Haute couture wijnen Laurent Ponsot nu ook in Nederland verkrijgbaar

(Ingezonden bericht)

– Topkwaliteit bourgognes in een futuristisch jasje –

Wijnmaker Laurent Ponsot verwierf wereldwijde bekendheid nadat hij in de documentaire Sour Grapes wijnfraudeur Rudy Kurniawan ontmaskerde. Maar onder ware Bourgogne liefhebbers werd Laurent Ponsot al lang voor zijn Netflix-debuut geroemd om zijn bourgognes van topkwaliteit. In 2017 besloot Laurent het familiebedrijf Domaine Ponsot te verlaten om samen met zijn zoon Clément een nieuwe weg in te slaan. Onder het nieuwe label Laurent Ponsot voeren zij een breed scala aan bourgognes, van ‘eenvoudige‘ bourgogne rouge tot aan Corton Charlemagne Grand Cru. De wijnen van Laurent Ponsot zijn sinds kort in Nederland verkrijgbaar bij Best of Wines.

Haute couture wijnen


Zoals we gewend zijn van Laurent Ponsot, draait het bij zijn bourgognes om terroirexpressie. Daarbij is volgens Laurent elk detail binnen het proces van belang, zowel in de wijngaard als in de kelder. Zelf spreekt hij over ‘haute couture wijnen’. De druiven zijn zo natuurlijk mogelijk verbouwd, zonder gebruik van chemicaliën. Ponsot vermijdt het toevoegen van sulfiet, maar gebruikt een neutraal gas tijdens de élevage op vat. 

Van bourgogne tout court tot grand cru


Laurent Ponsot heeft met zijn vertrek enkele eigen percelen overgenomen van Domaine Ponsot en koopt daarnaast als négociant fruit in voor zijn wijnen van maar liefst 26 verschillende Bourgogne appellations. Hoewel er op deze lijst een flink aantal grands crus prijkt, o.a. Chambertin, Griotte Chambertin en Bonnes Mares, ligt de hernieuwde focus van Ponsot niet enkel op de grote namen.

Ponsot: “Ik wil wijnen maken waar iedereen van kan genieten en die voor iedereen bereikbaar zijn.” Dat betekent dat Ponsot zowel grands en premiers crus uitbrengt, maar ook village wijnen als Meursault of Gevrey-Chambertin én daarnaast generieke bourgogne blanc en rouge.

Een modern jasje


De Laurent Ponsot wijnen hebben een, zeker voor de Bourgogne, atypische uitstraling. De flessen hebben een futuristisch ogend etiket, in de kleuren metallic zilver en lichtgroen en een synthetische sluiting in plaats van een kurk. Om vervalsing te voorkomen, zijn de flessen uitgerust met microchips en kan de temperatuur van de wijn, door middel van ingebouwde sensoren in de kist, tot wel 15 jaar worden afgelezen. De koper kan er zo zeker van zijn dat de wijn op de juiste temperatuur is vervoerd en bewaard.

Welke rol speelde Laurent Ponsot in de film Sour Grapes?
De man die de grootste wijnfraudeur ooit ontmaskerde

Verkrijgbaarheid wijnen Laurent Ponsot

De wijnen van Laurent Ponsot zijn sinds kort in Nederland verkrijgbaar via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment en beschikt over een van de grootste verzamelingen exclusieve wijnen en whisky’s online. Met meer dan 100 jaar inkoopervaring en wereldwijde contacten met producenten en privéverzamelaars, staat Best of Wines garant voor een omvangrijk assortiment met wijnen van absolute topkwaliteit. www.bestofwines.nl

Share

Comments are closed

Welkom

Vijf in de klok. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes