Granada Wijnen introduceert unieke wijn van de alarije-druif

(Ingezonden bericht)

De Coloma Alarije is een zeer bijzondere wijn van een bijna uitgestorven Spaanse druif uit Extremadura, de alarije. De Utrechtse wijnimporteur Granada Wijnen importeert deze unieke witte wijn exclusief voor Nederland.

De Coloma Alarije weerspiegelt twee persoonlijkheden en doet denken aan een mix van een Verdejo en een Albariño: aromatisch en onverwacht fris voor een wijn uit het hete Extremadura. Deze zachte wijn kost € 12,50 per fles. Er worden slechts 5000 flessen van gemaakt.

Alarije wordt voor het eerst in een boek uit 1488 onder deze naam schriftelijk vermeld als de belangrijkste variëteit in de regio Extramadura (Zuid-West Spanje). De naam alarije komt van het Arabische woord al’arís, wat kruipende wijnstok betekent. De druif is goed aangepast aan de hitte en de droogte van het klimaat en de grond.

Toen wijnmaakster Amelia Coloma in 1997 het stokje van haar vader overnam, was er vrijwel niets meer over van deze voormalige ‘vergeten’ druif uit Extremadura. De wijnmaakster heeft er 10 jaar naar gezocht. Ze nam talloze monsters van stokken van enkele oude locaties in Extremadura om er vervolgens een dna-analyse op los te laten. Dit om met zekerheid te bepalen dat het inderdaad om 100% alarije ging.

En die zoektocht en experimenteerdrift wordt rijkelijk beloond. De wijn heeft een frisse geur, buxus, venkel en een vleugje ‘Williams’ peer. Licht en ook fris van smaak. Fruitig (wilde perzik) met een lange, milde en licht ziltige afdronk.

Over Bodega Coloma
In 1966 richtte José Felix Coloma de gelijknamige bodega in Extremadura op, pal aan de Portugese grens. Inmiddels hebben zijn drie kinderen het bedrijf overgenomen: sinds 1997 is Amelia de wijnmaakster en verantwoordelijk voor de wijngaarden en het werk in de bodega. Ze wordt bijgestaan door wijnmaker Pedro Cuadrado. Helena is de manager, Felix ondersteunt de export.

Wijnmaakster Amelia focust zich zoveel mogelijk op wijnen van druiven die van oorsprong voorkomen in Extremadura, zoals alarije en garnacha tintorera, een druif met rood vruchtvlees. De circa 50 hectare wijngaarden liggen op zo’n 300 meter hoogte.

Over Granada Wijnen
Granada Wijnen importeert en verkoopt sinds 2012 verrassende en authentieke (bio)wijnen uit de zuidelijke helft van Spanje en is inmiddels specialist van wijn uit Andalusië met wijnen uit o.a. Almeria, Granada, Cordoba, Ronda, Sevilla en Sanlucar de Barrameda. Daarnaast biedt Granada Wijnen o.a. bijzondere wijnen uit Jumilla, Valencia, Alicante, la Mancha en de Sierra de Gredos. De wijnen zijn verkrijgbaar bij een snel groeiend aantal wijnspeciaalzaken, de betere restaurants en via de webshop www.granadawijnen.nl

Share
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes