Wijntrends in 2019 – top 8

Vanaf ongeveer eind november vorig jaar heb ik ‘voorspellingen’ die op mijn pad kwamen verzameld. Dit is de top 8.

1. Minder wijn

Er wordt minder wijn gedronken in 2019. Oorzaak: de toegenomen concurrentie van speciaalbieren, mezcal, Canadese whiskey en andere (nieuwe) drankjes. Overal zie je millennials gin-tonics wegtikken. Ook onderweg: cannabisdrankjes.

2. Minder alcohol


Alcoholvrije wijn. Laag-alcoholische wijn. Mousserende vruchtensappen. Druivensap van wijndruiven. En andere alcoholvrije alternatieven.

3. Puur natuur


Biologisch. Natuurwijn. Biodynamisch. Vegan. Glutenvrij. Sulfietvrij. Kopervrij. Duurzaam. Klimaatneutraal. Minimal intervention. Orange wine. Fairtrade. Social responsibility. Biodiversiteit. Volgens de glazen bol heeft dit te maken met toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl en het groeiend bewustzijn over klimaatverandering, milieu en aanverwante zorgelijke ontwikkelingen.

4. Andere verpakking


De etikettering is de afgelopen jaren al een stuk vrolijker geworden. De nieuwste frats is augmented reality, waarbij met een telefoon-app het etiket tot leven wordt gewekt. De verpakking blijft in beweging. Blikjes lukken niet zo in Nederland lijkt het, halve flesjes wel, en kleine (1,5 liter) bag-in-box ook, net als proef/cadeau-pakketjes wijn in tubes en wijn in bierflesjes van 50cl. Ook de wijnkaart in de horeca wordt kleiner, maar die verandert wel geregeld van inhoud.

5. Nóg meer bubbels


Mousserende wijn blijft geliefd. Mogelijk ruimte voor meer nieuwe bubbels, uit Brazilië, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland.

6. Barrel Wine


Op gebruikte bourbon-vaten gerijpte wijn. Misschien is dit meer een VS-dingetje. Of een Chinese snakerij, want ook de met baijiu (een Chinese spirit) versterkte Shiraz van Penfolds gaat in deze richting. Het zou best eens kunnen komen overwaaien.

7. Andere druiven


Andere druiven & andere regio’s. Jaarlijks ritueel om nieuwkomers buiten de grote 10 aan te wijzen. Dit jaar zijn dat onder andere de Italiaanse garganega, nero d’avola en fiano. Ook cabernet franc wordt genoemd. Uit de Loire (ja doen!), maar ook uit Zuid-Afrika, Chili en Canada. Plus: país (Chili), bonarda (Argentinië). Ook de opkomst van een nieuwe generatie Bordeaux-wijnmakers wordt genoemd. Verder onderweg naar een groter publiek: Kroatië, Savoie en Jura.

8. Premium Spaans


In het land met de beste prijs-kwaliteit in het lagere prijssegment wordt een tegenovergestelde trend voorspeld. Single Vineyard Rioja, chique, bleke (Provence-stijl) rosé en premium Cava – geen toeval dat een groep topproducenten onlangs zijn eigen club heeft opgericht. Ook frissere, lichtere rode wijnen van druiven als caiño en rufete zouden in opkomst zijn, evenals Spaanse natuurwijn.

Share

You must be logged in to post a comment Login

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

wino-nieuwsbrief #35, okt 2020

wino-nieuwsbrief #35, okt 2020

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes