Wijn bij trekdrop en eierkoek

Cabernet sauvignon met trekdrop en chardonnay met boterkoek. Je kunt het malle wijn-spijscombinaties noemen (hoewel, waarom eigenlijk?), feit is dat dit twee verrassende uitkomsten waren van een spannend culinair experiment.

Deze wijn-spijsexercitie vond plaats in het Okura Hotel in Amsterdam in aanwezigheid van Jacques Gravegeal en Florence Barthes, respectievelijk de president en de algemeen directeur van de Interprofession des vins Pays d’Oc IGP. Op uitnodiging van Pitch PR verzorgde ‘smaakprofessor’ Peter Klosse een proeverij.

Klosse besloot voor de verandering de theorie te laten voor wat die is en zich te laten verrassen door de praktijk. Zodoende kregen we allerlei alledaagse producten uit de supermarkt bij een negental Pays d’Oc-wijnen voorgezet.

Het betrof simpele, enkelvoudige producten zoals popcorn, piccalilly, kroepoek, avocado, zure zult, chocola, geitenkaas en mango.

Liefde op het eerste gezicht

Dat juist de meest ongebruikelijke hapjes zoals trekdrop en eierkoek voor de grootste verrassingen zorgden, stemde tot nadenken. Het was al leuk geweest als was gebleken dat de chardonnay en de eierkoek of de cabernet sauvignon en de trekdrop geen ruzie zouden krijgen. Maar er gebeurde echt iets bijzonders. De match leverde meer op dan de som der delen. Een plus een werd drie. Het bleken smaakcombinaties te zijn waarbij tijdens het uitproberen van een wijnarrangement de sommelier en de kok elkaar een high five zouden geven.

Het was een leuke en inspirerende ervaring. Het herinnerde ons er weer eens aan hoe belangrijk het is om af en toe buiten de gebaande paden te treden.

Collection

Het draaide bij deze wijn-spijsproeverij om de wijnen uit de categorie ‘Collection’ waarmee de Pay d’Oc zijn opmars in de wijnwereld sinds enkele jaren een nieuwe impuls geeft.

Vijfentwintig jaar geleden werd het label Pays d’Oc in het leven geroepen als antwoord op het succes van de monocépagewijnen met het druivenras op het etiket uit onder andere Australië en Chili. Pays d’Oc heeft zich inmiddels bewezen als een geslaagde vernieuwing in de Franse wijnwereld.

Tegenwoordig wordt in de Languedoc-Roussillon 840 miljoen flessen van deze toegankelijke, fruitige wijn gemaakt, waarvan ongeveer de helft wordt geëxporteerd. Daaraan draagt ons land overigens flink bij. Na Duitsland zijn wij met bijna 185.000 hectoliter de tweede exportmarkt voor de Pays d’Oc.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes