Vintage 2019 van Ribera del Duero beoordeeld als “EXCELLENT”

(Ingezonden bericht)

Mijlpaal voor 38 jaar jonge DO

Amsterdam, 2 september 2020 – Wederom een belangrijke stap in de nog jonge geschiedenis van de DO Ribera del Duero: Vintage 2019 is door het Uitzonderlijk Comité voor oogstkwalificatie beoordeeld als “EXCELLENT”.

Niet alleen deze uitstekende kwalificatie, maar ook het feit dat er vanaf 2019 witte wijnen van de Albillo Mayor druif gemaakt mogen worden onder de merknaam Ribera del Duero maakt 2019 een historisch jaar voor de DO. Aanpassen in tijden van COVID19 en verantwoordelijk handelen dat is waar Ribera del Duero voor staat. Dit heeft ertoe geleid dat ze op maandag 13 augustus 2020 de eerste online kwalificatie in Spanje vierden.

De wijnen van de oogst van 2019


Ondanks de reductie in de oogst ten opzichte van het jaar 2018, zijn de druiven van uitzonderlijke kwaliteit. De Ribera del Duero wijnen die zijn geproduceerd met de oogst van 2019 zullen niet alleen de liefhebbers van jonge rode wijnen verrassen, maar lenen zich ook uitstekend om een aantal jaren weg te leggen in de kelder.

Het comité laat weten verrast te zijn door het expressieve en rijke kleurenpalet van de wijnen dat visueel gezien een zeer aantrekkelijk geheel vormt. Over het algemeen hebben de druiven van de oogst van 2019 een zeer goede balans tussen frisheid, fruitcomponenten en zuurgraad. De wijnen zijn wat expressiever dan gebruikelijk, maar zijn vooral fris en elegant met fluweelzachte tannines.

Uitzonderlijk Comité voor oogstkwalificatie


Dit jaar werd het comité  gevormd door zes vooraanstaande professionals uit de nationale wijnwereld. Door de gezondheidscrisis werd het onmogelijk voor het comité om de beoordeling uit te voeren zoals gepland. Daarom heeft het comité op 13 juli jl. middels een online proeverij 17 representatieve wijnen uit de Ribera del Duero beoordeeld op de kwaliteit van de wijnen die zijn gemaakt met de druiven van de oogst van 2019.

Om te voldoen aan het vastgestelde protocol, kreeg iedereen een speciale kit met 17 op nummer geïdentificeerde monsters, waaronder vier witte en twee rosé. Deze kit werd persoonlijk geleverd, direct vanuit de Consejo Regulador in Roa (Burgos), voor de perfecte bewaring en behandeling van de wijnen.

Na de online proeverij waarbij de 17 representatieve wijnen uit de Ribera del Duero zijn geanalyseerd hebben zij de beoordeling afgegeven aan de Raad van Bestuur, die heeft besloten de jaargang 2019 te beoordelen als “EXCELLENT”.

Leden comité:


Diego Echegaray, sommelier van Atrio***
Andrés Rodríguez, sommelier van Cenador de Amos***
Paula Menendez, sommelier bij Noor**
Virginia Garcia, sommelier bij Luz, Cocina y Alma*
Juan Manuel Bellver, directeur van Lavinia Spanje
Paz Ivison, een journalist die heeft bijgedragen aan media als El Mundo, El Economista, 7 Cannibales, Planeta Vinos & Selectus Wines en Andalusische Gastronomieprijs 2019

Over het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero
Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero is de organisatie die verantwoordelijk is voor het behouden van de kwaliteit en authenticiteit van wijnen uit deze regio. Zij zorgen ervoor dat elke fles met het label voldoet aan de strenge kwaliteitscontroles.
Meer dan 300 wijnproducenten hebben dit label verkregen in de regio die in 2012 verkozen is tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. www.riberadeldeuro.es 

Share
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes