Smaken verschillen

Schermafbeelding 2014-02-12 om 11.00.05Master of Wine Tim Hanni – ook wel de Wine Antisnob genoemd – heeft een prikkelende visie op verschillende typen wijndrinkers en hun smaakvoorkeuren. Hij vindt dat wijnspecialisten hun eigen smaakvoorkeur opdringen aan consumenten.

Deze verschillen in smaak worden volgens Hanni voor een deel veroorzaakt door fysiologische factoren. Mensen verschillen volgens hem fysiek in de gevoeligheid voor smaken. Het is dus geen kwestie van smaak, maar een kwestie van aanleg.

Juist mensen die erg gevoelig voor smaken zijn – volgens zijn onderzoek zijn dat vooral vrouwen – hebben hun wijn graag iets zoeter omdat suiker de voor hen opdringerige andere smaken zoals bitters en zuren tempert of in balans brengt.

Droge wijn aanbevelen aan deze groep consumenten is dan ook zinloos, zegt hij, en het maakt ze alleen maar afkerig van wijn en wantrouwend jegens wijnadviezen.

Zeg nou zelf: doen ‘wij wijnkenners’ enige serieuze moeite ons te verplaatsen in de grote groep mensen die prosecco lekker vinden? Ik heb niet de indruk. We parkeren ze gemakzuchtig in het hokje ‘colageneratie’.

Onderaan dit stukje vind je een samenvatting van een onderzoek over dit onderwerp. Die is van 2010, dus misschien ken je hem al. Ik kan zijn redenering zelf niet helemaal meevoelen. Het komt op mij over als een typering van de Noord-Amerikaanse wijnconsument en niet zozeer als een beschrijving van min of meer cultuurvrije smaakverschillen van mensen in het algemeen.

Ik krijg in de omgang met Amerikaanse wijnprofessionals wel vaker het idee dat onze vrienden across the broad Atlantic een andere smaakbeleving hebben dan wij in Europa. Maar mogelijk speelt daarbij de stereotype tv- en bioscoopfilm-Amerikaan ook een rol, die elke werkdag afsluit met een diner van frites, een schoenzool van de Burger King en een halve liter cola.

Onderstaand verslag is hoe dan ook de moeite waard te bekijken voor wie in de wijn of horeca werkt. Dat smaken mogelijk meer verschillen dan we denken, en dat we daarbij rekening zouden moeten houden bij onze wijnadviezen, is iets om over na te denken.

Hier een samenvatting van het onderzoek: Studie-Taste-Preference.

Share

You must be logged in to post a comment Login

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes