Importeursprofiel: Biowijn.info

Chris Alblas met Bénédicte en Christophe Piat van Château Couronneau uit Bordeaux. “Gevonden op de biowijnbeurs in Montpellier. Erg blij met deze producent.”

Chris Alblas (midden) met Bénédicte en Christophe Piat van Château Couronneau uit Bordeaux. “Gevonden op de biowijnbeurs in Montpellier. Erg blij met deze producent.”

Chris Alblas is eigenaar van Biowijn.info, een importonderneming (in Arnhem) en webshop met biologische en biodynamische wijn uit Europese wijnstreken. Daarbij geeft hij wijncursussen, is verbonden aan de Wijnacademie, keurt wijnen op diverse internationale wijnconcoursen, is gastdocent aan de Cas Spijkers Academie, wijnadviseur en wijnschrijver. Kortom, een wijnspecialist op alle fronten.

Hoe is jouw wijncarrière begonnen? 

Mijn interesse in wijn gaat terug naar eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Toen bezocht ik met een vriend van mij al met enige regelmaat wijnproeverijen. Daarna volgde ik diverse cursussen en belandde op de Wijnacademie. Het zelf lesgeven is als vanzelf ontstaan. Mensen in je omgeving horen dat je iets van wijn weet en vinden dat leuk. Dan organiseer je wijnproeverijen en dat krijgt dan een vervolg. Inmiddels ben ik ‘SWEN Register Wijndocent’. Sinds 2004 ben ik docent aan de Wijnacademie voor de Elzas en de Loire en zit tevens in de redactiecommissie voor de studieboeken van de Wijnacademie.

Wat is er zo mooi aan wijn dat je er al zo lang mee bezig bent?

Wijn is een fascinerend product. Elk jaar is anders en ook binnen eenzelfde regio zijn er verschillen. Die verscheidenheid boeit mij.

Hoe is BioWijn ontstaan?

Mijn liefde voor biologische en biodynamische wijn begon ongeveer 15 jaar geleden. Ik kwam in gesprek met door hart en ziel gedreven wijnproducenten, zoals Weingut Brüder Dr Becker in Duitsland en Marcel Deiss in de Elzas, die biodynamisch werken. Hun wijnen waren toen al van grote klasse. De passie van deze wijnmakers boeit me. Goede biologische wijn was destijds geen gemeengoed. De kwaliteit viel me de eerste jaren tegen. Er was veel goede wil, maar te weinig kennis op het terrein van hygiëne bij de vinificatie. Dat ligt echter alweer jaren achter ons. De kwaliteit van de meeste biologische wijnen is van goed niveau. Mijn passie voor dit wijnsegment heeft me er een paar jaar geleden toe gebracht om een webshop met een selectie biowijnen te starten.

Hoe ziet je assortiment eruit? Heb je een voorkeur voor bepaalde wijnlanden?

Ik ben eerder op zoek naar bepaalde wijnstijlen dan wijnlanden. Mijn voorkeur gaat uit naar de traditionele Europese wijngebieden, maar het moet ook betaalbaar zijn. Dure wijnen kopen is niet moeilijk, maar ik moet ze ook verkopen. Mijn assortiment begint met wijnen vanaf € 5,95 en loopt door tot rond de € 30,-. Ik sluit niet uit dat er wijnen uit Zuid-Afrika aan het assortiment worden toegevoegd, maar zover ben ik nu nog niet. In Europa is nog veel te ontdekken.

Dat wijn biologisch gemaakt is, wil nog niet zeggen dat hij ook goed of lekker is. Beperk je jezelf niet door te kiezen voor biologische wijn?

Klopt! Daarin is er geen onderscheid tussen een conventionele en een biologische wijn. Het is voor mij een uitdaging biologische wijnen te vinden die goed zijn gemaakt en lekker zijn. Dat ‘lekker zijn’ is natuurlijk wel voor een gedeelte subjectief. Ik ben erg blij met de ontwikkelingen dat meer producenten kiezen voor een biologische aanpak.

Hoe vind je de wijnhuizen? Kun je iets vertellen over je zoektocht naar de beste biowijnen?

Voor uitbreiding van het assortiment ga ik in ieder geval elk jaar naar de biologische wijnbeurs in Montpellier. Daarnaast kijk ik ook op andere wijnbeurzen, zoals ProWein en Vinexpo, naar het assortiment bio. Meestal kies ik elk jaar een streek dat ik nog graag in mijn assortiment zou willen en ga dan alles proeven wat er op een beurs te vinden is. Ik laat me niet leiden door recensies in tijdschriften of wijnboeken. Je moet zelf gaan proeven en ontdekken. Na de beurs maak ik op basis van mijn proefnotities een selectie en vraag proefflessen op. Die flessen worden dan met een aantal ervaren proevers nog een keer beoordeeld, waarbij ook gelet wordt op het prijsniveau. Daarna volgt een eventuele bestelling.

Het lijkt soms of je eerst een studie moet hebben gedaan om de wijnwereld een beetje te begrijpen. Waarom is wijn toch zo’n ‘moeilijk’ product?

Ik denk dat er soms te moeilijk of ingewikkeld over wijn wordt gedaan, terwijl dat absoluut niet nodig is. Met een beetje basiskennis kun je wijn al begrijpen, maar hoe meer je weet hoe boeiender de wijnwereld wordt. Maar dat geldt niet alleen voor wijn. Je kunt op tv naar paardensport kijken als leek en dan zie je mooie paarden springen, maar als je meer weet van deze sport, dan kijk je absoluut anders.

Wat zijn de kenmerken van een wijn waar jij zelf blij van wordt?

Wijnen die mij blij maken, zijn wijnen die op het juiste moment geschonken worden. Dat kan ‘mijn’ lichte, frisdroge Vermador zijn van €5,95 of de subtiele, meer complexe Clos Paradis uit Sancerre van €14,95. Elk moment zijn eigen wijn. Het heeft voor mij met stemming te maken. Het ene moment verlang je naar fris, het andere naar meer complex. Stemming is de ene kant, maar je hebt natuurlijk ook de wijn-spijscombinatie die leidend kan zijn.

De methodes voor biodynamische wijn zijn best mysterieus. Geloof jij daar echt in? En is biodynamische wijn zoveel anders dan biologische wijn?

Dit is een heerlijk onderwerp om over te discussiëren. Biodynamisch is ten dele omgeven door mystiek en daar heb ik geen enkele moeite mee. Is het niet opvallend dat het toch vaak de biodynamische producenten zijn die de mooiste wijnen in een gebied produceren? Ik zie dat met name in de Elzas bij Domaine Weinbach, Humbrecht en Deiss en wat te denken van Domaine Leflaive in Puligny-Montrachet. Het zijn boegbeelden en voorbeelden voor andere producenten. Biodynamische wijnen hebben naar mijn idee meer vitaliteit en drukken meer het terroir uit.

Wat is het verschil tussen een doorsnee wijn en een echt bijzondere wijn?

Een doorsnee wijn is prima, maar je hebt er geen ‘wauwgevoel’ bij. Bij een écht bijzondere wijn kan alleen de kleur je al fascineren. Vervolgens de geur die uitwaaiert en de smaak die breed is. Het gaat om het ontdekken van geur en smaak, de complexiteit. Al die smaakfacetten, heerlijk!

Is het met zo’n groot aanbod aan wijn rond de vijf euro in supermarkten en slijterijen niet moeilijk om duurdere wijnen te verkopen?

Biologische producten zijn duurder en dat wordt meer en meer door iedereen geaccepteerd. Dat geldt dus ook voor wijn. Belangrijk is uit te leggen dat de wijn niet alleen beter is voor jezelf als consument, maar ook beter voor het milieu. Ons ecosysteem is gebaat bij biologisch werkende producenten.

Kennis maken met BioWijn?

Schermafbeelding 2015-07-27 om 17.35.19Dan is het laatste proefpakket een mooie gelegenheid.

“Een compleet ‘hittebestendig’ BBQ pakket ontvangen? Nu voor een unieke aanbiedingsprijs! Van de rosé ontvangt u maar liefst vier flessen en van de witte en rode varianten allemaal twee stuks. Twaalf flessen in totaal voor de prachtige aanbiedingsprijs van: €95,- (i.p.v €104,40). Het proefpakket wordt dan ook nog eens GRATIS bij u thuisbezorgd!”

Lees meer over dit proefpakket biologische wijn in de laatste nieuwsbrief (editie juli/augustus 2015) van de webshop BioWijn:

Steek de BBQ maar aan – hittebestendige biowijnen!

Share

Leave a Reply

Wijn Import Nieuws Online

Een project van Sjakes.com - Liquor & Wine.

_____________________
. WINO biedt importeurs een platform om te communiceren met horeca, wijnhandel en andere klanten en relaties.

_____________________
. WINO verzamelt nieuws uit de wereld van de wijnhandel, volgt de ontwikkelingen op de wijnmarkt, en signaleert nieuwe importeurs, wijnwinkels en andere wijninitiatieven.

_____________________
. De maandelijkse WINO-nieuwsbrief wordt onder de aandacht gebracht van ruim 20.000 horecaprofessionals, wijnhandelaren, importeurs, deli's en iedereen die van wijn houdt.

______________
. De WINO-nieuwsbrief ontvangen of nieuws aanleveren? ♥︎ ☛ Blijf op de hoogte, je wordt er wijzer van.

© 2017 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes