Wijnrestaurant Mes Amis en Vinteur zorgen voor culinair wijntoerisme in Limburg

(Ingezonden bericht)

Annaline Doelen en Maurice Warnier

Wijnrestaurant Mes Amis en Vinteur slaan de handen ineen om culinair wijntoerisme in Limburg op de kaart te zetten.

> Bekijk hier een fotoreportage van een persreisje langs Nederlands-Limburgse en Belgisch-Limburgse wijngaarden en wijnhuizen

Limburg heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwassen wijnregio die niet onderdoet voor een regio als de Bourgogne in Frankrijk, of de Piemonte in Italië.

Wijnrestaurant Mes Amis is uniek in de Euregio om haar eigenwijze concept waarin een culinaire reis langs regionale gerechten in combinatie met Limburgse wijnen centraal staat. Vinteur neemt gasten mee op pad om de wijncultuur te beleven aan de hand van een trip langs de wijngaarden. Deze twee schakels vormen de backbone van een nieuwe branche: regionaal wijntoerisme.

Ieder groot wijngebied ter wereld heeft het: wijntoerisme. Mensen komen van heinde en verre om zich onder te dompelen in de regionale wijncultuur. Er zijn tripjes door het wijngaardlandschap om meer te ontdekken over het ‘terroir’. De wijnmakers en de bewoners van deze gebieden zijn trots op het resultaat van hun harde werk en laten de toerist graag proeven van al het moois dat hun regio te bieden heeft. Kortom iedereen heeft hetzelfde doel: uitdragen van de regionale wijnen en alles wat erbij hoort.

Limburg is een prachtige gebied, verdeeld over 2 landen waar kwaliteitsproducten gemaakt worden. Het wijntoerisme staat er echter nog in de kinderschoenen. Een gemiste kans voor de regio, volgens Annaline Doelen van Mes Amis en Maurice Warnier van Vinteur. Samen maken ze zich sterk om het wijntoerisme in Nederlands en Belgisch Limburg op de kaart te zetten.

“Iedereen kent André Rieu en het wordt tijd dat de Limburgse wijnregio net zo bekend wordt. Nu is het nog een verborgen parel die het verdient om gezien, of beter nog, geproefd en beleefd te worden”, aldus de 2 collega’s die elkaar gevonden hebben in hun gezamenlijk passie voor de Regionale Wijnen.

Wijnrestaurant Mes Amis, uitgeroepen tot meest gastvrije onderneming van Maastricht, heeft al jaren een innige band met alle wijnmakers uit de regio. Die samenwerking heeft geleid tot unieke wijnen zoals mousserende ‘Pareltjes van Annaline’ en het ‘Vonkeltje Vriendschap’ die alleen in Mes Amis geschonken worden. Het is dan ook geen toeval dat eigenaar Annaline Doelen, zelf vinologe, vorig jaar is uit geroepen tot “Ambassadrice van de Limburgse Wijn”.

Het restaurant verbindt als enige in de Euregio een culinair verrassingsconcept met uitsluitend regionale wijnen voor de ultieme en regionale wijn-spijscombinatie.

Annaline Doelen: “In 1985 ben ik als rasechte “Hollandse” naar Maastricht gekomen om te kunnen werken in deze Culinaire Topregio. Ik ben er verliefd geworden. Verliefd op de regio en haar producten, verliefd op het landschap en ik heb er mijn grote liefde gevonden. In Mes Amis komen ze allemaal samen. En ik zie het als mijn roeping om een bijdrage te leveren aan de groei van onze wijncultuur als aanvulling op de regionale gastronomie.”

Sommelier/Vinoloog Maurice Warnier is onlangs voor zichzelf begonnen (Vinteur) met proeverijen van Limburgse wijnen én wijnreizen naar de regionale wijngaarden. Als gespecialiseerd gids vertelt hij het verhaal van de Limburgse gaarden en wordt er geproefd en beleefd. Hij gaat met zijn ‘Tour de Terroir’ vooral verbinden binnen het wijntoerisme. Dat doet hij al wandelend, fietsend, rijdend in een personenbus of per helikopter.

Maurice Warnier: “Mijn passie voor wijnen heb ik in Londen ontdekt. Ik was een groentje in de horeca en gefascineerd door de mooie namen op de wijnkaart, de diversiteit in smaken van de verschillende regio’s en de soms extreem hoge prijzen. Wijn moest wel iets heel speciaals zijn als mensen bereid waren om er £ 1000,- voor te betalen. Per toeval heb ik ontdekt dat we in Limburg ook al jaren kwaliteitswijnen produceren die keer op keer in de prijzen vallen. En als het voor mij als Limburger al een verrassing was, dan moest dit wel een te goed bewaard geheim zijn in de wereld. Dat is de reden waarom ik mij zo inzet om het verhaal van onze beide Limburgen wereldkundig te maken. Wat we doen hier is bijzonder en dat verdient erkenning.”

Een perspreview op 23 augustus (2018) was slechts het begin van wat het duo Annaline en Maurice in gedachten hebben om de Limburgse Wijnregio op de wereldwijde “wijnkaart” te zetten.

Tour de Terroir

Dat de Limburgse wijn bijzonder is en van goede kwaliteit, bewijst de Beschermde-Oorsprongs-Benaming (BOB) van enkele wijngebieden. Restaurant Mes Amis en Vinteur maken het nu ook mogelijk om wijngaarden georganiseerd te bezoeken.

Annaline Doelen van Wijnrestaurant Mes Amis en Maurice Warnier van Vinteur organiseren een compleet verzorgde wijnreis per touringcar. U kunt beginnen bij start- en eindpunt Mes Amis in Maastricht met een lunch (inclusief uw eerste glas Limburgse wijn) om vervolgens diverse wijngaarden te bezoeken, uitleg te krijgen over het werk in de wijnkelder, wijnen te proeven en te genieten van het landschap. Onderweg vertelt Maurice Warnier over de streek en de Limburgse wijnbouw.

Er zijn diverse andere arrangementen mogelijk. Bekijk de flyer van Vinteur of lees de toelichting van Mes Amis.

Meer info via mail@vinteur.nl of mail@mesamis.nl

Share

Comments are closed

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram

Welkom

Dorst. Vijf in de klok. Knoopje los. Geest uit de fles. Nieuws, tips en info over wijn, spirits en horeca. Gratis en onafhankelijk. Smaak is een zelfportret.

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

wino-nieuwsbrief #36, Nov 2020

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes