Nieuwe Rutte-jenevers: Old Tom Genever & Paradyswyn

(Ingezonden bericht)

Distilleerderij Rutte breidt zijn productaanbod uit met de toevoegingen van Rutte Old Tom Genever en Rutte Paradyswyn. 8e generatie meester distillateur Myriam Hendrickx gaf twee historische familierecepten een moderne make-over, waarmee het wederom de bakens voor innovatief vakmanschap binnen de jenevercategorie verlegt. Rutte Old Tom Genever en Paradyswyn zijn vanaf heden beschikbaar bij de betere slijter.

Old Tom Genever

Jenever was Hollands nationale drank en de jenevers van Simon Rutte werden beschouwd als de allerbesten. Anno 2018 zet Myriam Hendrickx, 8e generatie meester distillateur, het erfgoed en de traditie van de distilleerderij met grote zorg en respect voort. Gestoeld op een rijke, eeuwenoude historie weet Rutte zich constant te herontdekken door de geslaagde combinatie van vergeten familierecepten én traditioneel ambacht. Rutte’s creatieve gedachtegoed van ambitie en nieuwsgierigheid maken dat de distilleerderij niet alleen trouw blijft aan het verleden, maar vol vertrouwen haar toekomst vormgeeft.

Rutte kijkt naar de toekomst door het ontwikkelen van nieuwe, unieke spirits voor de drankenliefhebbers van de 21e eeuw, zonder haar verleden te vergeten. Aan de basis ligt Rutte’s expertise als botanical distiller; het perfect macereren en distilleren van met zorg geselecteerde kruiden, specerijen, wortels en fruit tot exceptionele dranken.

De huidige trend van de zogeheten craft spirits? Rutte doet het al sinds 1872. Kleinschalig, artisanaal en handgemaakt is hoe een van Hollands kleinste distilleerderijen te werk gaat. Meester distillateur Myriam Hendrickx heeft zich naast distilleren opgeworpen als een van de leidende ambassadeurs voor de wereldwijde promotie en internationale herkenning van de historische jenevercategorie. Zo distilleert zij als voorloper hoogkwalitatieve jenevers, de voorvaderen van gin. Moderne interpretaties van jeneverbesdistillaten vormen de kern van de Dordtse distilleerderij anno 2018.

Rutte heeft met Old Tom Genever een brug weten te slaan tussen klassieke jenever en de historische ginstijl Old Tom Gin, en weet hiermee met trots een geheel nieuwe, moderne expressie te creëren. Gebaseerd op een handgeschreven, originele receptuur van Anton Rutte uit 1918 heeft Meester distillateur Myriam Hendrickx een spirit met een uniek en uitgesproken karakter gecreëerd. Perfect om puur te nippen en toegankelijk en divers genoeg voor topbartenders en in cocktails.

Het originele receptuur beschrijft zeven botanicals waaronder gember, kaneel, alsemkruid en sinaasappelbladeren. De bladeren geven de Old Tom Genever een uitgesproken en intrigerend bloemig parfum, versterkt door rijke en volle graantonen. De spirit geeft een goede balans tussen frisse aroma’s en een vol, rijk en zacht smaakpalet. Een zacht mondgevoel brengt deze smaken verder tot aangenaam kruidige en pittige tonen. Elegant, verfijnd en delicaat om te nippen maar ook perfect om te mixen in longdrinks en cocktails.

Old Tom Genever – Smaaknotities

Op de neus opent de jenever met heldere, frisse tonen van citrusfruit als citroenschillen en een hint grapefruit. Tonen van oranjebloesem en de uitgesproken oranjebladeren schijnen door, en maken de weg vrij voor rijkere, donker-zoete geuren van mout, gist, zoet banket en karamel.

Op het palet proef je een robuuste signatuur van pittige kruiden, gevolgd door nootmuskaat, gemout graan en een tinteling van rogge. Bloemige en fruitige tonen komen tot leven in de gin met een knisperend, strak en vol mondgevoel. Een pittige, kruidige opleving leidt een lange, gebalanceerde afdronk in.

Old Tom Genever – Signature Serves

Old Tom Genever Collins
  • 50ml Rutte Old Tom Genever
  • 30ml vers citroensap
  • 20ml suikersiroop
  • 2 scheutjes Old Aromatic Bitters
  • 2 scheutjes Orange Bitters
  • Sodawater (of bruisend mineraalwater)

Shake alle ingrediënten- behalve het sodawater- in een cocktailshaker gevuld met ijsblokken. Schenk uit en zeef in een highball-glas gevuld met ijs. Top met het sodawater, roer kort en garneer met een citroenzeste.

Martinez
  • 40ml Old Tom Genever
  • 40ml Zoete, rode vermout
  • 5ml Orange Curacao of Triple Sec sinaasappellikeur
  • 2 scheutjes Old Aromatic Bitters

Stir (roer) alle ingrediënten in een mixing glas gevuld met ijsblokken tot de juiste vermenging en verwatering is opgetreden. Schenk uit en zeef in een voorgekoeld coupette-glas. Parfumeer en garneer met een sinaasappelzeste.

Paradyswyn

Rutte Paradyswyn benadert de traditionele jenevercategorie vanuit een geheel andere invalshoek en laat de uitzonderlijke botanical-expertise van Myriam Hendrickx zien, die een origineel recept van distillateur John Rutte heeft verfijnd en vertaald naar de huidige jeneverdrinker. Een geslaagde en innovatieve interpretatie van de traditionele Hollandse spirit weet een oud, gekoesterd recept te verfijnen en te verrijken met een moderne twist om zo een brug te slaan tussen twee tijdperken, met een onovertroffen, vloeibaar meesterwerk als uitkomst.

De basis van Paradyswyn is een 100% moutwijnjenever, die jarenlang in alle rust heeft gerijpt op vaten van Amerikaans eikenhout in het gematigde Hollandse klimaat van Rutte’s paradijselijke rijpingskelders in Dordrecht. De gerijpte spirit wordt verrijkt met de beste fruitdistillaten en maceraties uit eigen distilleerderij, waarmee de karaktereigenschappen van traditionele jenever naar een nieuw niveau worden getild. Het resultaat is een unieke en ongekend complexe spirit.

De subtiele nuances van de aroma’s van Paradyswyn nemen de neus op een ware ontdekkingstocht. Wat begint met houttonen en een aardse kruidigheid breidt zich uit met heerlijke zachtheid op het palet van langzame houtrijping en gemoute granen. Hieronder ontvouwt zich een intense fruitige laag van zwarte bessen en donkere, zoetzure kersen. De afdronk heeft een zachte, olieachtig mondgevoel achter op de tong en laat de jeneverliefhebber al nippend tot rust komen. Iedere slok wisselt subtiliteit en complexiteit af, om te worden omarmd door de charmante, innemende tonen van donker mout en gezouten karamel.

Paradyswyn zoekt de verbinding tussen klassieke botanical spirits en frisse, onstuimige fruitdistillaten, gelift door jeneverbes en koriander enerzijds en een klassieke jeneversignatuur met een langgerijpte, donkere spirit anderzijds.

Rutte Paradyswyn – Smaaknotities

Knisperend fris met hinten van citrusfruit opent Paradyswyn op de neus, kraakhelder, strak en aromatisch. Een moutige mix van roggebrood, zuurdesem, maanzaad en komijn volgt. Gist, donker geroosterd gerst en moutazijn volgen om zoet door te zetten naar gedroogde en gezoete kersen, amandelen, gesuikerde pecannoten, afgesloten met een frisse citrusvleug van korianderzaden. Verbluffend aromatisch en zeer complex.

Het palet opent erg zacht, elegant en soepel. Lichte houttonen verschijnen als natuurlijk naast frisse, aangename zuren van citrusfruit. Een kleurrijk spel van specerijen zingt op de achtergrond, van roze peperkorrels tot moscavadosuiker, afgerond met elegante spanning van tannine. Aangenaam bittere tonen spelen behendig met rood fruit en een zachte, romige zoetheid. De diepe mix van kruiden speelt gebalanceerd met een mand vol uitersten: engelwortel, kardemom, jonge besjes, zoetzure kersen, zoethout en geroosterde brioche. Een lange, heldere en levendige afdronk, een frisse en pittige finish.

Paradyswyn – Signature Serves

Drink Paradyswyn puur uit een traditioneel tulpglaasje, of schenk de jenever over een groot, helder ijsblok in een tumbler-glas. Garneer met een sinaasappelschil of een gemarineerde Morello-kers.

Share

Comments are closed

Welkom

Vijf in de klok. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes