Organisatie Tastin’ France Bio: ‘Producenten wachten op alternatieven, tot dan is kopersulfaat de beste keuze’

Biologische wijn heeft de wind flink mee. Reden voor het Franse agentschap voor de internationale handel Business France voor de eerste Tastin’ France Bio op maandag 17 juni in Woubrugge. We mailden met de organisatoren: Patrick Guiraud en Olivier Goué, respectievelijk voorzitter en accountmanager van SudVinBio/MillésimeBio.

• Lees ‘Deze 18 wijnbedrijven zijn op Tastin’ France Bio’

.

Patrick Guiraud
Ongeveer 4,5% van de wijngaarden in de wereld is organisch gecertificeerd. Wat is uw inschatting, is er een maximum aandeel voor biowijn in de toekomst?

PG: “Het biologische wijngaardareaal zal de komende jaren wereldwijd groeien. De vraag van de consument blijft toenemen. We moeten in deze behoefte kunnen voorzien. In Frankrijk bijvoorbeeld begint de vraag naar ‘conventionele wijn’ te dalen, terwijl de consumptie van biologische wijn stijgt. Onze wijnproducenten vinden het lastig om aan die vraag te voldoen. We denken dat wereldwijd 10% van de wijnbouw organisch gecertificeerd wordt, wellicht meer. Dat is meer dan een miljoen hectaren.”

80% van de organische wijngaarden bevindt zich in Europa. Hoe komt dat?

PG: “Dat komt in eerste instantie doordat de biologische productie in de ‘oude wereld’ (Frankrijk, Italië, Spanje) is begonnen. De conversie in landen als Argentinië en Chili groeit nu snel. Ook de vraag komt met name uit Europa, want de Europese bevolking houdt zich meer bezig met het milieu. Het is een maatschappelijke kwestie die niet alleen in de wijnbranche speelt. Tevens is de koopkracht in Europa groter. Tot slot komt ook de expertise met name uit Europa en biologische wijnbouw vraagt om ‘know how’.”

Biologische wijnbouw heeft ideologische trekjes, maar het is ook business, het geeft toegevoegde waarde. Kunnen deze twee in conflict komen?

PG: “De biologische wijnbouw is arbeidsintensief en de rendementen zijn laag. De productiekosten zijn hoger, dus het is normaal dat deze wijnen duurder zijn dan de ‘conventionele wijnen’. Dat is een waardering voor het extra werk van de wijnproducent. Het is een duurzame economie die is opgezet om tegemoet te komen aan de gezondheidszorgen bij de consument en de wijnmaker.”

Is organische wijn een categorie voor een bepaalde groep consumenten?

PG: “Het past bij het consumptiepatroon van mensen die voeding belangrijker vinden dan materialistische zaken. Deze consumenten geven prioriteit aan een gezond dieet en over het algemeen consumeren ze ‘minder maar beter’.”

Is het imago van biologische wijn veranderd in de afgelopen jaren? Hoe staat het er nu voor?

PG: “Ja, het imago van biologische wijn is erg veranderd het laatste decennium. De organoleptische kwaliteiten zijn behoorlijk verbeterd dankzij de technische vorderingen bij de biobedrijven. De waarde van het label ‘biologische wijn’ is onmiskenbaar en staat garant voor voedselveiligheid. Het draagt ​​bovendien bij aan de werkgelegenheid, omdat biologische wijnbouw veel meer arbeidskrachten nodig heeft.”

Volgens sceptici zijn sommige synthetische middelen beter dan organische. Als ze aantoonbaar onschadelijk zijn, moeten we ze dan niet toestaan?

PG: “Inderdaad, laat ze bewijzen dat synthetische producten minder gevaarlijk zijn !!! Het is niet het geval !!!”

Kopersulfaat is een hot item op het moment. Het is schadelijk, maar toch toegestaan in de wijn- en landbouw. Wat vindt u van de discussie over koper?

PG: “Het is een valse discussie, die gaande wordt gehouden door een lobby van ‘fytosanitaire’ bedrijven. Koper is goedkoop en een bedreiging voor deze firma’s. Koper is een natuurlijk product, en het is in kleine hoeveelheid nodig voor het organisme (zoals zout en suiker voor de mens!). Daarom is het gebruik ervan beperkt tot 6 kg/ha/jaar. Talloze bodemonderzoeken op percelen die al 30 jaar met koper worden behandeld wijzen uit dat er geen sprake is van vergiftiging. Vergeet niet dat koper ook wordt gebruikt in conventionele niet-biologische wijnbouw! Het is niet bewezen dat koper slecht is.”

Waarom is het zo moeilijk om een alternatief te vinden voor kopersulfaat dat ook voor organische wijnbouw acceptabel is?

PG: “De markt van biologische wijnbouw, slecht 4 à 5% van het totaal, is niet interessant genoeg voor de fytosanitaire bedrijven die een alternatief middel zouden kunnen ontwikkelen. Met de toename van het marktaandeel hopen we dat ze binnenkort meer interesse zullen tonen. Voorlopig is koper de beste keuze. De producenten wachten op alternatieven, maar deze moeten én effectief én niet vervuilend zijn.”

Olivier Goue
Wat kunnen we verwachten van uw presentatie bij Tastin’ France Bio op maandag 17 juni?

OG: “Mijn presentatie geeft een overzicht van de biologische wijnbouw in Frankrijk, een sector die in volle ontwikkeling is. Ik geef informatie over de productieregio’s, de verschillende biologische labels, de conversie-eisen, de export van biologische wijn en over de toekomst van biologische wijnbouw en consumptie. Dit aan de hand van onderzoek van SudVinBio in Frankrijk en enkele buurlanden. De presentatie is interessant voor elke wijnprofessional die zijn kennis over de biologische wijnbouw en biowijnen wil verdiepen, om de marktverwachting beter te begrijpen en om zijn/haar inkopen beter te plannen.”

Heeft u een boodschap voor mensen die overwegen om Tastin’ France Bio te bezoeken?

OG: “Frankrijk is historisch gezien een groot wijn producerend land en is momenteel één van de leiders in de productie van biologische wijn. Tijdens deze speciale editie van Tastin’ France, die u niet mag missen, kunt u een selectie van zo’n 150 wijnen van 18 producenten ontdekken, waarvan 7 uit Occitanië, de grootste regio voor biologische wijnbouw in Frankrijk. Proef de uitzonderlijke kwaliteit van Franse biologische wijnen. Het is een voorproefje op de nieuwe editie van de wijnbeurs MillésimeBio, die van 27 tot 29 januari 2020 wordt gehouden in Montpellier.”

Tastin’ France Bio

Tastin’ France Bio presenteert – uitsluitend voor wijn- en horecaprofessionals – achttien biologische en biodynamische producenten uit Languedoc, Bordeaux, Loire, Roussillon, Provence, Elzas en Chablis op maandag 17 juni 2019.

Locatie:

Restaurant & Evenementenlocatie De Dyck in Woubrugge (www.dedyck.nl)
Woudsedijk-Zuid 43, 2481 NB Woubrugge (Google Maps)

Programma:

• 13:30–17:30 uur – Doorlopende wijnproeverij.
• 14:30, 15:30 en 16.30 uur – Olivier Goue van Sudvinbio (medeorganisator van MillésimeBio) geeft drie korte presentaties over de biologische wijnbouw in Frankrijk.
• 15:15–15:45 uur – KVNW-voorzitter Peter van Houtert overhandigt de KVNW-Wijnrank aan de ambassadeur van Frankrijk, M. Philippe Lalliot.

Meld je aan voor Tastin’ France Bio:

Business France Events – Tastin’ France Bio

Voor meer informatie:

Michèle Lainé
Exportconsulent Business France
Tel: 020 794 19 64
E-mail: michele.laine@businessfrance.fr

Share

You must be logged in to post a comment Login

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

© 2019 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes