Orange wine, Transsylvanië

(Ingezonden bericht)

Chardonnay Orange Private Selection by Liliac 2014

De favoriete kleur van Nederlanders, onze nationale kleur oranje, is nu verkrijgbaar als ‘Chardonnay Orange Private Selection by Liliac’! Imperial Wijnkloperij heeft deze bijzondere wijn uit Batos, Transsylvanië in het assortiment opgenomen.

Koel en verfrissend Transsylvanië

Zoals u weet is chardonnay wereldwijd een geliefd druivenras van (potentieel) hoge kwaliteit. Ongeveer een kwart van de 180.000 hectare chardonnay in de wereld bevindt zich in het land van herkomst Frankrijk, waar er onder andere excellente witte bourgogne en blanc de blancs champagne van wordt gemaakt. Net als riesling heeft dit druivenras de eigenschap om terroir in de wijn tot uitdrukking te brengen. Chardonnay houdt van grote verschillen in dag- en nachttemperatuur, waarbij het aromaprofiel van de druif het beste tot ontwikkeling komt. Tevens leent het druivenras zich bij uitstek voor houtrijping.

Deze eigenschappen hebben de Oostenrijkse wijnmaker van het wijnhuis Liliac, Rudi Krizan, aangespoord om een ambitieuze wijn te ontwikkelen. Liliac cultiveert drie hectare chardonnay bij het dorpje Batos in Transsylvanië. Het koele klimaat hier in het wat hoger gelegen wijngebied is perfect voor verfijnde, frisse witte wijnen. De regio heeft in Roemenië een grote reputatie omdat het jarenlang hofleverancier was van de witte wijnen voor de koninklijke familie.

Op de schillen vergist, weinig sulfiet, ongefilterd

Op zandrijke grond op ongeveer 450 meter hoogte in Batos bezit Liliac een klein perceel chardonnay. De druiven voor de Chardonnay Orange Private Selection by Liliac 2014 werden medio september geoogst, gekneusd en aansluitend zes weken op de schillen gelaten. Daarna zijn de druiven geperst en onderging het sap samen met de schillen spontane fermentatie met de druifeigen gisten. De wijn rijpte vervolgens zeven maanden in vaten van Transsylvanisch eikenhout. Na de malolactische gisting is Chardonnay Orange Private Selection by Liliac 2014 ongefilterd en zonder verdere ingrepen gebotteld, uitgezonderd de toevoeging van slechts 40 mg/liter sulfiet. De oranje wax waarmee de fles tot slot is verzegeld, zou je de kers op de taart kunnen noemen.

De Chardonnay Orange is een van de wijnen van Liliac in de Private Selection-serie, waar de wijnen van de beste wijngaarden van het wijngoed worden ondergebracht. Liliac heeft drie lijnen: YOUNG.Liliac, Liliac en Private Selection by Liliac.

Proefnotitie Chardonnay Orange Private Selection by Liliac 2014

Oranje met een okergele tint. Licht troebel door de gistresten. Rijke, rijpe geur met een typerend chardonnay-karakter, zwarte theebladeren en gedroogde appel. Zacht en droog in de mond, harmonieus met goed geïntegreerde tannine en verfrissende zuren. Mooie fruitnuances en milde accenten van Transsylvanische eikenhout. 13,5% alcohol.

Food pairing

De intensiteit van de smaak en textuur maakt de wijn gastronomisch breed inzetbaar, onder meer bij wit vlees, gevogelte, medium gerijpte kazen, vis en kruidige gerechten. Suggesties van Liliac: gebraden speenvarken of eendenborst met cranberrysaus.

Tasting samples & photos

If you would like to have photos in print-ready resolution, please contact Brigitte Riener at:

E-MAIL b.riener@wine-partners.at
TEL +43 1 369 79 90 23
WEB www.wine-partners.at

Contact Liliac

Liliac Winery – The Wine of Transylvania
Batos Village, Principala 41
547085 Batos Village, Mures County
Romania

TEL +43 664 884 51 526
WEB www.liliac.com
E-MAIL mr@liliac.com

Wijnhuis Liliac

Het Roemeense wijnhuis in Oostenrijks beheer werd in 2010 opgericht in Batos (Lechinţa). Het bij de wijnregio Transsylvanië behorende Lechinţa staat vooral bekend om zijn aromatische, frisse witte wijnen. Liliac (vleermuis) bewerkt hier 52 hectare aan wijngaarden, waarvan twee derde is beplant met inheemse en internationale witte variëteiten en een derde met blauwe druivenrassen. Rode wijnen zijn in Lechinţa overigens een noviteit – Liliac is de eerste die hier blauwe druiven aanplantte!

Liliac is een dochteronderneming van de Oostenrijkse AMB Holding onder leiding van Alfred Michael Beck. Het management op het wijngoed is in handen van de ervaren, Oostenrijkse wijnmaker Rudolf Križan. Het assortiment is ondergebracht in drie lijnen: ‘young.LILIAC’, ‘Liliac’ en ‘Private Selection by Liliac’. Op dit moment vindt 80% van de wijn afzet in Roemenië, 20% wordt geëxporteerd naar acht landen. Het team heeft zich ten doel gesteld om de wijnen van Lechinţa weer net als vroeger – natuurlijk aangepast aan de eisen van nu – een uitzonderlijk goede reputatie te bezorgen. www.liliac.com

Transsylvanië

De wijnregio is een van de grootste van de acht wijnbouwgebieden van Roemenië. Onder Duitse wijnkenners staat Transsylvanië vanwege zijn witte wijnen met een wat hogere zuurgraad bekend als de ‘Roemeense Moezel’. Het wijngoed Liliac ligt in het dorpje Batos in de subregio Lechinţa, ongeveer 440 km ten noorden van de hoofdstad Boekarest. Sinds 2010 bewerkt Liliac hier 52 hectare aan wijngaarden.

Share

You must be logged in to post a comment Login

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes