Symington Family Estates declareert na 2016 ook 2017 als Vintage Port

(Ingezonden bericht)

De Symington familie is verheugd te kunnen melden dat 2017 wederom een algemene Vintage Port declaratie heeft opgeleverd; de eerste keer dat dit twee jaar achter elkaar gebeurt sinds Andrew James Symington in 1882 in Porto aankwam.

Deze aankondiging – slechts de zesde algemene declaratie in de 21e eeuw – sluit een periode van speculatie in de port wereld af. Na de uitzonderlijke kwaliteit van 2016 in het bijzonder en de zeldzaamheid van Vintage Port declaraties in het algemeen, leek het voor de 2017 oogst een schier onmogelijke opgave. De historische mijlpaal van aaneensluitende Vintages is echter geoorloofd door de extreem hoge kwaliteit van beide jaren en hun onderlinge verscheidenheid.

De 2017 wijnen zijn het resultaat van een jaar wat erg voorliep en leidde tot de vroegste oogst in de 137 jaar lange geschiedenis van de Symingtons als wijnmakers en port producenten. Warme, droge omstandigheden leverden kleine, compacte trossen in uitstekende conditie op. Echter wel 20% minder dan gebruikelijk in de afgelopen 10 oogsten.

Ondanks dat de oogst al begin augustus van start ging – de medewerkers moesten in allerijl van hun vakanties worden teruggeroepen – was de rijpheid in balans, met wijnen die worden gekarakteriseerd door uitzonderlijke intensiteit, structuur en concentratie. Maar 2017 gaat voornamelijk de boeken in als het jaar van de aroma’s en frisheid.

De Symingtons kunnen 2017 Vintages van al hun vlaggenschip huizen op de markt brengen; zowel Graham’s, Dow’s, Warre’s en Cockburn’s, als van Quinta do Vesuvio, Graham’s “Stone Terraces” en Capela da Quinta do Vesuvio. Van de laatste twee is dat pas de tweede keer in deze eeuw, aangezien de Symingtons die alleen uitbrengen in de meest uitzonderlijke jaren. Vanwege de lage hoeveelheden zal de verkoop hoofdzakelijk op allocatie en en primeur verlopen.

In vergelijking met een andere jaargang komt 1945 bovendrijven. De overeenkomst in het patroon van regenval en het temperatuurverloop in de wijngaarden is zelfs treffend. De tijd zal leren of 2017 het mythische jaar 1945 naar de kroon zal gaan steken.

De Symington familie zal de 2017 Vintage Ports voor het eerst tonen op 11 april in Portugal, gevolgd door een proeverij in de UK en de VS en mei en een besloten proeverij op 11 juni in Amsterdam.

“In mijn 25 jaar als wijnmaker in ons familiebedrijf heb ik nog nooit een jaar als 2017 meegemaakt. De opbrengsten waren extreem lag, maar de concentratie en structuur benam me de adem. Ik denk dat we uitzonderlijke wijnen hebben weten te maken.” _Charles Symington, hoofd wijnmaker bij Symington Family Estates

“Weinig wijnregio’s gaan zo streng om met declaraties als wij in de Douro. Het besluit om twee jaren achter elkaar te declareren is niet licht genomen. Echter, geconfronteerd met de kwaliteit van beide jaargangen konden we er niet omheen deze historische beslissing te nemen.” _ Johnny Symington, directeur bij Symington Family Estates

Over Symington Family Estates

De Symingtons van Schotse, Engelse en Portugese afkomst produceren in Noord-Portugal al 5 generaties en sinds 1881 port. Vandaag beslaat hun familiebedrijf vier belangrijke porthuizen: Graham’s, Cockburn’s, Dow’s en Warre’s, Douro wijnprojecten op Quinta do Vesuvio, Quinta do Ataide, Altano en Prats&Symington. Daarnaast is er een nieuw project in het zuidelijk Alentejo: Quinta da Fonte Souto.

Symington Family Estates is de leidende eigenaar van wijngaarden in Douro, met 26 Quintas , totaal 1024 ha wijngaard. De wijngaarden worden duurzaam beheerd en 112 ha zijn nu volledig biologisch, wat het grootste biologische gebied van wijngaarden in de Douro is. De Symington Family Estates werken op een unieke manier in vergelijking met de andere grote porthuizen. Elke werkend familielid beheert een eigen wijngaard, naast de wijngaarden in gemeenschappelijk familie beheer.

Share

You must be logged in to post a comment Login

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2019 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes