Rijke Jenevers van Hooghoudt op de proeftafel

(Eerder gepubliceerd in Horeca Entree)

Toen bekend werd gemaakt dat de vierde editie van het JeneverFestival niet in Schiedam maar in Amsterdam zou worden gehouden, steeg enig gemor op in de Rijnmond. Jenever hoort immers thuis in Schiedam, de jeneverstad bij uitstek? Amsterdammers antwoorden dan steevast in koor: en Lucas Bols dan?

De ‘strijd’ tussen Rotterdam en Amsterdam was eeuwen geleden ook al gaande. Dankzij de florerende handel in graan vond de productie van korenbrandewijn plaats in de buurt van de havens van Rotterdam en Amsterdam.

Eerlijk is eerlijk: Schiedam was heer en meester. Eind negentiende eeuw was Schiedam het alcoholisch epicentrum van de wereld met bijna vierhonderd branderijen en een productie van 46 miljoen liter moutwijn per jaar. Jenever was destijds de meest gedronken spirit ter wereld.

Die glorietijd is voorbij. Jenever wordt nu nauwelijks geëxporteerd en in eigen land dronken we er vorig jaar nog 125.000 hectoliter van (20% van alle sterkedrank), maar dat volume neemt elk jaar met 5% af. Vijftigplussers drinken het nog. De nieuwe generatie kijkt er niet naar om.

Ik sprak laatst met Arno Donkersloot, managing director van Hooghoudt, ter gelegenheid van de introductie van drie nieuwe Groningse jenevers. “Als er niets verandert”, zegt hij, “dan glijdt jenever langzaam af naar niets. Dat is zonde.”

Met de nieuwe reeks zogenoemde Rijke Jenevers wil Hooghoudt een begin maken om dat te voorkomen. “We willen overbrengen dat in jenever iets te ontdekken is. Het zijn jenevers voor de wodkageneratie.”

Hooghoudt wil dit en komend jaar nog meer nieuwe jenevers introduceren, onder andere korenwijn en oude jenever. Donkersloot: “Jenever is een heel mooi product waar je heel veel mooie dingen mee kunt doen. We zouden met zijn allen een geweldig exportproduct kunnen hebben, we zouden net als whisky de wereld kunnen veroveren.”

Uiteraard heb ik de nieuwe jenevers mogen proeven. Ze overtroffen mijn verwachting. Het zijn verrassende, nieuwe smaken.

Rijke Jenever No. 24 is uitbundig geurig en fleurig dankzij extracten van lavendel, vlierbloesem, jasmijn en kamille.

No. 67 heeft een uitgesproken fruitig profiel door cranberry, grapefruit en rozenbottel. Net als de 24 flirt deze jenever met flavoured wodka, ware het niet dat citroengras, sinaasappelschil en gember een pittige bite aan de drank toevoegen. Beide expressieve smaken zullen het (tevens) goed doen in mixdranken.

De meest klassieke jenever is de No. 45. Het zachte, rijpe aroma van de zestien jaar oude moutwijn in de blend wordt door zoethout, angelica en vanille geaccentueerd. Een verfijnde jenever om puur te serveren. No. 45 is een jenever om samen met je vader te drinken.

Lees hier het interview met Arno Donkersloot van Hooghoudt: ‘We moeten jenever weer bijzonder maken’.

Tot slot nog wat informatie van Hooghoudt zelf over de drie Rijke Jenevers:

Bij Hooghoudt houden we van experimenteren en innoveren. We zijn altijd op zoek naar hoe het nóg beter en lekkerder kan. Voor onze jenevers bijvoorbeeld. Over jenever hebben we de laatste jaren te weinig verteld. Daardoor is er bij de liefhebbers onvoldoende bekend over de rijkheid ervan. Dat vinden we bij Hooghoudt heel jammer. Een goede jenever is namelijk erg smaakvol: rijk aan zachte graanalcohol, volle moutwijn, extracten en distillaten van verschillende kruiden, fruitschillen en fruit. Bovendien is jenever cultureel erfgoed – jonge & oude jenever komen alleen van Nederlandse of Belgische bodem – en daar zijn we heel trots op!

Wij vinden dus dat jenever weer de aandacht moet krijgen die het verdient. Het is tijd om jenever te herontdekken. En daarom gaan we het mooie – lekkere – verhaal van jenever opnieuw vertellen.

Oorspronkelijk was jenever populair vanwege zijn geneeskrachtige werking. Daarin speelden kruiden een belangrijke rol. Dat waren de – vaak wat stevige – smaakmakers. In de loop der jaren ontstond een voorkeur voor een wat meer subtiele smaak van kruiden.

Bij Hooghoudt hebben we juist besloten ze weer een hoofdrol te geven. We willen oude melanges herontdekken. Maar dan combineren met de kennis en technieken van nu. Om jenevers te maken met een eigentijds karakter. Inspiratie vonden we in onze oude recepturen. De schriften van Hero Jan Hooghoudt, oprichter van de familiedistilleerderij, met de aantekeningen van zijn experimenten, zijn helaas verloren gegaan. Die van zijn zoon Ludolf uit 1914 zijn er gelukkig nog wel. Daarmee hebben we geëxperimenteerd en gecombineerd. En uiteindelijk de lekkerste smaken én geuren – uit de natuur – samengebracht in onze Rijke Jenevers.

Drie verfijnde en uitbundige smaken

Hooghoudt Rijke Jenevers zijn rijk aan zachte graanalcohol uit Franse wintertarwe, moutwijn en gelagerde moutwijn. Smaakmakers zijn huisgemaakte extracten en distillaten van kruiden, fruitschillen en fruit. Op dit moment zijn er drie variaties Rijke Jenevers, allemaal met uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten voor 100% smaak. Deze unieke en lekkere jenevers willen we je niet onthouden.

De smaak van no. 24

Rijke Jenever receptuur no. 24 is geurig en zacht van smaak. Graanalcohol van Franse wintertarwe en moutwijn vormen de zachte basis voor de florale noten van lavendelbloesem, zoetbloemige vlierbloesem en zachte jasmijn. De onmiskenbare smaak van de bitterzoete jeneverbes is verrijkt met zoetkruidige venkel en de fijne smaak van kamille.

De natuurlijke ingrediënten van no. 24

Bij Hooghoudt werken we uitsluitend met 100% natuurlijke ingrediënten. Want dat is natuurlijk het lekkerst. Geïnspireerd door oude recepturen met florale smaken hebben we gecombineerd, geprobeerd en geproefd. Lavendel, vlierbloesem, jasmijn en kamille geven onze Rijke Jenever no. 24 een milde aromatische smaak. Venkel geeft het een pittig vleugje met zoete tonen.

Het huisgemaakte jeneverbesextract zorgt voor een zoetkruidige en volle jeneverbessmaak. Dat extract krijgen we door jeneverbessen ruim zes weken op trek te leggen in alcohol. Het vangen van smaak, geur en kleur van jeneverbes in alcohol noemen we dat. Het lijkt op theezetten, alleen dan met alcohol in plaats van water.

Zo doen we het dus, Rijke Jenever maken. Maar jenever is geen jenever zonder moutwijn, graanalcohol en water. Onze moutwijn maken we van tarwe, rogge en maïs. Je proeft een volle en tegelijk milde graansmaak. De graanalcohol van Franse wintertarwe is heel zacht. Perfect als verfijnde basis. En dan nog natuurzuiver water: afkomstig van de Drentse Aa en het Drents Plateau.

De smaak van no. 45

Rijke Jenever receptuur no. 45 is vol en warm van smaak. Gebalanceerd zacht door vanille en zoethout, en intens kruidig door angelica en jeneverbessen. Met zachte graanalcohol van Franse wintertarwe en verrijkt met niet minder dan 16 jaar op eikenhout gerijpte moutwijn met tonen van hout, vanille en zuidwijn. En dan nog een vleugje frisheid van mintkruidige kardemom.

De natuurlijke ingrediënten van no. 45

Bij Hooghoudt laten we ons – behalve door de recepten van Ludolf Wietse – graag inspireren door de natuur. Want de natuur geeft alles wat wij nodig hebben om die lekkere jenevers te maken. We hebben gevarieerd en geprobeerd. En receptuur no. 45 is er een die je moet proeven. Wat ’m zo bijzonder maakt zijn de huisgemaakte extracten van jeneverbessen, vanille, zoethout, angelica, kardemom en venkel.

Deze smaken komen perfect tot hun recht in combinatie met moutwijn die 16 jaar lang – ja echt – is gerijpt op eikenhouten sherryvaten in onze familiedistilleerderij. Door die langdurige rijping proef je de lekkere smaken die door het vat aan de moutwijn zijn afgegeven. In een goede jenever mag ook graanalcohol niet ontbreken. Wij gebruiken die uit Franse wintertarwe. Een graansoort die een zachte smaak geeft en een perfecte basis is voor de overige ingrediënten. Ook zacht en zuiver water is onmisbaar. Daarom gebruiken wij het natuurzuivere water dat zijn oorsprong vindt in de Drentse Aa en het Drents Plateau.

De smaak van no. 67

Rijke Jenever receptuur no. 67 is fris en fruitig van smaak. Cranberry, grapefruit en rozenbottel geven samen fruitige, subtiel zoete ondertonen. Een tikje milde citroensmaak komt van citroengras en intense frisheid door oranjeschil en friskruidige gember. Graanalcohol van Franse wintertarwe en moutwijn is de zachte smaakdrager in deze Rijke Jenever.

De natuurlijke ingrediënten van no. 67

De lekkerste smaken vind je gewoon in de natuur. We gebruiken daarom alleen 100% natuurlijke ingrediënten. Maar dat is nog maar het begin. Smaken vangen in alcohol doe je niet in een middagje. Daar heb je ervaring, tijd en liefde voor nodig. Proeven, combineren én proberen. Zo is ook onze Rijke Jenever no. 67 ontstaan. Een van de lekkerste.

Het fruitige karakter krijgt deze jenever van friszoete grapefruit, frisse cranberry, bitterzoete jeneverbessen, rozenbottel en citroengras. Gember geeft een friskruidige noot, die weer extra fris wordt door oranjeschil.

Onze moutwijn heeft een volle, maar zachte graansmaak door stevige rogge en zachte tarwe en maïs. Samen met graanalcohol van Franse wintertarwe vormt dit een zachte basis voor alle ingrediënten. Het natuurzuivere water, met als bron de Drentse Aa en het Drents Plateau, maakt dat alle smaken goed tot hun recht komen.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes