Ed Carper ‘Vinoloog van het Jaar 2020’ en winnaar ’Lafite Laureaat’

(Ingezonden bericht)

Ook in 2020 organiseerde de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) de wedstrijd ‘Vinoloog van het Jaar’. Afgelopen week vond de finale plaats. Ed Carper mag zich een jaar lang Vinoloog van het Jaar mag noemen. De 2e plaats was voor Arjen van Sluijs (de winnaar van 2019). Maar liefst 3 vinologen op de derde plaats: Juliette Zandbergen, Stefan Boer en Allessandro Matrone.

De beker en oorkonde werden uitgereikt door onze voorzitter Cees van Casteren MW en uit handen van Robert Handjes van sponsor De Monnik Dranken werd het Lafite Laureaat uitgereikt.

De Monnik Dranken draagt de Vinologen een warm hart toe en stelt daarom, samen met Domaines Barons de Rothschild Lafite, een fraaie prijs ter beschikking: de winnaar wordt met partner uitgenodigd voor een privé bezoek aan en lunch op Château Lafite Rothschild. Ook waren er prijzen voor de tweede en de derde plaats.

De finale vond dit jaar plaats op 6 juli bij De Monnik Dranken in Oldenzaal. Dit jaar, door de huidige omstandigheden, in afgeslankte vorm, zonder introducées en andere genodigden, maar de dag was er niet minder geslaagd om. En na een “nek-aan-nek race” met de winnaar van vorig jaar, Arjen van Sluijs, bleek Ed Carper RV de nipte winnaar. Ed Carper is een echte wijnprofessional die met zijn bedrijf Carper Vinum wijnopleidingen en wijnproeverijen in Zaandam verzorgt. 

Doel


Het doel is om je als vinoloog te testen in organoleptisch blindproeven van wijnen met feedback over de geproefde wijnen en aldus te leren. Het wedstrijdelement is om het spannender te maken en voor de eer van de titel. Cees van Casteren MW besprak na afloop de geproefde wijnen en legde uit hoe je tot de goede keuze kon komen.

Hoe werkt de wedstrijd


Er werden verspreid over Nederland drie voorronden gehouden; daarna een halve en hele finale.

In elke ronde werden 12 wijnen blind geproefd, hierover moesten 12 à 15 vragen worden beantwoord en kon de (aspirant)vinoloog 15 punten scoren. Een deelnemer hoefde maar aan één voorronde mee te doen, maar als hij/zij de kans om zich in 1e instantie te plaatsen voor de halve finale wilde vergroten, kon er aan meerdere voorronden meegedaan worden. Alleen de hoogste score in de voorronden telde mee.

Voorronden voor alle Vinologen van Nederland 


Vinologen in opleiding konden, buiten mededinging, meedoen aan de voorronden, maar konden zich niet plaatsen voor de halve finale. Ook diegene die drie maal Vinoloog van het Jaar was geworden kon alleen buiten mededinging meedoen aan de voorronden.

Wedstrijdcommissie en organisatie


De vragen werden opgesteld door de wedstrijdcommissie die bestaat uit Cees van Casteren MW en Jan Vegter MV. De organisatie is in handen van VVN bestuursleden.

Vinoloog van het Jaar is een wijnproefcompetitie georganiseerd door de Verenigde Vinologen Nederland. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang Vinoloog van het Jaar (2019) noemen.

Share

You must be logged in to post a comment Login

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

wino-nieuwsbrief #35, okt 2020

wino-nieuwsbrief #35, okt 2020

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes