Charmeoffensief voor de zelfstandige wijnondernemer in Coronatijd

(Ingezonden bericht)

Wijn op de 1,5 meterlijn

Na meer dan 2 maanden mag de horeca binnenkort weer kleinschalig van start. Dat dat grote logistieke implicaties met zich meebrengt moge duidelijk zijn. Veel kleine restaurants kunnen de 1,5 meter-eis niet of nauwelijks waarmaken. Zij zullen het inmiddels beproefde concept van afhaalservice blijven voortzetten om de gederfde omzet te compenseren.

Maar kunnen zij de gast ook verleiden tot de aanschaf van een mooie fles wijn? Er is terecht veel aandacht voor het leed binnen de horeca en de economische gevolgen ervan voor de maatschappij. Minder zichtbaar is de situatie van de wijnleveranciers die in deze tijd ook alles op alles moeten zetten om nog enige omzet te genereren.

Zelfstandige wijnondernemers in de knel

Veel zelfstandige wijnwinkels met de horeca als belangrijkste klant, zien hun omzet gestaag verdampen. Ook de particuliere verkoop blijft achter, als gevolg van de ‘intelligente lockdown’ en het ‘blijf-thuis’-advies. Hopelijk komt de verkoop nu weer langzaam op gang, maar de nasleep zal voelbaar zijn.

Om deze groep ondernemers te steunen zijn we het initiatief Wijn op de 1,5 meterlijn gestart. Gewoon, omdat we het belangrijk vinden dat de kleine gespecialiseerde wijnhandel er ook nog is nà Corona. Zodat wij ook straks nog kunnen genieten van mooie en unieke wijnen. En we het doodzonde zouden vinden als alle kleine ondernemers uit het straatbeeld verdwijnen. 

Drie videoportretten

In de afgelopen periode spraken we met drie Amsterdamse wijnondernemers over de situatie en hoe zij deze het hoofd bieden. Wie zijn zij? Waarin zijn zij gespecialiseerd en hoe overleven zij in deze tijd? Drie bijzondere ondernemers die aangeven hoe ingewikkeld het is om zich als kleine ondernemer staande te houden in deze onvoorziene situatie. Maar die ook vastbesloten zijn niet op te geven. Drie ondernemers waar veel andere kleine ondernemers zich ongetwijfeld in zullen herkennen.

We maakten drie videoportretten waarin achtereenvolgens Mattijs Koornneef van Enoteca Sprezzatura, Olle Swets van De Wijnwinkel en Bart Roos van Wine & Roses aan bod komen. We lieten hun Italiaanse assortiment proeven door drie wijnexperts en stelden een uniek proefpakket samen dat op hun website te bestellen is tegen een speciale prijs inclusief bezorgkosten. 

Waarom Amsterdamse ondernemers?

In het kader van het ‘blijf-thuis’-devies vonden wij het niet gepast ons al te ver van huis te begeven. Daarbij denken we dat het ook niet nodig is. De oproep is er een van algemene aard: steun je lokale wijnwinkel, waar die zich dan ook bevindt. Zij hebben het nodig. Misschien stelt jouw favoriete wijnwinkel ook mooie  proefpakketten samen die je voor een mooie prijs kunt bestellen. 

Vanwaar die nadruk op Italiaanse wijnen?

Het initiatief komt van Heleen Schreuder, vinoloog en eigenaar van Italent dat zich al jaren inzet voor de promotie van Italiaanse wijnen. Oda van Stekelenburg, registervinoloog en eigenaar van de Italiaanse Wijnschool, heeft de coördinatie van de proeverijen voor haar rekening genomen. Samen met Bas de Zwart (Studio Sebas) hebben zij het project vormgegeven.  

Charmeoffensief

Wijn op de 1,5 meterlijn is geheel belangeloos en zonder winstoogmerk tot stand gekomen. Zie het als een charmeoffensief voor de kleine gespecialiseerde wijnondernemer die wij een warm hart toedragen. Wij hopen dat ons project bijdraagt tot een beter inzicht in de penibele situatie waarin niet alleen de horeca zich bevindt, maar ook haar toeleveranciers. En uiteraard hopen wij dat jij, als consument, het net als wij belangrijk vindt dat de kleine ondernemer blijft voortbestaan. Steun hen en bestel een proefpakket. Je doet er hen, maar vooral ook jezelf, een groot plezier mee!

De drie video’s van Wijn op de 1,5 meterlijn kun je hier bekijken:

Meer informatie over het project, proefpanel en geproefde wijnen vind je hier: https://italent.nl/wijn-op-de-15m-lijn/

Share

You must be logged in to post a comment Login

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

WINO-nieuwsbrief #34, Febr 2020

WINO-nieuwsbrief #34, Febr 2020

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes