Château Capion – ontmoet de buren van Mas de Daumas Gassac

Het majestueuze 19e-eeuwse Château Capion heeft een 60 hectare groot landgoed met huizen en tuinen, olijfgaarden, bossen, weilanden en wijngaarden. Vanaf 2016 is de wijnproductie drastisch gemoderniseerd. De resultaten zijn veelbelovend. Proef de wijnen op ProWein.

> Read this article in English

De huidige 45 hectare wijngaarden van Capion in Terrasses du Larzac bevinden zich ten noordwesten van Montpellier, tussen het Centraal Massief en de Middellandse Zee. De herkomstregio’s zijn AOP Terrasses du Larzac, IGP Saint-Guilhem-le-Désert, AOP Languedoc en IGP Pays d’Oc.

Château Capion positioneert zich met diverse prijsniveaus in de hogere kwaliteitsklasse van wat de wijnregio Languedoc te bieden heeft. Het domein heeft in Nederland en België (nog) geen importeur.

Veruit de meeste wijnen van Capion zijn blends van meerdere druivenrassen. Daarnaast zijn er cépage-wijnen van cabernet sauvignon, syrah, cincault en chardonnay.

Witte druivenrassen in de wijngaarden zijn onder meer petit manseng, vermentino, roussanne, viognier, bourboulenc, clairette, petit manseng, sauvignon blanc en chardonnay. Rood: syrah, grenache, cinsault, mourvèdre en cabernet sauvignon.

Terroir en biodiversiteit

De zorg voor het terroir, de bodem en biodiversiteit staat centraal in de filosofie van Château Capion sinds 2016, toen een nieuw team onder leiding van een nieuwe wijnmaker het roer overnam. Het wijnhuis laat zich daarbij onder meer adviseren door de illustere microbiologen Claude and Lydia Bourguignon.

De gechargeerde onderzoeksconclusie van dit duo in 1990 dat er ‘meer microbiologisch leven is in de Sahara dan in de bodem van Franse wijngaarden’, heeft veel kwaliteitsbewuste en ambitieuze wijnbedrijven geïnspireerd. Vandaag de dag zijn zij ’s werelds meest gevierde bodemadviseurs.

Château Capion deelt de visie van Lydia en Claude Bourguignon dat goede wijn begint met een goed terroir, biodiversiteit en een gezonde, levende bodem. De ondergrond van de diverse percelen bestaat uit zandsteen, klei, alluviaal slib en kalksteengrind. Sinds 2020 zijn alle wijngaarden van Capion biologisch gecertificeerd.

Bij dit streven naar de best mogelijk terroirwijnen weet het wijndomein zich gesterkt door het gegeven dat het profiteert van hetzelfde klimaat en terroir als hun wereldberoemde buren. Vanaf Château Capion is 500 meter lopen naar de wijngaarden van Mas de Daumas Gassac.

Wijnen en scores

De ambities worden beloond. Verschillende cuvées, wit en rood, met oorsprongsbenamingen AOP Terrasses du Larzac en AOP Languedoc, waaronder de ultra-premium cuvée Le Songe d’Eocene, scoren internationaal tussen de 90 en 96 punten, onder andere van Wine Advocate en Andrew Jefford (Decanter).

Château Capion Blanc 2017 (AOP Languedoc, een elegante blend van rousanne en viognier) scoorde op de Decanter World Wine Award in 2019 zelfs Platinum, de hoogste medaille bij deze wijnkeuring, goed voor 98 punten. Een bewonderenswaardig resultaat.

De bestsellers van Capion zijn de wijnen onder het label Le Chemin de Garennes. Mede door de goede prijs-kwaliteitverhouding doen deze wijnen het goed op de internationale wijnmarkt. Het gaat om Le Chemin de Garennes Rouge (grenache, cinsault en mourvèdre, AOP Terrasses du Larzac) en Le Chemin de Garennes Blanc (vermentino, roussanne, viognier en clairette, AOP Languedoc).

Een drietal IGP Pays d’Oc-wijnen tot slot – rood, wit en rosé – onder het label Les Fantaisies combineren kunst en wijn, waarbij de flessen zijn voorzien van etiketten van moderne kunstenaars. Elke oogstjaar wordt hiervoor een andere kunstenaar uitgenodigd.

Château Capion is van de partij op zowel Wine Paris als ProWein. Lara, marketingmanager van Château Capion: “We want the globe to learn more about our winery and good quality wines!”

Komt dat proeven!

ProWein: D99/Hall10 – 19 t/m 21 maart in Düsseldorf

Meer info

Het complete aanbod van Château Capion:
https://chateaucapion.com/shop

Interesse in Château Capion?

Neem contact op met de export manager:
lara@chateaucapion.com
telefoon/whatsapp: +33 485800320

Share

Comments are closed

Welkom

Vijf in de klok. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes