Gall & Gall maakt wijn kiezen makkelijk met ‘Smaakprofielen’

(Ingezonden bericht)

De weifelende wijnkoper voor het rijkelijk gevulde wijnschap. Een bekend schouwspel in iedere drankenspeciaalzaak of supermarkt. Niet vreemd natuurlijk, met een enorm wijnaanbod en soms een gemis aan concrete wijnkennis om de juiste fles te pakken. Gall & Gall vergemakkelijkt het keuzeproces verder en komt daarom met ‘Smaakprofielen’. Een wijnzoekhulp die in 24 seconden weet welke rode en witte wijn het beste bij je past. Dat scheelt een slok op een borrel om juist die ene fles uit duizenden te kiezen.

Is wijn wetenschap?
Via www.gall.nl/smaakprofielen of een tablet in de winkel kan iedere wijnkoper aan de hand van 13 vragen zijn smaakprofiel aanmaken. De vragen gaan het dagelijks consumptiepatroon na. Aan de hand van objectieve criteria, volgens de Londense methodiek ‘Wine & Spirit Education Trust’, komt vervolgens een smaakprofiel naar voren met een concreet wijnadvies. Op de achtergrond zijn dan ongeveer 1000 wijnen gekenmerkt op 6 variabelen aan de hand van een complex algoritme. Iedere wijn wordt gematched en is vervolgens op te slaan in een online persoonlijk profiel, dat in toekomst verder kan worden verfijnd door het toevoegen van bijvoorbeeld ratings en aankoopdata.

Test maakt wereld van wijn toegankelijk
“De test is ontwikkeld om klanten nog beter te kunnen adviseren en de rijke wereld van wijn toegankelijker te maken. Door onze klanten te leren kennen zijn we in staat hen te voorzien van de juiste kennis, waarmee wijn kiezen makkelijker wordt”, aldus Frances Franken, algemeen directeur bij Gall & Gall. “Door mijn werk ken ik mijn smaak al vrij aardig, door de test weet ik nu dat mijn smaakprofiel voor rode wijn ‘Royal Red’, en voor witte wijn ‘Fresh Hammer’ is. Elke fles die ik nu kies is een voltreffer. En het mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen de klant kan z’n smaak beter omschrijven maar ook onze mensen in de winkel kunnen onze klanten veel doelgerichter helpen.”

Big Red & Fresh Prince
Er zijn 12 smaakprofielen, 6 rode en 6 witte. De scores op zuurgraad, suikergehalte, smaakintensiteit, verfijning, mondgevoel en tannines bepalen het uiteindelijke profiel. Omdat wijn juist geen wetenschap hoeft te zijn is gekozen voor een luchtige aanpak. Zo krijgt het smaakprofiel ‘Fresh Prince’ de volgende beschrijving mee: ‘Een witte wijn mag van jou lekker fris en sappig zijn. Maar: liever niet al te veel in your face. Nee, jij bent duidelijk meer het verfijnde type. Veel smaaklaagjes dus. Een klein verhaal in je glas, daar ben jij naar op zoek. Denk bijvoorbeeld aan een Riesling uit de Elzas of een Touraine Sauvignon Blanc.’ Met aanvullend natuurlijk een aantal concrete suggesties in verschillende prijsranges.

Smaakprofielen ook in de winkels
Vanaf maandag 9 oktober kunnen klanten thuis, onderweg of in de winkel een smaakprofiel aanmaken. Het online smaakprofiel blijft volop in ontwikkeling en klanten worden voortdurend gevraagd om hun feedback te delen met Gall & Gall om de test nóg beter te maken. Daarnaast worden, bij wijze van proef,  binnenkort de wijnschappen van vier winkels ingedeeld aan de hand van de 12 smaakprofielen om de match compleet te maken.

Share

You must be logged in to post a comment Login

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes