Goedkoopste pils en speciaalbier getest

goedkoop bierWat is het goedkoopste bier en smáákt dat nog ergens naar? Een klein onderzoek naar de prijskwaliteitverhouding van budgetbier.

Laat ik maar meteen met de uitslag van mijn kleine privéproeverij in huis vallen: het viel niet mee.

Na een gezonde fietstocht door de stad kwam ik thuis met De Klok, Schultenbräu, Schutters, Best Bier, Finkbräu en Argus. Als A-merkreferentie zette ik er Amstel-pils naast. Als ik een rapportcijfer mag geven: geen van de budgetpilsen zijn wat mij betreft een voldoende waard.

Wat er mis mee is? Met de eerste slok vreemd genoeg niet zo veel; die bevalt meestal eigenlijk best aardig. Niet waar je van droomt, maar het smaakt naar pils en het lest je dorst. Maar na een paar slokken beginnen de bieren tegen te staan omdat je pit en frisheid gaat missen. Dan smaken ze slapjes en dun, weeïg of stoffig, en de nasmaak is ook niet fijn.

Na drie slokken heb je geen trek meer in een vierde. Het A-merkbier is hoppiger, moutiger en frisser, met meer pit en grip, en met fijnere bitters. Ga vooral zelf proeven, want smaak is nou eenmaal nogal persoonlijk.

Lange halen, grote slokken

Toch kun je niet zeggen dat pilsliefhebbers hoge eisen stellen. Ik hou van pils, juist omdat het niet te veel smaak heeft. Pils moet wat mij betreft simpel, licht verteerbaar en verkwikkend zijn. Pils is bedoeld voor lange halen en grote slokken. Je tikt het gulzig weg zonder erbij na te denken. Heerlijk!

Ruiken aan pils bijvoorbeeld, zo ontdekte ik tijdens het proeven, heeft niet veel zin. Zolang het niet stinkt, is de geur van ondergeschikt belang. Het gaat bij pils om het gevoel van prikkelend koolzuur en opwekkende (hop)bitters. Als de nasmaak dan ook nog uitnodigt tot een volgende slok, dan hoor je pilsliefhebbers niet klagen.

Blinde smaaktesten met pils bevestigen dit wel een beetje. Telkens weer blijkt daarbij dat niemand zijn favoriete pilsmerk eruit weet te halen. De A-merken verschillen onderling best van smaak, maar ik vermoed dat ze moeilijk uit elkaar te houden zijn doordat ze die verkwikkende frisheid met elkaar gemeen hebben. Probeer het maar eens uit, als je een smoes zoekt voor een schuimend feestje.

Water, gerst en hop

Waarom ontbreekt het de budgetbieren aan die verkwikkende frisheid? Alle pils wordt toch gemaakt van water, gerst en hop? Het verschil moet zitten in de kwaliteit van de ingrediënten. De brouwer moet immers érgens op bezuinigen om het bier voor een paar dubbeltjes per liter goedkoper te kunnen aanbieden.

Het etiket licht soms een tipje van de sluier op. Dan vermeldt de ingrediëntenlijst behalve water, gerst en hop bijvoorbeeld nog mais, ‘suikers’ of maltose. Maltose (moutsuiker) ontstaat bij de omzetting van zetmeel in vergistbare suikers, zoals dat ook gebeurt bij het mouten van gerst voor pils. Maltose is echter geen gerstemout. Het is ongetwijfeld wel goedkoper dan gerst, net als mais dat is. Ook de hopsoort, de herkomst van de gerst en de versheid van beide hebben een vinger in het glas.

Eigenlijk is de verklaring zo oud als de uitvinding van het bier: kwaliteit heeft een prijs.

Prijs-pilsverhouding

goedkope pilsArgus (Lidl) en Schutters (Dirk van de Broek) zijn de goedkoopste:  €6,39 voor een krat van 24 flesjes, omgerekend €0,90 per liter.

Schutters, in 50 cl-blik: €0,94 per liter.

Best Bier (50 cl-blik): €0,97/liter.

Schultenbräu en De Klok (50 cl-blik): €1,-/liter.

Finkbräu (50 cl-blik): €1,10/liter.

Huismerken van supermarkten zitten in dezelfde range, zoals een krat AH Pilsener: €1,04/liter.

Persoonlijk smaakte Schültenbrau mij nog het best (of het minst slecht), maar terwijl ik dit tik staat er een krat Gulpener van Dirk III voor €8,99 (€1,25/liter) koud, dat écht lekker is.

Wie kiest voor A-merken vindt op websites als goedkoopbier.info, biernet.nl en bierindeaanbieding.nl elke week wel ergens een krat bier van een bekend merk voor onder een tientje. Als je niet merkvast bent en niet te beroerd bent om een stukje om te fietsen, dan spaar je daarmee toch al snel tussen de vier en vijf euro uit voor krat pils dat smaakt naar meer voor (bijna) de prijs van budgetbier. Een krat A-merkbier kost in de aanbieding tussen de €1,10 à €1,40 per liter.

Extra strong

De laatste jaren is extra sterk bier razend populair. Alle A-merken bieden tegenwoordig halveliterblikken bier in de supermarkten aan met hoge alcoholpercentages voor prijzen die vaak net onder de euro zitten. Om er een aantal te noemen: Amstel Sterk 7,5, Luxus (8,5%), Bavaria 8.6 Extreme, Gulpener Gladiator (10%) en krachtpatskampioen Atlas Extra Strong 12. ‘Barley wine’ of ‘gerstewijn’ noemen ze het soms omdat het bijna net zo sterk is als wijn. Dat schetst meteen het beeld: met één halveliterblik giet je al meer dan tweederde van een fles wijn naar binnen. Als je je bachelor wilt halen, moest je dat dus maar niet te vaak doen. Overigens krijg je niet meer alcohol voor je geld. Als we de literprijs omrekenen naar het alcoholpercentage betaal je eerder meer dan minder per procent alcohol.

Goedkoop speciaalbier getest

Schermafbeelding 2015-06-08 om 12.08.36Ik drink dat extrastrongspul niet. Te sterk. Ik hou van pils. Het allerlekkerste bier, dat ik pas onlangs heb ontdekt, is Gulpener Ur-Hop Biologisch. Maar dat is eigenlijk geen pils meer, eerder een speciaalbier of speciaalpils. Met 6% alcohol en ongefilterd. Kost een dikke euro per flesje.

Collega-journalist en vriend Joost Aertssen is dol op die malle sterke bieren en ook op bier met smaakjes. Er was niet veel overreding voor nodig om Joost enkele van die bieren te laten testen. Hier zijn verslag.

Gulpener Gladiator 10% alcohol, halfliterblik €0,89 bij Dirk van den Broek

Een robuust bier staat er op het prachtige bruine blik en dat proef je! Gladiator heeft een donkerblonde kleur en een stevige smaak. Er zit weinig koolzuur in en mist het écht bittere van bier. Toch proef je nog best bier. Maar denk eraan: drink Gladiator ijskoud want dit is geen speciaalbier wat je even achterover klokt. Neem er je tijd voor en let op: vroeg of laat komt’ie in één keer binnen. Alsof sluipmoordenaar Balthasar Gerards ook een bakkie komt doen. Een paar van deze Gladiators en je bent verzekerd van een paar uur episch zwaardgekletter. En dat voor nog geen 90 cent per halve liter.

Cijfer: 7

Luxus met 8,5% alcohol, halfliterblik voor €0,89 bij Dirk van den Broek

Vrij waterig, weinig koolzuur. Je wordt sowieso weinig geprikkeld met dit uiterst vlakke Belgian Ale. Beetje als de PvdA tijdens de laatste verkiezingen. Je hoopt er het beste van, maar het valt vies tegen.

Cijfer: 4,5

Bavaria Special Blond 8.6 met 8,6% alcohol voor €1,01 bij Dirk van den Broek

Dit is een lekkere blonde rakker. Dit bier drinkt lekker door, heeft een lichte bite en blijft prima op smaak. Natuurlijk geen Leffe Blond, maar gewoon een hele goede middenklasser. Maar omdat-ie zo lekker doordrinkt, is de kans dat je blijft drinken (want voor de prijs hoef je het ook al niet te laten) en eens komt natuurlijk die onvermijdelijke oplawaaier. Oppassen dus.

Cijfer: bijna net zo goed als zijn naam: 8-

Bavaria 8.6 Extreme met 10,5% alcohol voor €1,09 bij Hoogvliet

Zo lekker als zijn blonde zus is, smaakt deze Extreme behoorlijk minder. Smaakt scherp en chemisch. Ruikt zuur. Je proeft vooral ook het ‘metaal’ van het blik. Nee, dan in deze klasse toch liever een Gulpener Gladiator. Het ijzingwekkende blik van deze Extreme is dan wel weer mooi. Maar ja, als-ie op is, moet-ie toch in de kliko. Geen blijvertje, letterlijk en figuurlijk.

Cijfer: 5

Schultenbräu Hefe Weissbier, halfliterblik voor €0,65 bij de Aldi: 5,2 % alcohol

Schultenbräu is het ‘huismerk’ van de Aldi, maar dit witbier is niet erg lekker. Is waterig en vlak en mist het zoete, romige en plakkerige van witbier. Nauwelijks zoete afdronk. Van dit bier gaat de zon niet echt doorbreken, dan moet het wel een erg plezante rokjesdag worden.

Cijfer: 4,5

Amigo, halfliterblik voor €0,89 bij de Aldi: 5,9% alcohol

Een verrassend lekker tequila flavored biertje. Het is fris, kietelt op de tong en daagt uit. En het is ook weer niet te zoet. Een prima prijskwaliteitverhouding, want ga maar na. Bij de Dirk koop je een 33 cl-flesje Desperados (het A-merk onder de tequila flavored) voor €1,55 en een Salitos (ook niet verkeerd in het zoete segment) voor €1,18 euro. Tel uit dus je winst.

Cijfer: 7

Schultenbräu Zwaar Bier, halfliterblik voor €0,79 bij de Aldi: 8% alcohol

Een neutraal, heel neutraal zwaar biertje. Mist een scherp randje, likje, maar toch veel aangenamer dan bijvoorbeeld de Luxus. Ook met dit bier sla je prijstechnisch geen modderfiguur. Een ruime voldoende. U bent over naar het volgende jaar, gefeliciteerd.

Cijfer: 7

(Een kortere versie van dit artikel verscheen eerder in Arts & Auto Student)

Share

You must be logged in to post a comment Login

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes