Vintage port 2011 is top

(Eerder gepubliceerd in Horeca Entree)

MALVEDOS VINTAGE 1De nieuwste vintage port (2011) oogst veel lof. ‘Uitzonderlijk goed’ (James Suckling). ‘De kwaliteit is werkelijk uitstekend’ (Jancis Robinson). ‘Wordt mogelijk net zo groots als 1963, 1945 of 1908’ (Derek Smedley MW).

Fonseca, Graham, Taylor, Cockburn, Dow, Warre, Niepoort, Quinta do Vale Meão – om er een paar te noemen – doen niet voor elkaar onder. Ze leveren alle topkwaliteit.

Dit verklaart wellicht de nieuwe trend om naast de reguliere vintage port een speciale cuvée uit te brengen, waarmee de porthuizen hun allerbeste resultaten kunnen etaleren.

Zo heeft Taylor de Vargellas Vinha Velha Vintage Port 2011. Vinha velha betekent oude wijnstokken, in dit geval van Taylor’s beste wijngaard Quinta de Vargella.

Taylor’s meest geduchte concurrent Graham antwoordt hierop met The Stone Terraces Vintage Port 2011. Deze is afkomstig van twee kleine percelen van Quinta dos Malvedos, waar de smalle stroken grond op de steile hellingen al sinds de achttiende eeuw overeind worden gehouden met stenen muurtjes.

Het is hier koeler omdat de hellingen niet naar het zuiden, maar naar het noorden en het oosten zijn gericht. “Het gaat hier niet om de leeftijd”, zegt Sales Director Euan Mackay. “Het zit hem in de locatie. De meeste wijnplanten dateren van 2004.”

Ook de zogenoemde Douro Boys hebben een speciale port uitgebracht. Deze groep Portugese wijnmakers (Niepoort, Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta Vale Dona Maria en Quinta do Vale Meão), die tien jaar geleden naam maakten met droge Douro-wijn van topkwaliteit, stelden elk hun beste vat port beschikbaar voor de Douro Boys Vintage Port 2011, uitsluitend gebotteld in magnums. Ze maakten tevens gezamenlijk een droge jubileumwijn. Beide worden geveild tijdens het verjaardagsfeest op 13 september.

Niepoort ten slotte bracht zelf nog de Bioma Vinha Velha Vintage Port 2011 op de markt, een biologische port van oude wijnstokken.

We zullen in de toekomst nog wel meer speciale cuvées op de markt zien verschijnen. Ze zijn meer dan zomaar een variant op de reguliere geblende vintage port. Het is een andere stijl wijn, die nadrukkelijk het plaatselijke terroir laat spreken.

Graham's Port ProeverijHet vatmonster van Graham’s The Stone Terraces dat ik mocht proeven tijdens de presentatie in Restaurant Vermeer in Amsterdam, maakte veel indruk.

Een intense, bedwelmende geur (stroop, cistus, krenten, bloemen) en een elegante en verleidelijke, lang aanhoudende, frisse smaak met fijne tanninen en tonen van chocola, kersen, mineralen en spicy kruiden.

Dit nieuwe porttype zal de gangbare vintage port niet verdringen (de oplages zijn daar eenvoudig te klein voor) en het is nog de vraag of ze net zo lang kunnen ouderen, maar ze zijn een welkome aanvulling.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes