Nieuwe bubbels in opmars

Barefoot Bubbly Pink Moscato LRMousserende wijn mag dan al eeuwen bestaan, pas sinds enkele jaren bruist deze productgroep van de vernieuwingen. Eén nieuwe bubbel lijkt zelfs het succes van prosecco te gaan evenaren.

Bubbels zijn in de mode. Overal duiken nieuwe bubbelwijnen op. Mousserende sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Of zoete, rode bubbelwijn uit de Beaujolais. Ook in de Provence, roséleverancier van het eerste uur, wordt steeds vaker een prikkeltje aan de wijn toegevoegd.

Het zijn leuke variaties op het bubbelthema, maar veel mensen blijven toch trouw aan hun traditionele cava, crémant of champagne. De nieuwe bubbels winnen vooral zieltjes onder de nieuwe generatie wijnconsumenten omdat ze eenvoudiger en toegankelijker zijn dan deze klassiekers. Het smaakprofiel van de nieuwe bruiswijn komt in de buurt van de Italiaanse prosecco, die de afgelopen paar jaar razend populair is geworden.

Er is één nieuwe bubbel die het succes van prosecco wel eens zou kunnen gaan evenaren, of misschien wel overtreffen: moscato. In de Verenigde Staten is mousserende moscato (het Italiaanse woord voor de druif muscat) een ware rage. Grote merken als Gallo (Califiornië), Jacob’s Creek (Australië) en Yellow Tail (ook van Down under) maken fortuin op de Amerikaanse markt met talloze moscato-varianten, waarbij de Europese klassieker Moscato d’Asti, de mildzoete bubbelwijn uit Italië, als voorbeeld diende.

Amerikaanse kranten spreken zelfs van ‘moscato madness’. Barefoot – een merk van megaproducent E&J Gallo in Californië – verkocht in 2011 bijna tien keer meer mousserende moscato dan een paar jaar daarvoor.

Mousserende moscato is meestal licht zoet en laag in alcohol. De rosévariant heet pink moscato of moscato rosé. En, niet onbelangrijk voor het commerciële succes bij de millenniumgeneratie: de wijn is niet duur.

Pink Moscato Bubbly van Barefoot, verpakt in een feestelijke champagnefles, heeft 8% alcohol. Jacob’s Creek maakt een witte mousserende moscato en een rosévariant, beide met 8,4% alcohol. Het is in verband met de prijsstelling geen toeval dat dit percentage nét iets onder de grens ligt waarbij de accijns op alcohol vervijfvoudigt.

Niet elke mousserende moscato bruist even onstuimig de fles uit. Yellow Tail Pink Moscato (op het moment van schrijven nog niet verkrijgbaar in Nederland) is veel minder sprankelend en zit daarom in een gewone fles met schroefdop. Het koolzuur zorgt hier slechts voor ‘a tickle of fizz’, zoals de producent het noemt.

Nieuwe Europese moscato-varianten zijn er nauwelijks. Misschien is de moscato rosé van het nieuwe, internationale wijnmerk Tussock Jumper, sinds kort verkrijgbaar bij Jumbo, de eerste. Het is een redelijk zoete maar heel aangename Spaanse wijn van moscatel, met 11% alcohol en een klein prikkeltje.

Ingespoten belletjes

Menig moderne moscato krijgt zijn koolzuurbelletjes eenvoudig bij de botteling ingespoten. Veel andere betaalbare mousserende wijn wordt gemaakt volgens de ‘methode charmat’, waarbij de wijn samen met wat suiker en gist in een gesloten tank gaat voor een tweede fermentatie. Het koolzuur dat hierbij vrijkomt, lost op in de wijn.

Bij de méthode traditionnelle (champagne-methode, método tradicional, metodo classico, klassische flaschengärung, cap classique, traditional method) wordt de mousserende wijn fles voor fles gemaakt. Elke fles basiswijn krijgt een beetje gist en suiker voor de tweede gisting. Daarna rijpt de wijn een paar maanden – soms vele jaren – op de gistresten. Hierbij ontstaan de typische gistaroma’s van de klassieke mousserende wijnen zoals champagne (vooral díe is er beroemd om), crémant en cava.

Een tussenweg is de zogenoemde tranfermethode. Daarbij wordt de mousse wel gevormd in de fles, maar vervolgens worden alle flessen in een tank geleegd en opnieuw gebotteld. Laat u niet beetnemen: deze wijn mag ‘bottle fermented’ worden genoemd, bij de champagne-methode heet het ‘fermented in this bottle’. Dit geldt ook voor Duitse en Oostenrijkse sekt: alleen ‘klassische’ of ‘traditionelle flaschengärung’ betekent dat de méthode traditionnelle is gebruikt.

Dit verschil is niet onbelangrijk. De traditionele methode heeft namelijk iets magisch. De beste wijnen in deze categorie zijn fenomenaal en onvergetelijk. Moscato is leuke seks, champagne is echte liefde.

Barefoot Bubbly Pink Moscato

BarefootVan de nieuwe moscato’s waarvan ik tot nu toe heb gesnoept, vind ik de Moscato Rosé van Tussock Jumper (Spaans, C1000/Jumbo € 4,99) zeer prettig. Fruitig en frivool, redelijk zoet, maar lekker licht (11% alcohol) en heel licht mousserend. Het is geen mousserende wijn, meer een rosé met een verfrissend belletje.

Serieuzer qua bubbel, mét champagnekurk, is Barefoot Bubbly Pink Moscato. Gemaakt van 75% muscat/moscato aangevuld met een niet nader benoemde blend van andere druiven, waaronder een blauwe druif voor de kleur. Die blotevoetenwijnen uit Californië hebben mij tot nu toe niet weten te versieren omdat ze zo saai zijn, maar deze rosébubbel is wel spannend.

Bescheiden geur en smaak van tafeldruiven, mandarijn, bloemetjes en framboos. Prettige, zachte mousse. Heel licht zoet met frisse zuren en zachte bitters voor wat pit. De uitgebalanceerde combinatie van lage intensiteit, weinig alcohol (8%), niet te veel restsuiker en net genoeg zuren en bitters doet het ‘m. Drink op 6 à 8ºC.

Hier wil je wel een glaasje van met je zweetvoeten in het zomerzeezand.
Te koop bij Jumbo, € 8,99.

(Deels eerder verschenen in het magazine Arts & Auto)

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes