Biowijn groeit als kool

Marco Carpineti1De productie van biologische wijn steeg de laatste vijf jaar explosief. In de horeca is biowijn echter nog tamelijk onzichtbaar. Laat de horeca kansen liggen?

Vijftien jaar geleden was biologische wijn een curiositeit. In 1999 bedroeg het percentage biologische wijngaarden wereldwijd hooguit 0,8%. Op dit moment wordt dit cijfer geschat op 5 à 7%, meegeteld de wijnboeren die nog bezig zijn met het verkrijgen van een bio-certificaat.

Laten we even in de cijfers duiken. Volgens het Franse instituut Agence BIO groeide het biologische wijngaardoppervlak in Frankrijk tussen 2001 en 2006 met 6.000 hectare tot 14.000. Tussen 2007 en 2012 nam het areaal toe met 26.000 hectare.

Het gaat elk jaar sneller. Vorig jaar kreeg 11.000 hectare wijngrond een biocertificaat en volgend jaar komt daar nog eens een kleine 14.000 bij. Frankrijk telt dan 65.000 hectare aan organische wijnplanten.

90% komt uit Europa

Europa loopt voorop. Frankrijk, Spanje en Italië zijn samen goed voor 70% van alle organische wijn. Slechts 10% van de biologische wijn komt van buiten de EU. Wereldwijd zal de hoeveelheid biowijn – nu 6 miljoen hectoliter – toenemen tot 9,5 miljoen hectoliter volgend jaar en 15 miljoen in 2020.

“Er zijn twee verschillende groepen consumenten geïnteresseerd in biologische wijn”, zegt Tjitske Brouwer, als Magister Vini afgestudeerd op biologische en biologisch-dynamische wijnbouw en vinificatie en mede-eigenaar van wijnimportbedrijf Vinoblesse. “Je hebt de echte wijnliefhebbers en daarnaast een groeiende groep consumenten die er zeker van wil zijn dat er geen chemicaliën in zitten. De eerste groep zoekt ambachtelijke wijnen, de tweede doe je al een plezier met een industrieel geproduceerde wijn met een biocertificaat. Net zoals restaurants als service een vegetarisch gerecht op de kaart zetten.”

Brouwer hield begin dit jaar een presentatie tijdens de drukbezochte proeverij met biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen CruBio in Amsterdam (en Brussel) van het Belgische communicatiebureau Vinopres. Speelt de horeca voldoende in op de biotrend?

Brouwer: “Ik denk dat veel horecaondernemers geen tijd hebben om zich te verdiepen in de schemerige wereld van ambachtelijke en industriële biowijnen. Er is tevens een vooroordeel over de prijs. Biologische wijn hoeft niet duurder te zijn dan reguliere wijn, maar je vindt niet snel een kassakraker voor drie euro inkoop.”

De grote ketens spelen wel in op de vraag naar organische wijn. Brouwer: “La Place deed het vier jaar geleden al. En tijdens de wijnbeurs Vinitaly waar ik net geweest ben, lopen de inkopers van grootwinkelbedrijven rond op zoek naar organische wijn.”

De horecagroep Nastasta met diverse restaurants in Den Haag, waaronder De Zwarte Ruiter en De Boterwaag, is ook een mooi voorbeeld. “Ik werk met Vinoblesse al heel lang met Nastasta. Sinds hun keuze voor biologische wijn steeg de wijnomzet behoorlijk.”

Marco Carpineti-wijn-MoroWijntip van Tjitske Brouwer

Marco Carpineti, Moro, Lazio Bianco IGT, 2012. Gemaakt van Greco Moro en Greco Giallo, twee zeldzame lokale druivenrassen. Sappig, met zachtzoete perzik, mandarijntjes en een energieke minerale afdronk. Tjitske: “Een wijn die opbloeit bij het eten, maar niet domineert. Lekker bij mooie visgerechten met pure ingrediënten”. (www.vinoblesse.nl)

Share

Leave a Reply

Wijn Import Nieuws Online

Wijn Import Nieuws Online is een project van Sjakes.com - Liquor & Wine sinds 2016.

_____________________
. WINO biedt importeurs een platform om te communiceren met horeca, wijnhandel en andere klanten en relaties.

_____________________
. WINO verzamelt nieuws uit de wereld van de wijnhandel, volgt de ontwikkelingen op de wijnmarkt, en signaleert nieuwe importeurs, wijnwinkels en andere wijninitiatieven.

_____________________
. De maandelijkse WINO-nieuwsbrief wordt onder de aandacht gebracht van horecaprofessionals, wijnhandelaren, importeurs, deli's en iedereen die van wijn houdt.

© 2018 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes