Plop? Flop!

(Door Joost Aertssen)

In Freddy: leven in de brouwerij zien we hoe Alfred Heineken een machtig schuimend imperium opbouwde vol smakelijk pils. Maar niet alle bieren die Heineken op de markt bracht, deden het goed. Herinnert u zich deze nog-nog-nog?

 

 

 

Buckler

Het alcoholvrije bier wordt door Youp van ’t Hek in zijn oudejaarsconference van 1989 vol-ledig afgefikt. „Buckler is dat gereformeerde bier. Daar heb ik zo’n hekel aan. Die type’s die naast je in het café staan en niet bezopen worden. Met die autosleutels: ‘ja, ik moet nog rijden.’ Sodemieter op man, ga thuis zuipen.” Sinds 1994 is Buckler hier niet meer te koop.

Kylian

In 1993 introduceert Heineken het Iers getinte Kylian. Een zoet bier dat inspeelt op liefde voor Ierland, het land dat steeds meer ontdekt wordt door toeristen. Maar wie het echte Ierland wil proeven, pakt een Guinness.

Amstel Bright

Zomers bier dat je rechtstreeks uit een mooi, stijlvol flesje drinkt. Dat is cool. Aangemoedigd door het succes van zomers bier als Corona introduceert Heineken rond de eeuwwisseling Amstel Bright. Een lekker fris biertje in de Cariben gebrouwen. Een paar zomers lang is het erg hot, maar de export vanuit de Antillen is nogal duur waardoor het bier – dat moet opboksen tegen Corona, Desperados en witbier – niet meer rendabel is. Amstel Bright wordt Amstel Flight, jammer.

Brand Cuvée

In 1989 neemt Heineken de Brand Bierbrouwerij over. De brouwerij in Wylre maakt het bier waar Limburg trots op is. Het concern wil meer vrouwen aan het bier krijgen en komt met het elegante doch iets te zoete Brand Cuvée. Het blijkt geen succes en Cuvée verdwijnt al snel weer van de markt.

Vos

Amberkleurige speciaalbieren van onze zuiderburen als De Koninck en Palm doen het ook in ons land goed. Heineken komt midden jaren negentig met een Nederlandse variant: Vos. Het bovengistende bier wordt aanvankelijk gebrouwen in de in 1982 door Heineken overgenomen Maastrichtse stadsbrouwerij De Ridder, waar ook het veel populairdere Wieckse Witte wordt gemaakt. ‘Pak ‘ns wat anders, pak ’n Vos’, luidt de reclameslogan. De consument pakt vooral het eerste…

‘Freddy, leven in de brouwerij’
21.05 ned. 2, vanaf zaterdag 9 februari 2013

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes