanninemonster Sagrantino

perticaiaDe spectaculairste druif van Umbrië is de sagrantino. Uniek in de wereld. Zeker de geconcentreerde wijnen van Arnaldo Caprai zijn explosief. Reden: de ongeëvenaarde hoeveelheid tannine. Sagrantino heeft zoveel tannine dat de wijn bijna ondrinkbaar kan zijn. Een uitdaging voor gevorderde sommeliers deze tanninemonsters uit Montefalco. Eigenaar Guido Guardigli van Perticaia, die zelf ook een uitstekende sagrantino maakt, zegt dat de wijn perfect smaakt bij peccorino. Vroeger werd er alleen zoete passitowijn gemaakt van sagrantino omdat het suikergehalte de tannines in toom houdt. Wat een fantastische dessertwijn is dat! Ik kende hem nog niet en kennelijk ben ik niet de enige, want op zoek naar het beste dessert bij Sagrantino Passito sloeg ik er een paar wijn-spijsboeken op na. Inderdaad, Sagrantino komt er niet in voor.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes